Çip üretiminde AB desteği

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), tasarladığı yapay zeka projesiyle Avrupa Birliği’nin (AB) 16 milyon Euro bütçe ayırdığı çip üretim planında yer alarak büyük bir başarıya imza attı.

  • 0
  • 388
Çip üretiminde AB desteği
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Avrupa Birliği (AB), sektörde yaşanan aksaklıklar ve dış bağımlılığı azaltmak için çip üretim kararı aldı. Bahçeşehir Üniversitesi de AB’nin ortak girişim için HORIZON Europe Key Digital Technologies (KDT) 2023 Çağrısına, RIBL (Remote Innovations in Boolean Logic) başlıklı projeyi sunarak karşılık verdi. Değerlendirmeler sonucu, Bahçeşehir Üniversitesi, “Açık kaynakların kullanılarak çip tasarımında yapay zeka kullanılması” projesi ile üretim sürecinde yer almaya hak kazanarak paydaşlardan biri oldu.

ÇİP TASARIM SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR
BAU Yapay Zeka Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kahraman, “RIBL projesi, RISC-V ve Açık Kaynaklı Çip Tasarımı alanlarında yapay zeka destekli tasarım araçlarını bir araya getirerek çip tasarımında devrim yaratmayı hedefliyor. Ayrıca, entegre devre tasarımı ve yarı iletken teknolojilerindeki bilgi transferini yapay zeka unsurlarıyla birleştirerek tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu entegre ‘devre/çip’ tasarım sürecini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu açık kaynaklı yazılım araç zinciri, yapay zeka model destekli ‘knowledge transfer’ işlevleri ile çip tasarımında yeni bir çağın kapılarını aralıyor” dedi.

‘TÜRKİYE İÇİN BİR KİLOMETRE TAŞI’
Projenin ülkemiz için de önemli olduğuna vurgu yapan Kahraman, “Bu proje, üniversitenin Avrupa Birliği projelerindeki en büyük bütçeli ve stratejik açıdan en önemli başarılarından biri olarak öne çıkıyor. Çip tasarım ve üretimi, günümüzdeki dijital devrimin temel taşları arasında yer alıyor ve bahsi geçen proje, sadece Bahçeşehir Üniversitesi için değil Türkiye için de bir kilometre taşı olma potansiyelini taşıyor. Bu stratejik adım, ülkemizin çip teknolojileri alanında uluslararası düzeyde rekabet avantajı sağlama hedefine büyük bir katkı sunmaktadır.” diye konuştu.

ÇİP TASARIMINDA YÜKSEK LİSANS
Projenin, Avrupa'nın çip üretimi yol haritasında önemli bir paydaş olma amacını taşıdığını ifade eden Kahraman, “Bahçeşehir Üniversitesi projenin bir parçası olarak Artech International BVBA ile birlikte özelleşmiş yüksek lisans ve doktora eğitim programları düzenleyerek, sektörde uzmanlaşmış bireylerin yetişmesine katkı sağlamayı planlıyor. Ayrıca, Bahçeşehir Üniversitesi'nin ‘Sayısal Mikroçip Tasarım ve Doğrulama/Digital IC Design and Verification" programı, Türkiye'de çip tasarımı konusunda uluslararası seviyede eğitim veren ilk yüksek lisans programı olma özelliği taşıyor” dedi.

16 MİLYON EURO BÜTÇE
Projenin Türkiye'de çip tasarımı eğitimine yönelik sağladığı desteğin sektördeki önemli bir ihtiyacı karşılayacağını söyleyen Kahraman, Türkiye'nin bu alandaki güçlü pozisyonunu vurgulayarak, “Bu stratejik proje, sadece bir proje onayından öte, çip tasarımı konusunda Türkiye'nin uluslararası alandaki pozisyonunu güçlendirecektir. Bahçeşehir Üniversitesi, bu alandaki altyapısı, uzmanlığı ve gerçekleştireceği yenilikçi faaliyetler ile geleceğin teknolojik gelişimine önemli bir katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Fatih Kahraman’ın yanı sıra Dr. Öğr. Üyesi Binnur Kurt ve Artech International BVBA'dan Suna Akbayır'ın liderliğinde hazırlanan projenin, toplam bütçesi 16 milyon Euro olan kapsamlı bir iş birliği ağına sahip olduğu vurgulandı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Dernek yöneticilerine Yeni Nesil Derbis eğitimi

26.Tanıtım Günleri başlıyor

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Arşiv