‘ÇOCUKLARA HAREKET ALANI SAĞLANMALI’

  • 0
  • 486
‘ÇOCUKLARA HAREKET ALANI SAĞLANMALI’
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yaz günlerinin yaşadığını günümüzde uzmanlar, çocukların hareketsiz yaşam tarzını benimsemesinin sağlığı tehdit eden en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, çocuklarda hareketsizliğin obezite, dikkat eksikliği gibi sorunlara yol açtığını, ileri yaşlarda kalp damar, diyabet, yüksek tansiyon, inme gibi yaşamı tehdit eden hastalıkların oluşmasına zemin hazırladığını kaydediyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programı Öğretim Görevlisi Hatice Ayan, çocukların yaz tatillerindeki zamanlarının egzersiz ve spor alışkanlığının kazandırılması için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekerek, “Yaz tatiliyle birlikte çocukların hem boş vakitlerini verimli bir şekilde geçirmeleri hem de eğlenmeleri ve egzersiz alışkanlığı kazanmaları için spora yönlendirilmeliler. Egzersiz ve spor çocuğun bedensel, zihinsel gelişimine katkı yaparak okul ve sosyal hayatta pek çok kazanç sağlar” dedi.

‘Bilinçli Spor’
Çocukların spor sayesinde kendi yaşıtlarıyla iletişim kurarak sosyalleştiğini aktaran Ayan, çocukların stratejik düşünme yeteneği, özgüven ve liderlik gibi özellikler kazandığını söyledi. Ayan, “Çocukların hangi spor dalına ne zaman başlanması gerektiği konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Çocukluklar yetişkinlere kıyasla spor yaralanmalarına daha yatkındır. Özellikle çocukların hızlı büyüme periyodunda, kaslarının daha gergin olması nedeniyle tendonların kemiğe yapıştığı yerlerde, büyüme plaklarının açık olması nedeniyle de eklem kıkırdaklarında yaralanma riski yüksektir. Bu nedenle spor yaralanmalarından korunmak için spor öncesi ısınma ve esneme hareketleri öğretilmelidir. Yapılan spora uygun ayakkabı seçilmeli ve spor yapılan zeminin uygunluğuna dikkat edilmelidir” diye konuştu.

‘Dengeli Spor Dalı Önemli’
Tek taraf ağırlıklı yapılan spor dallarında çalışmaların o tarafın kas, kemik yapısının diğer tarafa göre aşırı gelişmesine neden olacağını vurgulayan Ayan, bu durumun ilerleyen yaşlarda çocuğun vücut üst bölümünde duruş bozukluğuna ve skolyoza neden olabileceğini ifade etti.

‘Aşırı Başarı Beklentiniz Olmasın’
Çocukların yetenekleri doğrultusunda kendi yapmak istediği spora yönlendirilmesinin gerektiğinin altını çizen Ayan, anne babalardaki aşırı başarı isteği nedeniyle çocuktan kendi kapasitesinin üstünde bir beklentisinin onların hem fiziksel hem de psikolojik zorlanmalara neden olabileceğine işaret etti. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv