Dış kulak ve orta kulak iltihapları olağanüstü arttı

  • 0
  • 633
Dış kulak ve orta kulak iltihapları olağanüstü arttı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yaz sıcaklarının bunaltıcı etkisinden kurtulmanın en kolay yollarından biri denize veya havuza girerek serinlemek. Ancak hijyen koşulları sağlanmamış havuzlar yaz günlerinizi kabusa çevirebilir. Prof. Dr. Fazıl Apaydın, yaz aylarında kalabalık havuzlarda hijyenin tam anlamıyla sağlanmasının neredeyse mümkün olmadığını söyleyerek, “özellikle çocuklarınızı havuz yerine denize yönlendirin” uyarısında bulundu.
 
YAZIN DOKTORU DENİZ
Hijyen koşulları sağlanmamış havuza girmek yaz günlerinizi de tatilinizi de sağlık sorunlarıyla geçirmenize neden olabilir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Apaydın, son haftalarda dış kulak ve orta kulak iltihabı vakalarının olağanüstü arttığını söyleyerek, “serinlemek için havuz yerine denizi tercih edin” dedi.

Yazın en büyük doktorunun deniz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fazıl Apaydın “Denizin tuzlu suyu solunum yollarını açıcı özelliği nedeniyle olumlu. Ancak havuzlar deniz gibi değil. Yapay olduğu için havuzun içinde zararlılar daha çabuk ürüyor. Ne yazık ki bunların giderilmesi için yapılan temizlik çalışmaları (klor, ozan gibi) yeterli olamayabiliyor. Hijyeni sağlamak o kadar kolay değil. Büyük yazlık otellerde çok sayıda kişi aynı zamanda havuza giriyor ve bu kişilerin sağlık kontrolleri tam yapılamıyor. Vücudunda matar olanlar o gün enfeksiyonu olanlar da havuza girebiliyor. Önlemler bir yere kadar işe yarıyor. İdeal ortam sağlansa dahi havuzda uzun süre kalındığında dış kulak yolu bu nemli ortamdan kötü etkilenebiliyor” dedi. Kulak girişinin mikroplara karşı hassas olduğunu ifade eden Prof. Dr. Apaydın, “Havuza girildikten belli bir süre sonra dış kulakta kaşıntı, tıkanıklık hissi sulanma kızarma ve ağrı şikayetleri oluşabiliyor. Böyle durumda insanların kesinlikle kulakla fazla oynamamaları ve hızla bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmaları gerekir” diye konuştu.  
 
ORTA KULAK İLTİHABININ NEDENİ BASINÇ
Orta kulak iltihabının nedeninin ise daha farklı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Fazıl Apaydın “Havuzun dibine ulaşmaya çalışan çocuklar havuza yüzlerce defa dalıyorlar. Denizin dibine her dalış basınç farkından dolayı orta kulağı zorlamakta. Hele ki klimalı ortamda bulunulması nedeniyle solunum sistemi enfeksiyonlarını artırması ve bu şekilde havuza girilmesi orta kulak iltihabını artırabiliyor. Orta kulak iltihabı bir dolgunluk, sesin o tarafa doğru yankı yapması, daha az işitmeye başlama, ağrı, halsizlik, ateş gibi yakınmalarla ortaya çıkıyor. Mutlaka bir Kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalı. Erken önlem alındığında, tedavisi daha kolay sonuç veriyor” dedi. 
 
ANNE BABALARA ÖNEMLİ UYARI
Anne babalara çağrıda bulunan Prof. Dr. Apaydın, “Çocuklarınızı havuzlardan uzak tutun, denize yönlendirin. Deniz ne kadar faydalıysa havuz doğal olmadığı için sorun yaratabilen bir ortam. Girdiğiniz havuzun temizliğinden emin değilseniz, eczanelerden kulak koruyucu damlalar alarak kullanabilirsiniz. Diğer yandan kulak tıkaçlarını çocuklar için tavsiye etmeyiz. Çocuk dibe daldığında tıkaç basınçla kulak içine kaçabilir.” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv