Çoban Yıldızı sergiye dönüşüyor

  • 0
  • 1.061
Yazı Boyutu:

Konak Belediyesi ve YalınayakYayınları'nın ortaklaşa düzenleyeceği ünlü ressam Filiz  Kahraman'ın“Çoban Yıldızı” adlı resim sergisi Aralık ayında Güzelyalı Kültür Merkezi'ndeİzmirli sanatseverlerle bulaşacak. Filiz Kahraman, ilk defa bir romanınsayfalarını tuval gibi kullanıp, tablolarında romanda geçen kahramanlara hayatverecek.  

 
 
Kahraman,“Gazeteci-yazar Gökmen Küçüktaşdemir'in Çoban Yıldızı’nı okurken, aynıkelimeler gibi fırça darbeleriyle romana hayat vermek istedim. Araştırdığım dadünyada benim tarzımda yapılmış böylesi bir çalışmanın olmadığını gördüm.Sadece bana ait olan bir yöntemle tabloları hazırladım. Sergi İzmir’den sonraOcak ayı sonunda Londra’da açılacak” dedi. KonakBelediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, “Dünyada ilk defa böylesi bir sergiaçılıyor, İzmir'de açıldıktan bir ay sonra Londra'da, iki ay sonra daİstanbul'da sergi açılacak. İlk resmi gördüğüm zaman çok şaşırdım ve çokbeğendim. İzmirli sanatseverlerin karşısına böylesi bir sergiyle çıkmak beniçok heyecanlandırıyor. ‘İzmir'e güzel olan her şey yakışıyor’ sözüyleçıktığımız  yolculuğumuzda sanata olan desteğimiz artarak devam edecek”dedi.  Kitabınyazarı Gökmen Küçüktaşdemir, “Edebiyat dünyasına kazandırılan romanlar, film,tiyatro, opera hatta bale bile olmuştur. Benim romanımın resim sergisi olarakyeniden hayat bulması beni oldukça mutlu ediyor” dedi. YalınayakYayınları Genel Yayın Yönetmeni Alper Akdeniz, “İzmir dünya çapında bir markaolma yolunda. Bu kent için üretilen her şey onu zirveye yaklaştırıyor.İnanıyorum ki, Çoban Yıldızı'na tacını takan bir İzmir, daha birçok güzelliğegebe” diye konuştu.
 

ÇOBAN YILDIZI
Yalınayak Yayınları’ndan çıkan macera romanı bir askerle, bir çobanınhayatlarının nasıl kesiştiğini anlatıyor. Orta Doğu’da kendisine verilen birgizli görevi yerine getirmek için kimliğini saklayarak bir örgüte dahil olanSinan’ın yaşadıkları, okuru sürükleyici bir maceranın içine çekiyor. “ÇobanYıldızı, hayatın kendisine olan aşkı anlatıyor” diyen Gökmen Küçüktaşdemirkitabıyla ilgili şunları söylüyor: “Sayfalar arasında, her türlü zorluklamücadele eden bir adamın yaşamı sergileniyor. Kahramanımız, işine ve ülkesineaşkıyla, sevgilisine duyduğu aşk arasında seçim yapmak zorunda kalıyor. Buseçimle birlikte tüm yaşamı değişiyor. Gizli gerçeklerle kuşatılmış dünyadasıcak insan öykülerini de barındıran roman, bir çoban sayesinde okurları ve kitabınkahramanını yaşamın karmaşasından dinginle çıkaracak. Umarım herkes bu romandankendisinden kendisine ait bir parça bulacak.”
 
 
FİLİZKAHRAMAN
İstanbul Üniversitesi-Basım ve Yayın Teknolojileri bölümündeÖğretim Görevlisi olan Filiz Kahraman Marmara Üniversitesi’nden aynı bölümden2000 yılında mezun oldu. Takip eden süreçte uzun yıllar sanat yönetmenliğiyaptı. Aynı dönemlerde ikinci üniversitesi, Marmara Üniversitesi - GüzelSanatlar Eğitimi Resim-İş Öğretmenliği - Resim Ana Sanat Dalı EndüstriyelTasarım ve Özgün Baskı yan sanat dallarını eğitimine katılarak 2005 yılındamezun oldu. Filiz Kahraman çocukluğundan itibaren ünlü İtalyan ressam RobertoToridimare ve eş zamanlı Rus ressam Nebi Aliyev tarafından yetiştirilip, onlaraasistanlık yaptı. Zamanının önemli Türk ressamlarımızdan Ömer Yıldız ve GültenBahar’ın atölyelerinde çalışarak, çok küçük yaşlardan, itibaren karmasergilerle ve yaptığı çizimlerle kendini göstermeye başladı. Sanat eğitimleriniProf. Ramiz Aydın ve Prof. Ümran Bulut atölyelerinde sırasıyla sürdüren ve çoksayıda değerli Türk sanatçılarından sanat eğitimi alan sanatçı, ilk kişiselsergisini Prof. Dr. İsa Başlıoğlu denetiminde 1998 yılında açtı. Kahraman,henüz güzel sanatlar eğitimine başlamadan 3. kişisel sergisini yaptı.Öğrenciliği sırasında da sergileri hız kesmeden devam etti.
 
İlk yurtdışı sergisini “Tongue Of Line Three” adıylaİngiltere’de açtı. Şu ana kadar 3’ü İngiltere’de olan 11 kişisel sergisi ve 30yakın karma sergisi olan sanatçı, birçok sanat fuarına da katılmış ve birçoködül almıştır. Türk sanatına yön veren en önemli isimlerden biri olan YahşiBaraz’la “Sessiz Şehrin Işıltıları” adını verdiği zamanın nabzını tutmayıamaçlayan kadın ve şehir resimleri yapmaya başladı. Bu resimlerle berabereserlerinin boyutları 2 metreye ulaşmış, çizdiği modern ve özgün tarzıyla dabaşta Londra olmak üzere sanat çevrelerinde büyük beğeni toplamıştır. Kahraman,yeni resimleriyle gündeme getireceği Azınlık Türkleri’nin sürgün hikayeleriyletüm dünyada sergilerini açmaya hazırlanmaktadır. Eserleriyle çok önemlikoleksiyonlara girmeyi başaran sanatçı hem kendi sanatını hem de Türk sanatınıtüm dünyada duyurabilmek adına 2 yıl önce Londra’ya yerleşme kararı almış veLondra’da açtığı “Sürgünün Yüzleri” sergisiyle 68 yıl önce yaşanan KırımSürgünü’nü gündeme getirmiştir. Serginin fikir babası Londra Büyükelçisi SayınÜnal Çeviköz’dür.
 
Bu sergi Londra basınından oldukça büyük ilgi gördü. BBCbasta olmak üzere pek çok basın ve yayın organında sergiyle ilgili haberler yeraldı, çok sayıda bürokrat ve sanatsever sergiyi gezdi. Serginin açılışkonuşması, Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok tarafından yaptı. Filiz Kahramanbugünlerde yine, bir sürgün hikayesi olan Ahıska Türkleri’nin hikayelerinitarihin verdiği bilgiler ışığında Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz’ün ve Almanya–Düsseldorf Başkonsolosu Sayın Fırat Sünel’in sürgünü anlattığı kitaptan ilhamalarak devam etmektedir. Sergi önümüzdeki günlerde, başta Almanya ve İngiltereolmak üzere diğer ülkelerde de izleyicilerle buluşacaktır.
 
Filiz Kahraman Londra’da geçen yıl başladığı sanateğitimi derslerini, önemli İngiliz okullarının da içinde bulunduğu, her yaştanöğrenciyle yaparak, başta onlara Türk sanatını, Türk kültürünü ve Türk motifleriniöğretmeyi, hem de dünya sanatından örnekler vererek uygulatarak sanatderslerini başarıyla sürdürmüştür. Bugünlerde Londra’ya taşınma amaçlarındanbiri olan, Türk kültür ve sanatını öğretebilme, yaygınlaştırabilme adına da ardarda açtığı 4 Art Clup’la, başta İngilizlere ve burada yaşayan neredeysedünyanın, hemen hemen her ülkesinden olan 7’den 70’e herkese, başta Türk sanatıağırlıklı olmak üzere, aralıksız devam eden sanat dersleri vermektedir. Yakınzamanlarda başlayacak öğrencilerinin sergileriyle de tekrar, tekrar Türksanatını İngiltere’de gündeme getirme ve tüm dünya insanlara uygulatabilmeöğretebilme anlamında bu Art Clup’lardaki çalışmalar çok büyük önem taşımaktave özveriyle, titizlikle devam etmektedir. Filiz Kahraman, akademisyenliği ve ressamolmasının yanı sıra, iletişimci olmasının hazzı ve birikimi ile hem üniversiteeğitimi, hem de sonradan aldığı yazarlık eğitimlerini de kullanmıştır.Özellikle, Reklam Yazarlığı Derneği’nden ve önemli yazarlardan aldığıeğitimlerin sonucunda, sanat tarihiyle ve sanatla ilgili birçok makaleler veinceleme-araştırma yazıları yayınlamıştır. 2 yıldır Star Gazetesi içinLondra’daki çok önemli kültür ve sanat sergilerini takip edip yazmıştır. HalaBedir Acar yönetiminde bu yazıları sürdürmektedir.
Eş zamanda yürüttüğü sanat eğitimleri ve sanatı adına yaptığı birçokuluslararası projeleri devam etmektedir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Osmanlı Dönemi Duvar ve Tavan Resimleri

Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi

Atatürk'ün Hayatı Şarkılar ve Şiirlerle Yankılanacak

San Remo’da Zafer

Yaşamı ve Şiirleriyle Bir Garip Orhan Veli

İzmirliler için çizecekler

Arşiv