Doğaltaş ihracatçıları Çin seferine çıkıyor

  • 0
  • 547
Doğaltaş ihracatçıları Çin seferine çıkıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörleri arasında yer alan doğaltaş sektörü, ihracatta en büyük pazarı olmakla birlikte son dönemde ciddi bir durgunluk yaşayan Çin’de 6-9 Mart 2015 tarihlerinde düzenlenecek olan 15. Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na çıkartma yapmaya hazırlanıyor.

Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu Ege İhracatçı Birlikleri gerçekleştiriyor. Milli Katılım Organizasyonu ile 63 Türk firması fuara katılırken, bireysel katılan Türk firmaları ile birlikte Türkiye’den 130 firma dünyanın en büyük doğaltaş ve teknolojileri fuarında Çin ve Uzakdoğu başta olmak üzere tüm dünyaya ihracatlarını arttırma çabası içinde olacak.

Çin’de inşaat sektöründe durgunluğun devam ettiği bir süreçte Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na katılacaklarını anlatan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Çin’de 2015 yılının son çeyreğinde bir hareketlenme beklediklerini söyledi.

“Çin’de inşaat sektöründe frene basma devam ediyor” diyen Kaya, “Ama bir taraftan da doğaltaş stokları bitiyor. Çin’de 40 gün süren yeni yıl tatili de sona eriyor. Çin’de hükümetin ekonomik politikaları durgunlukta etkili. Çok büyük bir beklenti ile gitmiyoruz. Ancak en büyük pazarımızda müşterilerimizle ilişkilerimizi güçlü tutma adına gidiyoruz” şeklinde konuştu.

Xiamen sadece blok mermer satış noktası değil
Türkiye’nin Çin’e doğaltaş ihracatında blok mermer satışının ağırlıklı olduğunu hatırlatan EMİB Başkanı Mevlüt Kaya şöyle devam etti: “Xiamen sadece blok mermer satış noktası değil. İşlenmiş ürün almak için dünyanın 4 bir tarafından alıcılar Xiamen Fuarı’na geliyor. Blok alımlarındaki yavaşlamaya rağmen işlenmiş ürün ihracat potansiyeli bizim için çok önemli. Malezya, Singapur, Meksika, Avusturalya, Kore, ABD’den talepler arttı. Xiamen Fuarı’na dünyanın her tarafından alıcılar geliyor. İşlenmiş ürün ihraç eden firmalarımızın ticari bağlantılarla döneceğini umuyoruz. Projelere bitmiş ürün satılacak.”

2016 yılında Türkiye standı büyüyecek
Türkiye’nin Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’ndaki 2303 metrekarelik pavyonunun Türk doğaltaş sektörüne yetmediğini ve pavyonun büyütülmesi için yoğun mesai harcadıklarını anlatan Kaya, “2016 yılında Türkiye’nin standının 1000-1400 metrekare arası büyüyeceğinin sözünü almıştık. Bu gidişimizde bu artışı imza altına almayı hedefliyoruz. Bu sayede 2016 yılında 80-90 arası firma ile katılmayı hedefliyoruz. Bu haliyle bile Türk doğaltaş sektörünün en fazla firma ile milli katılım organizasyonunu gerçekleştiriyoruz. 2016 yılından itibaren daha da güçlü konuma geleceğiz” şeklinde konuştu.


Madencilik sektörünün Çin gururu
Türkiye’nin Çin’e yaptığı ihracatta madencilik sektörü büyük dilimi alıyor. Türkiye 2014 yılında Çin’e 1 milyar 811 milyon 612 bin dolarlık maden ürünleri ihracatı yaptı. Bu rakam Çin’e yaptığımız toplam ihracatımızın yüzde 63’ünü oluşturuyor. Doğaltaş ihracatımız ise 828 milyon 749 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

Zengin doğaltaş rezervlerine sahip Fujian eyaletinde yeralan Xiamen adası, Çin’in en önemli doğal taş üretim ve ticaret merkezi konumunda. 8 milyar dolara ulaşan Çin doğaltaş ticaretinin %60’ı, dünya doğaltaş ticaretinin ise %15’i Xiamen limanından gerçekleştiriliyor.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv