Deprem can alırsa sorumlusu kim olacak?

EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Ege Denizi'ndeki 6.2 büyüklüğündeki depremle yüreklerin ağza geldiğini, her gün 100'e yakın artçı sarsıntının da devam ettiğini belirterek, “Kentsel dönüşümü öngören kanun 5 yıl önce çıktı. 5 yılda İzmir'de hiçbir şey yapılmadı. Yıkıcı bir depremde oluşacak can kayıplarının sorumlusu kim olacak? İzmir'i çaresiz bırakmaya kimsenin hakkı yok” dedi.

  • 0
  • 752
Deprem can alırsa sorumlusu kim olacak?
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Ege Denizi'ndeki 6.2 büyüklüğündeki depremle yüreklerin ağza geldiğini, her gün 100'e yakın artçı sarsıntının da devam ettiğini belirterek, “Kentsel dönüşümü öngören kanun 5 yıl önce çıktı. 5 yılda İzmir'de hiçbir şey yapılmadı. Yıkıcı bir depremde oluşacak can kayıplarının sorumlusu kim olacak? İzmir'i çaresiz bırakmaya kimsenin hakkı yok” dedi.

İzmir’in 1.derece deprem kuşağında olduğunu herkesin bildiğini ve bugüne kadar her platformda yerel ve merkezi yönetimleri düzenledikleri bilimsel toplantı ve çalışmalarla uyardıklarını söyleyen Aslan, “Depreme hazır olmak için öncelikle depreme dayanıklı binalarımız olmalı” diye konuştu. Bunun için kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Aslan, 6306 sayılı Afet Riski alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunun çıkmasının üzerinden 5 yıl geçmesine karşın ilerleme olmamasının ise İzmir’i tehlikeye attığını söyledi. Aslan şöyle devam etti:

SORUMSUZLUK
“Buna karşın İzmir’de bir arpa boyu kadar yol katledilmemesi ciddi bir sorumsuzluk. Kanun çıktığı günden itibaren o çok değerli zaman, vatandaş-müteahhit arasında sonuca varılmayan pay pazarlıkları ile geçti. Bilen, bilmeyen birçok kişi kafa karıştırdı, vatandaşlarımız çaresiz kaderine terk edildi. Bütüncül anlayışla yeni bir imar planı çalışması gündeme getirilip tartışılamadı. Aynı bölgede hatta aynı mahallede bir sokakta 10 katlı karşı sokakta 5 katlı binaların yapıldığı bir kentsel dönüşüm uygulamasıyla hiçbir sorunu çözmemiz mümkün değil”

“313 BİN RİSKLİ BİNA VAR AMA YAPILAN BİR ŞEY YOK”
Lloyd’s Şehir Risk Endeksi’nin 2015-2025 raporunun İzmir açısından alarm derecesinin yüksekliğini tescil ettiğini de belirten Aslan, şöyle devam etti:   “İzmir, ekonomik kırılganlık açısından dünyanın en riskli 42. Türkiye’nin en riskli ikinci kenti olarak belirlendi. İzmir genelindeki bina yaş ortalaması 25 yılın üzerinde. Sayıştay raporlarına göre kent genelindeki kaçak bina oranı yüzde 65. TUİK ise 313 bin binanın kentsel yenileme kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Tüm bunları hepimiz biliyoruz. Kanun çıkalı 5 yıl oldu. Peki ne yapıldı?”

“KENTSEL DÖNÜŞÜME BAŞLAYIN HAYAT KURTARIN”
İzmir'de Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın 918.16 hektar, 5393 sayılı Büyükşehir Belediye kanununa göre de 305.47 hektar olmak üzere 1 milyon 222 bin 63 hektar alanın kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri olarak ilan edildiğini de hatırlatan Aslan, “Biz 150 bin kişinin yaşadığı konutlar ürettik. Dolayısıyla bu konuda yüksek tecrübeye sahibiz. Böyle  bir durumda oturup susamayız. Yıkıcı depremleri yaşamadan önlem alınmasını için kentsel dönüşümün başlatılması gerektiğini bir kez daha söylemek istiyoruz. Yoksa olası can kayıplarında kimin sorumlu olacağını da herkes bilmeli” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN AMACI YAŞAM ALANI YARATMAKTIR
Son günlerde İzmir’de sıkça görülen blok bazında yıkılan ya da yapılan binaların kentsel dönüşümle ilgisinin olmadığını belirten Aslan “Kentsel dönüşüm ada ve parsel bazında, gelecek 50 yılda alt yapı ve otopark sorununun olmadığı, modern yaşam alanları yaratmaktır” dedi.

NARLIDERE ÖRNEĞİ
EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ’ın öncülüğünde TUBİTAK destekli 2008-2010 yıllarında İzmir metropol ve Aliağa ile ilgili sismik modelle yaptıkları çalışmada  “güvenli yapı tasarımı”  oluşturduklarını, ancak bu baz alınarak kentsel dönüşüm planlama çalışmalarıyla ilgili bugüne kadar ciddi bir çalışma yapılmadığını da belirtti. Buna karşın iyi örneklerin de olduğunu belirten Aslan, “Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, hak sahipleriyle uzlaşarak yüzde 100 anlaşmalı kentsel dönüşümü 15 yıldır Narlıdere’nin en kritik yerlerinde uyguluyor. Abdül Batur’un 15 yıldır, Büyükşehir Belediyesi’nin de Uzundere’de yeni uygulamaya koyduğu model geliştirilerek uygulandığı taktirde bundan hem İzmir, hem de depreme dayanıksız yerleşim birimlerinde zor koşullarda yaşayan yurttaşlarımız maddi ve manevi kazanç elde eder dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv