Çiğli’de Çağın Vebası Kanser Anlatıldı

  • 0
  • 634
Çiğli’de Çağın Vebası Kanser Anlatıldı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Çiğli Belediyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğinde “Çağımızın Vebası Kanser” konulu seminer düzenlendi. Çiğli Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde bütün detaylarıyla anlatılan ve “çağın vebası” olarak adlandırılan kanser konulu seminere ilgi ve katılım oldukça yüksek oldu.

Sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkan Çiğli Belediyesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile ortaklaşa “Çağımızın Vebası Kanser” konulu seminer düzenledi. Seminere konuşmacı olarak katılan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğreti Üyesi Genel Cerrahi Uzmanı Mehmet Hacıyanlı; kanser nedir, nedenleri ve korunma yolları üzerinde dururken, Dahiliye Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Endokrinoloji Uzmanı Barış Önder Pamuk; kanserde beslenme alışkanlığının etkileri ve son olarak da Dahiliye Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Onkoloji Uzmanı Yüksel Küçükzeybek ise erken tanı ve kanser taramaları hakkında slayt gösterisi eşliğinde sunum gerçekleştirdi. Seminere Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve müdürler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Günümüzün en önemli hastalıklarından biri olan ve çağın vebası olarak adlandırılan kanser hastalığında erken teşhisin hayati derecede önemli olduğu, kanserin önlenebilen bir hastalık olmasıyla beraber Türkiye’de kanserle mücadelede yürütülen çalışmalar ve en yaygın kanser türlerine ilişkin bilgilendirici açıklamalarda bulunuldu. Özellikle topraktan ve sudan gelen kanserojenler başta olmak üzere çevresel etkenler, beslenme ile kanser arasındaki ilişki, şişmanlık ve kanser, sigara, alkol, uyuşturucu vb. maddelerle savaş, fiziksel aktivitenin antikanserojen etkisi başlıkları altında kanserden korunma yolları ile tanı ve tedavide izlenecek metotlar hakkında detaylı bilgi verildi.

Başkan Arslan: “Kanserde Farkındalık Yaratmak Önemlidir”
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile ortaklaşa düzenlenen seminerin hem kanser hakkındaki bilimsel gelişmeleri değerlendirmek hem de halkı bilgilendirmek açısından oldukça anlamlı bir seminer olduğuna dikkat çeken Başkan Arslan, “Kanser ülkemizde de oldukça yaygın bir hastalık olması sebebiyle yüreklerimize korku salmaya devam ediyor. Ama unutulmamalıdır ki kanseri erken tanı, doğru beslenme ve düzenli bir spor alışkanlığı ile yenebiliriz. Halkımızın kanser başta olmak üzere birçok hastalığa ilişkin bilgilendirilmesi için Çiğli Belediyesi olarak üniversitelerimizle işbirliği yaparak bilgilendirici seminer ve paneller düzenliyoruz. Kanser konusunda farkındalığın yaratılması çok önemlidir. Bu sayede tarama ve kontroller sonrasında yaşayacağınız çok vahim sonuçlara engel olabilirsiniz. Hayatın her alanında Çiğli halkının yanında olmaya, onlara yararlı hizmetler gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Günümüzün bu en yaygın hastalığına ilişkin toplumsal farkındalığı artırabilmek adına bu anlamlı çalışmaları yürütüyoruz. Değerli hocalarımızı onların huzuruna getiriyor, bilgilerinden faydalanmalarını sağlıyoruz” dedi.

Kanserin Sosyal ve Moral Yönü Çok Önemli
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ölüm nedenleri arasında 2. Sırada gösterilen kanserin, her yıl binlerce insanın bu hasatlığa yakalanmasına ya da bu hastalıktan ölmesine neden olduğuna dikkat çeken Hacıyanlı, “Kanserin sosyal ve moral yönü çok önemlidir. Kanserde medikal ve cerrahi yaklaşımların maliyeti oldukça yüksek olduğu için bunun önüne geçilmesinde doğru bir toplumsal beslenme alışkanlığının yaygınlaştırılması sağlanır, sigara gibi etmenlerle savaşılır ve fiziksel aktiviteler artırılırsa kanserin yarattığı olumsuz etkilerden uzaklaşmış bir toplum yaratılabilir. Hastalık değil ihmal öldürür, bunun unutulmaması gerekir. Kanserde tedavide başarı oranları artık daha yüksektir. Her şeyde olduğu gibi erken tanı hayat kurtarır ve kanserin tedavi sürecini kolaylaştırır” dedi. 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv