Dalkılıç’tan Söyleşili Piyano Resitali

Ünlü Piyanist Prof. Hande Dalkılıç, İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu.

  • 0
  • 884
Dalkılıç’tan Söyleşili Piyano Resitali
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ünlü Piyanist Prof. Hande Dalkılıç, İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Tüm Yerel-sen (Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası) ev sahipliğinde Hande Dalkılıç İle  Doğu-Batı Kültür Buluşması - Söyleşili Piyano Resitali’yle sendika üyeleri ve müziksever ile buluşan Dalkılıç, Türk besteci, orkestra şefi Çetin Işıközlü’nün Yukarı Fırat Ezgileri Albümü’nden Fırat’ın  üç şehrinden: Doğu Batı ile buluşuyor…” bölümünde Elazığ Yöresine ait  “Şu Fıratın Suyu Akar Serindir”, Erzurum Yöresine ait  “Sarı Gelin”, Erzincan Yöresine ait semah “Haydar Haydar (On dört bin yıl gezdim), “Orta Anadolu’nun sesi Ozan ve Saz şairlerine ithafen…”; ‘Duyuşlar’ Albümünden “U. Cemal Erkin’in “Küçük Çoban ve Oyun”, “Özgün müziğimiz …özgün ritm üzerine” bölümünde  “A. Adnan Saygun’un  “Aksak Tartılar Üzerine Etüt Nr.1, “Romantik Devrin sesi: Piyanonun Şairi…” F. Chopin’in “Mazurka si min. op.33  Nr.4”, “Piyano  ve  Kemanın Şeytanları …” bölümünde “F. Liszt’in “Paganini Etüd, Nr.6”,  “Bir Endülüs Hatırası, İspanya’nın sesi…” bölümünde  “L.M. Gottschalk’ın “Souvenirs d’Andalousie- Concert Caprice Op.22” adlı eserlerini seslendirdi. Sunduğu eserler ile ilgili bilgi aktarımı da yapan sanatçı coşkuyla alkışlandı.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Tüm Yerelsen 1 Nolu Şube Başkanı Bilal Altıner,Tüm yerel Sen’in sadece örgütlenmede değil, kültürel konularda da öncü olmaya devam ettiğini, bu bağlamda Çanakkale Savaşı’nın anlatıldığı Çanakkale Oratoryosuyla başladıkları etkinlikler ile ilgili bilgi verdi. Altıner, “Bu akşam ise Doğu- Batı Kültür Buluşmal, söyleşili, piyano resitaliyle devam ediyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz’ anlayışıyla sanata ve sanatçıya sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.  

Biyografi
Ankara’da doğan sanatçı ilk piyano derslerini Prof. Güherdal Karamanoğlu Çakırsoy’dan aldı. 1989’da akademik müzik eğitimine Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde başladı. Erken yaşlarda olgunlaşmaya ve seçkinleşmeye başlayan müzikal formasyonunu sanatta yeterlik (doktora) düzeyine kadar bu fakültede Prof. Ersin Onay’ın sınıfında geliştirdi. Bu süreçte ve sonrasında György Sandor, Sebastian Benda, ve  Prof. Georg Sava gibi önemli piyanist-pedagoglarla çalışıp  müzik fikirleri paylaştı.


Dalkılıç, yüksek lisans çalışmaları süresince Ahmed Adnan Saygun'un eserlerine ağırlık verdi. Bestecinin birçok piyano eserini repertuarına aldı, seslendirdi. Bu çerçevede, Saygun'un solo piyano eserlerinden oluşan ve bestecinin 1990 yılındaki ölümünden önce tamamladığı son eseri Op.76 Piyano Sonatı'nın ilk seslendirmesini de içeren CD kaydı  2000 yılı başında BMP etiketiyle yayınlandı. Hande Dalkılıç’ın ayrıca editörlüğünü yaptığı el yazması olan Saygun op.76 Sonatı’nın nota basımı Peer Music Classical (Hamburg) yayınevi tarafından gerçekleştirildi. Ahmed Adnan Saygun’un 100. doğum yılı olan 2007’de BMP tarafından yeni bir kapak ve kitapçıkla ikinci kez basılan CD’sinin yanı sıra sanatçı, yine Ahmed Adnan Saygun’un  Op.34, 1. Piyano Konçertosu’nu (BMP), Muammer Sun’un ilk kez bir CD’de  seslendirilen piyano solo için dört defterden oluşan ‘Yurt Renkleri’ Albümünü (BMP ve KALAN), Cemal Reşit Rey’in Piyano ve Orkestra için ‘Bir İstanbul Türküsü üzerine Çeşitlemeleri’ni, Ulvi Cemal Erkin’in tüm solo piyano eserlerini CD’ye (KALAN) kaydetmiştir.  Sanatçının son CDsi, “Yukarı Fırat Ezgileri” Doğu-Batı Kültür ve Sanatını buluşturmak amacıyla Çetin Işıközlü’nün ilk kez solo piyano için yazdığı ve Hande Dalkılıç’a ithaf ettiği Doğu Anadolu bölgemize ait türkülerden oluşmakta, KALAN Müzik etiketiyle  yayınlanmaktadır. Dalkılıç’ın dünya prömiyerini yaptığı Saygun’un Op.76 Piyano Sonatı ve diğer kayıtlarında olduğu gibi Türk bestecilerinin bazı yapıtlarının ilk icralarını gerçekleştirmesi onun özenle biçimlediği mesleki çizgisinin bilinçli yönelimine işaret etmektedir.

Hande Dalkılıç, yurt içinde ve yurt dışında Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ,Estonya, Etiyopya, Fransa, Finlandiya, Güney Afrika, Hollanda, İngiltere, İsrail, İsviçre, İtalya, Kanada, Kenya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Letonya, Mısır, Norveç, Pakistan, Polonya, Romanya, Tunus, Ukrayna gibi ülkelerde yaptığı solo resitaller ve  oda müziği konserlerinin yanı sıra  Camerata Salzburg’un da içlerinde yer aldığı yabancı orkestralar ile Türkiye’deki tüm devlet senfoni orkestraları  ve özel orkestralarla  konserler gerçekleştirmiş, özellikle  konser programlarında Türk bestecilerinin eserlerinin de yer almasına özen göstermiştir.

Sanatçının katıldığı bazı önemli festivaller arasında 34. Uluslararası Sofya Müzik Festivali, Uluslararası Kartaca Festivali (Tunus 2002), 18., 22. 27. ve 33. Uluslararası Ankara Müzik Festivali, 5. Uluslararası Antalya Piyano Festivali,  9.ve 14. Uluslararası Bellapais Festivali, ( K.K.T.C.), D-Marin Turgutreis 5. Uluslararası Klasik Müzik Festivali, 30.Uluslararası”Sarajevo Winter Festival”,“Piano Echos” 14.Uluslararası  Monferrato Piyano Festivali (İtalya), 11. Uluslararası Talin Oda Müziği Festivali, 5. Uluslararası “Marile Serate Musicale” Oda Müziği Festivali, (Romanya) yer alıyor.

Mart 2006’da doçent ünvanını alan Hande Dalkılıç, Kasım 2013’de  Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Anasanat Dalı’na profesör ünvanıyla atanmıştır. Aynı zamanda Epta (European Piano Teachers Association) Türkiye temsilcisi olan sanatçı solistlik kariyerini yurt içinde ve yurt dışında yaptığı resital ve konserlerle birlikte radyo ve TV yayınlarıyla sürdürmekte, virtüozitesini oluşturan güçlü teknik, derinlikli ve özgün yorumları her geçen gün daha geniş bir kitleye ulaşmaktadır.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

İzmir Kitap Fuarı baharın coşkusuyla Kültürpark’ta

Son başvuru tarihi 23 Nisan!

Arşiv