Çeşme'nin 'sakız güzelleri' yarıştı

  • 0
  • 966
Çeşme'nin 'sakız güzelleri' yarıştı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği renkli görüntülere sahne oldu; ırkı yaşatmak için yapılan etkinlikte koyunlar ve yetiştiricileri dereceye girebilmek için podyumda ter döktü.

Çeşme Belediyesi'nin 9 Durak 9 Deneyim tanıtım atağı çerçevesinde düzenlediği Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü'nde ilçenin Ovacık Mahallesi'nde gerçekleşti. Koyun yetiştiricileri ve bölge sakinlerinden oluşan festival kortejinin Sıdıka-Kelami Ertan Lisesi önünden Cumhuriyet Meydanı'na hareketiyle başlayan etkinlik, Ovacık Meydanı'nda kurulan şenlik alanında devam etti. Etkinliğe; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme Belediye Meclisi üyeleri, İzmir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, ilçe sakinleri, turist ve sakız koyunu yetiştiricilerinin yanı sıra çok sayıda akademisyen katıldı.

Yarışma çekişmeli geçti
Çeşme Belediyesi'nin ilçedeki tarım faaliyetlerini desteklemek ve karakteristik bir değer olan sakız koyununu yaşatmak için düzenlediği Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği,renkli görüntülere sahne oldu. Davul-zurna çalındı, Ovacık Zeybeği oynandı. Organik cennet Ovacık'ın sakinleri, en güzel ve doğal ürünlerini stantlarda sergiledi. İlçede yaşayan 34 yetiştiricininsakız koyunlarıyla katıldığı Sakız Koyunu Yarışması ise çekişmeli geçti. 'Irkının Özelliklerini En İyi Taşıyan Sakız; Koyun, Koç, Dişi ve Erkek Toklu'olmak üzere dört kategorinin birincilerine 5 bin, ikincilerine 3 bin, üçüncü olanlara ise 2 bin lira para ödülü dağıtılırken, sakız kuzularının sahiplerine çeyrek altın takıldı. Jüri üyeliğini; Prof. Mustafa Kaymakçı, Dr. Funda Erdoğan Ataç, Vet. Oya Boran, Salih Seymen, Vedat Akgündüz, Cüneyt Noyan'ın yaptığı yarışmada, tüm katılımcılara hayvan yemi hediye edildi.

Her türlü desteğe hazırız
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yerelde kalkınma çalışmalarına değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir'in kalkınması için, yerelde kalkınma için 30 ilçemiz ve 600'e yakın köyümüzdebaşlatılan kırsalda kalkınma çalışmalarımızı yarımada da sürdürüyoruz. Bu festival sakız koyununun ilerlemesi, gelişmesi için yapılıyor. Böyle festivallerde,Büyükşehir Belediyesi'nin hem bilgi birikimini hem de maddi imkanlarını seferber ederek kırsalımızı hayvancılığından tarım ve turizme kadar kalkındırmayı amaçlıyoruz. Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği'ni hepinizin destekleriyle daha da büyütüp ulusal bir etkinlik haline getirmek ve sakız koyununu geliştirmek için de her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

9 Durak 9 Deneyim
Çeşme Yarımadası'nın inanılmaz özellikleri bir arada bulunduran zengin bir coğrafya olduğunu belirten Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ise, "Göreve başladığımızda, 'Çeşme'nin sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını' söyledik. 9 Durak 9 Deneyim sloganıyla farklı turizm alternatiflerini buluşturan ilçemizin zenginliklerini tanıtmak;9 merkezimizde düzenleyeceğimiz etkinliklerle 9 marka oluşturmak amacıyla yola çıktık. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği de bunlardan biridir.Çeşme'ye gelen konuklar farklı seçenekleri bir arada bulur. Alaçatı'da rüzgar sörfü, Çiftlik'te kite-sörf yapabilir, Dalyan'da eşsiz tatlar tadabilir,Ildırı'da tarihi bir yolculuğa çıkabilir. Ilıca'da zengin termal kaynaklardan faydalanıp Ovacık'ta endemik tarım ürünlerinin en lezzetlilerini alabilir" diye konuştu.

