Cezaların infazında indirime gidilmemeli

  • 0
  • 572
Cezaların infazında indirime gidilmemeli
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu, 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan cinayetinin faillerine verilecek cezanın son saatine kadar infazı ve bu tür suçların faillerine hiçbir cezai indirim yapılmaması ve af kanunu çıkarılmamasının gerekliliğini dile getirdi.

20 yaşındaki Üniversite Öğrencisi Özgecan Aslan’ın hunharca katledilmesi tüm Türkiye’de büyük tepkiye neden olurken İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu, özellikle kadına yönelik şiddetle ilgili olarak verilen cezaların en üst sınırdan, kuvvetlendirilerek verilmesi gerektiğini ve etkili olabilmesi için de infazın son günü ve son saatine kadar hiçbir cezai indirim yapılmadan ve af kanunu çıkarılmadan uygulanmasının şart olduğunu söyledi.

Yeni bir ceza infaz rejimine ihtiyaç var
Mevzuat boyutu ile düşünüldüğünde, ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin engellenmesi konusunda yapılan düzenlemelere dikkat çeken Prof. Dr. Hekimoğlu, 2009 yılında Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından kadına karşı şiddet nedeni ile mahkûm edilen ilk devlet olduğunu hatırlattı. Papa’yı öldürmeye tam teşebbüs nedeni ile İtalya’da 20 seneye yakın hapis yatan Mehmet Ali Ağca’nın Türkiye’de Abdi İpekçi’yi öldürmesi nedeni ile hapiste 10 sene bile kalmadığına dikkat çeken Hekimoğlu, “Türkiye’nin caydırıcı özelliklere sahip yeni bir ceza infaz rejimine ihtiyacı vardır” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Ceza en üst sınırdan, kuvvetlendirilerek uygulanmalı
“2014’te, Türkiye’de 281 kadın cinayete kurban gitti. Sadece hukuk kuralları bu sorunu çözmede yeterli olmuyor. Bir mahkûmiyet kararı çıktığı zaman sonuna kadar tatbik edilmeli, araya bir af kanunu girip de veya şartlı salıverilme ile ilgili hükümler veyahut cezada indirim söz konusu olmamalı. Kadına karşı şiddet insanlık onuruna yönelik en büyük saldırıdır. Kadına yönelik şiddette verilecek mahkûmiyet kararları alt sınırdan değil, ceza “takdiren ve teşdiden” üst sınırdan, kuvvetlendirerek uygulanmalı. Ancak böyle bir yargı pratiği caydırıcılık yaratır.”

Çalışan eşine ev işlerinde yardım etmeyen erkek de şiddet uygulamış oluyor
Kadına karşı şiddet konusunda son yıllarda artan farkındalığın yanı sıra toplumun halen sosyolojik olarak içinden geçmekte olduğu  “kuralsız, normsuz, değersiz olma hali” olarak tanımlanan anomi durumuna da değinen Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu, “Türkiye’de büyük bir sosyal mobilizasyon söz konusu. Köyden kente göç ederken geleneksel değerlerden uzaklaşırken modern toplumun değerlerinin de henüz benimsenmediği süreç önemli sıkıntılara neden oluyor” dedi. Kadına yönelik şiddetin, başkasının önünde küçük düşürmeden, çocuğunu göstermemekle tehdit etmeye kadar fiziksel şiddet içermeyen pek çok günlük davranışla başladığına dikkat çeken Hekimoğlu, “Her ikisi de çalışan karı kocanın akşam eve geldiği anda, yemek hazırlamak için mutfağa giden karısına yardım etmek yerine televizyon karşısına geçip kanal değiştirmeye başlayan erkeğin yaptığı da bir nevi şiddet uygulamaktır.” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv