Depremde panik öldürür

  • 0
  • 1.651
Yazı Boyutu:

AKUT İzmir Ekip Lideri Ömer Karaca EÜ İletişim Fakültesi öğrencilerine “Deprem Bilinçlendirme Kursu” verdi. Ege Ajans tarafından İGC Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kursta Ömer Karaca, “Bu bir afettir, önlenemez. Ancak hayatta kalmak doğru tedbirler almakla mümkündür. Panikle, bilinçsiz davranışlar ölüme götürür” dedi.
Ömer Karaca deprem anında yapılması gerekenleri şöyle anlattı;
“Deprem anında kaçmak, kapı altında durmak, buzdolabının yanında durmak yerine bulunulan mekânın en güvenli yerinde cenin pozisyonunun alınması gerekir. Vücut ısısının korunması için yastıklardan koruma yapmak gerek        ir. En güvenli yerler, yatağın sağı ve solu, mutfak tüplerinin yanı, banyoda ise çamaşır makinesinin yanıdır. Deprem sonrasında en önemli konu ise yardım açısından organize olmaktır. Bilinçli hareket edilmeli, çevre sağlığını tehdit edebilecek unsurlar ortadan kaldırılmalı ve arama kurtarma ekiplerinin rahat çalışabilmesi için gerekli olanaklar sağlanmalıdır.”
 
 “FAY NE KADAR BÜYÜKSE KIRILMALAR O KADAR ŞİDDETLİ OLUR”
1928 Torbalı depreminde İzmir’deki saat kulesinin üst kısmının yıkıldığını hatırlatan Karaca; “Fayın uzantısı ve şiddeti arasında bir bağ vardır. Fay ne kadar büyükse kırılmalar o kadar şiddetli oluyor.” dedi. Ege Bölgesi’nde yaşanan depremlerin Kuzey Anadolu Fay hattı ve Doğu Anadolu Fay hattının yarattığı depremlerden farklı olduğunu, en tehlikeli fay hattının ise Karaburun ve Urla’dan geçen fay hatları olduğunu belirtti. İZMİR (Ege Ajans/Özge Onargan/ Öznur Toprak/ Pınar Altınay)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv