Didem Madak şiirleriyle aramızda

  • 0
  • 1.546
Didem Madak şiirleriyle aramızda
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi’nde düzenlenen Didem Madak Sempozyumu”nda Didem Madak’ın şiir anlayışı tartışıldı.  Doç. Dr. Aylin Nazlı’nın yönettiği  oturuma Necmiye  Alpay, İpek Şahbenderoğlu, Ayşe Duygu Yavuz ve Şükran Yücel konuşmacı olarak katıldı.


Sağlık sorunları nedeniyle sempozyuma katılamayan çevirmen ve yazar Necmiye Alpay’ın “Cadı Olmaya Özenen Kül Kedisi” bildirimini Asuman Susam okudu. Alpay’a göre Didem Madak Türkçe şiirde özgün bir kadın persona yaratıyor ve bunu yapan ender şairlerden.Yaratılan bu personaya feminist çağın külkedisidir” diye konuştu.

Ayrıca  Susam, “Madak‘ın üç kitabında kül kedisinin geçtiği tek yer şu üç dizedir. ‘Günler külkedisi, akşamlar kömür yakıyoruz’. Ancak persona olarak modern bir külkedisi inşa etme eğilimi daha ilk şiirleriyle ortaya çıkar ve masaldaki kül kedisinin en az üç özelliğiyle kesintisiz bir çağrışım yapıyor. Annesizlik, gündelik yaşam koşulları ve olup bitene karşı düş gücüyle karşı durmak” dedi.

İpek Şahbenderoğlu, “Didem Madak’ın Şiirlerinde Bir Direnme Mekanı Olarak  Ev İçi ve Direnme Eylemi Olarak Yuva İşi’” konulu sunu yaptı.
Ayşe Duygu Yavuz, “Didem Madak’ın Pulbiber Mahallesi:Şairin Dilinde İstanbul”adlı konuşmasını yaptı.Didem Madak’ın son kitabındaki değişime, şiirin ve tekniğin farklılığına değinen Yavuz,  “Sanki her şeyi bir solukta söylemek isteyen bir şair.Büyüdüğünü fark eden,çocukluğunun bittiğini hatta büyük bir şair olduğunu kanıtlamaya çalışan bir şair” diye konuştu.

Didem Madak’ın ‘Şiire Karşı Şiir’  bildirisini okuyan Şükran Yücel, Madak’ın kızına yazdığı mektubu paylaşırken gözyaşlarına hakim olamadı. 
Oturumun sonunda Didem Madak’ın babası kızıyla gurur duyduğunu ve sempozyumu düzenleyen ve katılan herkese çok teşekkür etti.İZMİR (Ege Ajans/Safiye Conger-Buket Uşakli-Kaan Kaya)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Demir, A takımı ile bir araya geldi

Mine Piriştina son yolculuğuna uğurlandı

Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Haftaya asfalt çalışmasıyla başladı

Dikili’de yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Arşiv