Endemik türleri yaşatacak
Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği'nin, sadece eğlenceli bir etkinlikten ibaret olmadığını vurgulayan Başkan Dalgıç, "Şenliğin, karakteristik bir tür olan sakız koyununun yaşatmak ve yetiştirici sayısını artırmanın yanı sıra endemik türler olan sakız ağacı, beyaz soğan, kekik ve lavantayı da korumak ve yaşatmak amacını taşıdığını kaydetti. Sakız koyununun süt ve yavru verimi itibariyle Türkiye'nin en verimli ırkı olduğunu hatırlatan Dalgıç, "Ovacık'ın köy statüsü kaldırıldı, mahalle yapıldı. Mahallelerde hayvan yetiştirilmesi şikayetle engellenebileceği için tür, büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Çiftçi kardeşlerimiz adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm bakanlıklara sesleniyorum, Çiftçinin, endişelerini giderecek, yetiştiriciliğe özendirecek alan yaratılması gerekiyor" dedi.
Sakız koyunu, vatan borcudur
Sakız koyununun dünyada önde gelen 7 süt ırkı koyunundan biri olduğuna dikkat çeken İzmir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ise "Irk, diğer bölgelerde yetiştirildiğinde aynı verim alınamaz. Padişahlar kurbanlık olarak kullandığından padişahların koyunu, koyunların padişahı deniliyordu. Çeşme Belediyesi bu konuya gerçekten önem veriyor. Etkinlikte, sakız koyununun önemi vurgulanıyor, yetiştiriciliğe özendiriliyor" dedi.Sakız koyununun Türkiye'nin süt ve yavru verimi açısından en üstün hayvanı olduğunu vurgulayan Prof. Mustafa Kaymakçı da "Ülkeler, en değerli kaynakları olan tohum ve hayvan genlerinesahip çıkmadıklarında dağılır. Bu yüzden sakız koyununa sahip çıkmak vatan borcudur. Yıllardır bu etkinliği düzenleyen Çeşme Belediyesi'ni kutluyorum" diye konuştu.


Yarışmada dereceye giren koyunların yetiştiricileri
Irkının Özelliklerini En İyi Taşıyan Dişi Toklu
1-Yusuf Karaburun
2- İbrahim Özcan
3- İbrahim Özcan

Irkının Özelliklerini En İyi Taşıyan Erkek Toklu
1- İbrahim Özcan
2- Ahmet Şimşek
3- İbrahim Özcan

Irkının Özelliklerini En İyi Taşıyan Sakız Koyunu
1-Ramazan Çatalkaya
2-Muharrem Bilen
3-Behçet Karaburun

Irkının Özelliklerini En İyi Taşıyan Sakız Koçu
1-Rıza Soğer
2-Hulusi Baysal
3- Hasan Saatli

Irkının Özelliklerini En İyi Taşıyan Sakız Kuzuları
Hasan Saatli
Hulusi Baysal
Erkan Demir
Mehmet Can Özdirim
Mustafa Keklik
Ahmet Çukur

Sakız koyununun özellikleri
Osmanlı döneminde padişahların kurban bayramında kurban ettikleri sakız koyunu, verimi kadar fiziksel özellikleriyle de diğer koyunlardan ayrılmaktadır. Diğer koyunlara göre bacakları daha uzun olan sakız koyunu, bu özelliğiyle kalabalık sürülerle yetiştirilememektedir. Vücudun genel alanı beyaz renginde olan sakız koyununun bölgesel siyah lekeleri ve küçük benekleri bulunur. Baş ve boyun kısmında yapağı bulunmaz, koyunlar genelde boynuzsuz olup koçlar kuvvetli yapısı nedeniyle bir dönem dövüş koçu olarak da kullanılmıştır. Süt verimi çok yüksek olan sakız koyunu, kaliteli ve çok miktarda yapağı üretir. Bir batında 7 yavruya kadar doğuran sakız koyunları mevcuttur. Sakız koyunu ve dişi tokluları doğumdan 15 gün sonra tekrar çiftleşebilir. İki senede 3 doğum yapabilir. Sakız koyununun eti yumuşak ve lezzetlidir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Aşkına kostüm şampiyonu

Festivalde muhteşem final

Başkan Tugay'dan İzmir Valisi Elban'a ziyaret

Aytaç Sefiloğlu anıldı

Bayraklı’da 23 Nisan coşkusu

Sendromlu kardeşlerin helikopteri için seferber oldu

Arşiv