Dijital medya, geleneksel medyaya tehdit değil

Medyadaki dijital dönüşümünün geleneksel medyaya tehdit olmadığını  söyleyen Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Çelik,  geleneksel medyanın da bu sürece uyum sağlaması gerektiğini vurguladı.

  • 0
  • 816
Dijital medya, geleneksel medyaya tehdit değil
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Medyadaki dijital dönüşümünün geleneksel medyaya tehdit olmadığını  söyleyen Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Çelik,  geleneksel medyanın da bu sürece uyum sağlaması gerektiğini vurguladı.
Medyadaki dijital dönüşüm süreci hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Tolga Çelik, yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte haberin zamandan  ve mekandan bağımsız, maliyeti düşük bir hale geldiğini söyledi. Türkiye’de ve dünyada 1995’li yıllardan itibaren yayına başlayan internet gazeteciliği dönemindeki teknolojik gelişmeler sayesinde haber yapım sürecinde çekilen haber fotoğrafı ve metninin editöre anlık olarak gönderilebilmesi, redakte edilebilmesi ve hızlı bir şekilde yayınlanabilmesinin gerçekleştiğini ifade etti.  
  
DİJİTAL SÜREÇ DÜNYAYI BİRBİRİNE BAĞLADI
İnternet teknolojisindeki gelişmelerin okuyucu profilini de değiştirdiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çelik, “Web teknolojisini tarihsel olarak üç döneme ayırıyoruz. Web 1.0 döneminde haber siteleri sadece tek yönlü yayın yapabiliyordu. Okuyucu ile bir etkileşim yoktu. Okuyucular haber sitelerine girip herhangi bir haber hakkında yorum yazamıyorbu sürece katkıda bulunamıyorlardı” diye konuştu. Web 2.0 süreci ile birlikte haber sitelerinin okuyucuyla etkileşimli bir hale geldiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çelik, “Okuyucular da haberin içine kendilerini dahil edebiliyor, yorum yapabiliyor, bir tartışma ortamı yaratabiliyor. Yurttaş gazeteciliği de böylelikle başlıyor. Herkes sosyal medyayı kullanarak çevresindeki olaylar ile ilgili fotoğraf çekip, altına bir yorum yaparak habercilik yapmaya başladı.  Bu da teknolojinin medyaya getirdiği yeniliklerden biri” dedi. İçinde bulunduğumuz dönemin web 3.0 dönemi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Çelik, haber sitelerinin haber metinleri içinde kullanılan etiketler sayesinde tüm internet dünyası ile etkileşim sağlayabilmektedir” dedi.

DOĞRU BİLGİYE ULAŞMAK ZOR
Yaşanan bu gelişmelerle birlikte insanların enformasyon bombardımanı altında kaldıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çelik , “Herkes kendini artık bir muhabir gibi hissediyor. Bu durum aynı zamanda manipülasyona çok açık bir durum, gerçek ve gerçek olmayan bir çok şey paylaşılıyor sosyal medyada yer alabiliyor. Eskiden bilgiye ulaşmak zorken şu anda enformasyon yığını altında doğru bilgiye nasıl ulaşabiliriz bunun sıkıntısını yaşıyoruz.  Güvenilirlik çok azaldı. Bir konu ile ilgili sahte içerik üreten, içerik üreticisi firmalar sahte içerik üretimini artırdı” diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Çelik, bu enformasyon bolluğu altında doğru bilgiye ulaşmanın zorluğuna rağmen internetin insanlara özgür bir ortam sağladığını vurguladı.

DİJİTAL MEDYA GELENEKSELE TEHDİT DEĞİL
Medyada dijital gelişmelerin gazetelerin okunma sayısında düşüşe neden olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çelik , “Bu geleneksel medyayı bitirebilecek bir şey değil ama geleneksel medyanın kendini dönüştürmesi gereken bir durum. Basılı gazetelerin haber siteleriyle hız açısından bir yarışa girmemesi gerekiyor. Geleneksel medyanın araştırmacı gazeteciliğe yönelmesi, daha derinlemesine habercilik yapması, fikir yazılarına yoğunlaşması daha doğru olabilir.” dedi.
İZMİR(Ege Ajans/Nilüfer Bulut –Cemre Kurtdere

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gelecek uzmanlaşmada

Kent İçinde Kütüphane, Kütüphane İçinde Kent Kültürü

İletişim ve Beden Farkındalığı Serüveni

Fransa’da kariyer fırsatı

Ünlü isimler Egeli öğrencilerle buluştu

Çocuk Gelişimi ve Meslek Edindirme kursu yeniden

Arşiv