Çocuk sahibi olmak çok ciddi bir sorumluluktur

  • 0
  • 1.548
Yazı Boyutu:

Türkiye'nin kanayan yarası çocuk gelinler. Çocuk gelin kavramı veerken yaşta evliliğin sakıncaları. Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim veAraştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet HakanYetimalar,   Türkiye’deki “çocuk gelinler”sorununu Ege Üniversitesi Haber Ajansına (Ege Ajans) değerlendirdi.  

BirleşmişMilletler Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca 18 yaşın altındaki kadın veerkekler çocuk olarak tanımlanıyor.  Türkiye’de ise çocukluk dönemde evliliklerinönemli bir sorun olduğuna ilişkin bulgular bulunuyor.Türkiye 'çocuk gelin'de Avrupa ikincisi konumunda.

GENÇ KADIN KENDİNİSAVUNAMAZ
KatipÇelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları veDoğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Hakan Yetimalar, “Evlilikle birlikte yaşanacak olancinsel yaşam ve bunun zarar vermemesi için genç kadının belli bir ruhsal vebedensel olgunlaşmaya ulaşması gerekmektedir. Bedensel olgunlaşma, tıbbitanımlamalara göre en erken 18 yaşında olmaktadır. Ruhsal olgunlaşma ise gençkadının aldığı eğitimle birlikte çok daha ileri yaşlarda olur. 18 yaşından önceevlenen ve dolayısıyla belki de cinsel yaşama zorlanan genç bir kadının aslındadaha çok çocuk demek gerekirken kadın sözcüğünü kullanıyoruz. Cinsel beraberlikesnasında Türkiye’de ne yazık ki çok yaygın olan cinsel ilişkiyle bulaşanhastalıklara karşı, o genç kadının savunma mekanizmaları henüz oluşmamıştır.Özellikle rahim boynu, kendini cinsel beraberlikle gelecek olan etkenlere karşısavunamaz ve bu da HPV(insan siğil virüsü)’ne neden olur. Bu HPV, cinselilişkiyle bulaşacak olup rahim boynu ile etkileştiği zaman ‘Rahim Ağzı Kanseri’riski belirgin derecede artmaktadır” dedi.

TürkiyeSağlık Bakanlığı istatistiklerine bakıldığı zaman rahim ağzı kanseri ve onunöncülleri olan hastalıkların arttığını söyleyen Op. Dr. Yetimalar,  “Bunun en önemli sebeplerinden birisi dehenüz bedensel olgunlaşmasını tamamlamamış olan genç kadınların cinsel ilişkiyezorlanmasıdır. Cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklarla ilgili savunma mekanizmalarıyetersiz olduğu için bunların hepsi birer tehlike olarak kapıda beklemektedir.Erken yaşta evlenmenin cinsel ilişki dışında da bir evliliğin sorumluluğunugötürebilecek olgunlukta olmadan yaşanması halinde sayılamayacak kadar çoksosyal ve psikolojik problemleri olacağı kesindir. Zaten görülmektedir ki buinsanlar kayda değer oranda korku, kaygı, depresyon ve anksiyete hastalıklarınakapılmaktadır” diye konuştu. 

               “ERKEN DOĞUM ÖLÜMÜTETİKLEMEKTEDİR”
“Çocuksahibi olmak çok ciddi bir sorumluluktur ve kendileri henüz çocuk olaninsanların bu sorumluluğu yüklenmeleri mümkün değildir” diyen Op. Dr.Yetimalar,  “Dolayısıyla hazırlıksızoldukları anda başlayan bu gebelik ve annelik süreci, kötü ve yetersiz birannelikle sonuçlanmaktadır. Bunun dışında bedensel gelişmesini tamamlamamışinsanlar, gebeliğin metabolik yüküyle karşılaştıkları zaman kemik erimesi, dokuzayıflığı, doğumda yırtılmalar, kansızlık ve ciddi bedensel yıkımlarlakarşılaşmaktadırlar. Nispeten daha genç bir yaşta, ileri yaşlarda görülenhastalıklara maruz kalmaktadırlar. Çünkü hazırlıksız yaşadıkları o gebelik,bedenlerini çok çabuk tüketmiştir. Daha kendisini dört dörtlük taşıyamayan obedenin doğuracağı çocuklarında düşük doğum kilolu ve kötü bir doğumun ardındandüşük oksijenlenme sebebiyle bedensel ve zekasal özürlü olma olasılıklarışiddetle artmaktadır. Böylece erken yaşta gebe kalmak anne açısından kalıcısağlık zararına, doğacak bebek açısından da kötü bir sağlık konumuyla hayatabaşlamak ve kendisine annelik yapmaya hazır olmayan bir annenin eline doğmakgibi kalıcı zararlara yol açacak bir sürecin başlangıcıdır” dedi. 

GENÇ KADININ PANİĞİNE HEKİMLER BİLEHAKİM OLAMAZ
Op.Dr. Mehmet Hakan Yetimalar, “Gebeliğe hazır olmayan bir genç kadın, doğumdanoldukça korkmaktadır. Panikle doğuma gelen insanların doğumları çok ağrılı,sıkıntılı ve uzun şekilde seyretmektedir. Çünkü o genç kadının paniğinehekimler bile hakim olamamaktadır. Genellikle çok fazla ağrı kesici kullanımı,uzayan doğum komplikasyonları, doğum yolunda yırtılmalar, kanamalar ve ciddibedensel zararlanmalarla sonuçlanan bir süreç yaşanmaktadır. Bu süreç, o gençkadın için çok acı verici ve ömrünün sonuna kadar sürecek bir ruhsal travmaylasonuçlanmaktadır” diye konuştu.

Op. Dr.Mehmet Hakan Yetimalar, “Gebelik süreci esnasında yüksek tansiyon, vücutta sıvıbirikimi(ödem) ve böbrek zararlanması şeklinde görülen gebelikzehirlenmeleri(preeklampsi) yine erken doğum ile ilişkilendirilir. Bunun dışındayine en zararlı olaylardan biri olan gebeliğin kısa sürmesi(erken doğum)olasılığı da çocuk gelinlerde ciddi oranda artmaktadır. İşin özeti, gebelik birtakım komplikasyonlara adaydır. Çocuk gelinlerde bu komplikasyonlar vegebeliğin kendisi kötü bir süreç olarak yaşanmaktadır. Anne ve bebekte kalıcıhasarlar bırakmakla birlikte, ölümlerini tetiklemektedir” dedi.(Ufuk Kendirci-Buket Akay-  İZMİR(EgeAjans)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv