Çevre dostu terminal yükseliyor

  • 0
  • 1.679
Yazı Boyutu:

İzmir için belirlenen 35 büyük proje arasında yer alan Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminalinin yapımı büyük bir hızla sürüyor. TAV’ın 610 milyon Avro bedelle işletmesini 20 yıllığına kazandığı havalimanında inşa edilen yeni terminalin 2014 yılında hizmete girmesi planlanıyor. 250 milyon Avro yatırım yapılan yeni iç hatlar terminali, Türkiye’nin enerjiyi en etkin kullanan havalimanı olacak.
 
Temeli haziran ayında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal’ın da katıldığı görkemli bir törenle atılan İzmir Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminalinin yüzde 15’i kısa sürede tamamlandı. TAV tarafından 250 milyon Avro yatırımla inşa edilen yeni terminal çevreci özellikleri, modern mimarisi ve kullanılan ileri teknolojilerle öne çıkıyor. TAV, yeni iç hatlar terminali için Türkiye’de bu boyutta bir bina için ilk olan LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikası almak üzere başvuracak.
 
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener “Yeni iç hatlar terminali, 2007’den bu yana işlettiğimiz dış hatlar terminaliyle birlikte, İzmir’i Anadolu’ya bağlayacak. 250 milyon Avroluk bu yatırım İzmir’i Ege çanağının giriş kapısı haline getirerek sahip olduğu potansiyeli gerçekleştirmesini sağlayacak. Hükümetimizin İzmir’i layık olduğu noktaya getirmek üzere oluşturduğu 35 Proje içinde yer alan yeni terminali kısa sürede tamamlayarak yolcularımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz. En yoğun zamanında yaklaşık 3 bin 500 kişinin görev yapacağı bu dev yatırımla bölge ekonomisine katkı sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu altyapı projesi için uygun platformu ortaya çıkaran Ulaştırma Bakanlığı ve DHMİ’ye bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.
Projenin geldiği nokta ve hedeflerini paylaşmak üzere Swissotel’de düzenlenen basın toplantısına TAV İzmir Genel Müdürü F. Erkan Balcı, TAV İnşaat Proje Müdürü Fatih Kan, TAV İzmir Teknik Müdürü ve Sürdürülebilirlik Proje Grubu Lideri Necdet Büyükbay da katıldı.
TAV İnşaat tarafından hayata geçirilen yeni iç hatlar terminali yaklaşık 200 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Proje kapsamında 3 bin araçlık kapalı ve açık otopark yapılacak.
 
DHMİ tarafından 17 Kasım 2011’de yapılan ihalede en iyi teklifi veren TAV Havalimanları iştiraki TAV Ege, iç hatlar terminalinin 2032 sonuna kadar işletme hakkını 610 milyon Avro artı KDV karşılığında kazandı. TAV Havalimanları’nın işletmeyi devralmasının ardından çalışmaların başlaması için yılbaşından itibaren iç hatlar uçuşları mevcut dış hatlar terminaline taşındı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı, DHMİ verilerine göre son bir yılda yüzde 11 artışla 9 milyon 295 bin 290 yolcuya hizmet verdi. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan 35 ülkeye, iç-dış hat dahil 119 destinasyona direkt uçuş gerçekleştiriliyor.
Terminalin öne çıkan özellikleri şöyle:
·         74 check – in kontuarı
·         37 asansör
·         30 yürüyen merdiven ve 666 metre yürüyen bant
·         Saatte 5 bin bagaj kapasitesi
·         291 bin 267 metrekare toplam inşaat alanı
 
Çevre dostu terminal
TAV Havalimanları tarafından işletilen dış hatlar terminaliyle “Avrupa’nın Çevreye En Duyarlı Havalimanı” seçilen İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın Haziran 2012’de yapım çalışmalarına başlanan yeni iç hatlar terminalinin altyapısının her adımı TAV’ın sürdürülebilir çevre politikası çerçevesinde oluşturuluyor. Bu kapsamda, yeni terminalde kullanılacak ısı pompaları, yağmur hasat sistemleri, gri su kullanım sistemi, yağmur suyu kullanım sistemi, güneş kolektörleri ve trijenerasyon tesisi ile enerji tüketimi ve su harcamasının en aza indirilmesi ve atık yönetimi konusundaki çalışmaların daha verimli hale gelmesi hedefleniyor. 
Terminal binasındaki enerji ihtiyacını karşılamak üzere trijenerasyon tesisi inşa edilecek. Bu tesisten çıkan atık, ısıtma ve soğutmada kullanılarak enerji tüketimi etkinliğinin artırılması sağlanacak. Şehir şebekesinden elektrik enerjisi almak yerine doğalgaz enerji üretim teknolojisi kullanılarak elektrik enerjisi üretilecek.  Bununla birlikte karbon salımı oluşumunun en baştan düşürülerek kontrol altında tutulması planlanıyor.
 
TAV Havalimanları
TAV Havalimanları, Türkiye’nin lider havalimanı işletmecisi konumunda bulunuyor. TAV Havalimanları, Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya Gazipaşa havalimanlarını; yurtdışında ise Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha-Hammamet ile Makedonya’nın Üsküp ile Ohrid havalimanlarını işletiyor. Holding 2012’de Suudi Arabistan’ın ilk havalimanı özelleştirmesi olan Medine Havalimanı’nın işletmesini de üstlenecek. TAV Havalimanları duty-free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya’nın Riga Havalimanı’nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. Şirket 2011’de iştirakleriyle birlikte yaklaşık 451 bin uçak seferine ve yaklaşık 53 milyon yolcuya hizmet sundu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv