Doğru yatırım ile turizm, İzmir’de işsizliğine çare olur

  • 0
  • 1.013
Doğru yatırım ile turizm, İzmir’de işsizliğine çare olur
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir ÜniversitesiTurizm ve Otel İşletmeciliği Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. Koray Akman, doğruyatırımların yapılması halinde turizmin, İzmir’in 15,4 olarak açıklananişsizlik sorununa çare olabileceğini söyledi.

 

Yıllar boyunca “fuarlar ve kongreler kenti” olarak tanımlanan,turizmi ile Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri kabul edilen,üniversiteleri ile atağa kalkan İzmir, artan işsizlik rakamları ile gündemde.Son yıllarda sürekli olarak işsizlik oranı ülke genelinin üzerinde seyrederken2013 yılında Türkiye genelinde işsizlik oranı 9,7 iken İzmir’de işsizliğin15,4’e yükselmesi çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi. Kültürü, tarihi,doğası ile yerli ve yabancı turistler için önemli bir çekim merkezi olanİzmir’de kendinden başka 54 sektör için iş kaynağı olan turizmin işsizliksorununa en hızlı çözümlerden biri olacağını belirten İzmir Üniversitesi Turizmve Otel İşletmeciliği Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. Koray Akman, “Turizm,teknolojinin az kullanıldığı ve emek yoğun bir sektördür. 50 milyon dolar yatırımlayapılan bir otel ortalama 200 kişiye istihdam sağlarken, aynı tutarla kurulmuşbir tekstil fabrikası ancak 100 kişiye istihdam sağlamaktadır. Yani turizmsektöründe insandan vazgeçmek imkânsızdır. Ayrıca turizmin istihdam üzerinesadece doğrudan değil, dolaylı ve uyarılmış etkileri de var. Örneğin kurulmuşolan bir otelin çevresinde oluşan taksi durakları, restoranlar, eczaneler deyeni istihdam olanakları yaratıyor. İzmir turizminin doğru yatırımlara ihtiyacıvar. Bu yatırımlar yapılır ve İzmir yeniden bir parlayan yıldız halinegetirilirse yerli ve yabancı turist sayısı artacak, etki ettiği 54 sektör ilebirlikte turizm, İzmir’de işsizliğe çare olacaktır” dedi.

 

Turist sayısındadüşüş var

Türkiye’de profesyonel anlamda ilk düzenli turların başladığıyerin İzmir olmasına rağmen, uygulanan yanlış politikalar yüzünden turizmdehızla kan kaybedildiğine dikkat çeken Akman, hükümetlerin ve yerelyöneticilerin uzun yıllar boyunca İzmir’in sanayi kenti mi yoksa turizmdestinasyonu mu olduğuna bir türlü karar verememesi nedeniyle hem sanayide hemde turizmde geriye düştüğünü söyledi. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerinegöre 2014 yılı Haziran ayında İzmir’e gelen turist sayısında geçen yıla göreyüzde 5,67’lik bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Akman, “TÜRSAB verilerinegöre sadece haziran ayında gelen 4 milyon 300 bin yabancı turistin 158 bin871’i ülkeye İzmir’den giriş yaptı. Bu sayı neden artırılmasın? Aslındaİzmir’de turizm 12 ay devam edebilir. Şu anda sadece Nisan ile Kasım aylarıarasında yoğunluk yaşanıyor. Kruvaziyer turizmi başlı başına bir potansiyel.Ancak İzmir’in turizm potansiyeli doğru yatırımlar ile çok daha iyideğerlendirilebilir” dedi. 

 

Bilinçli Yatırım Şart

Yapılması gereken yatırımlara da değinen Yrd. Doç. Dr.Akman, “Kruvaziyer gemilerle gelen turistlerin indikleri ve ilk gördükleribölge Alsancak, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’dir. Bu cadde sağlı sollu olaraktarihi evlerin yoğunlukta olduğu sokaklardan oluşmaktadır. Bu sokaklar ve evlerdüzenlenmeli ve eski İzmir kültürünü yansıtan, turistlere yönelik butik otel,restoran, eğlence ve tax free alışveriş merkezi haline getirilmelidir. Yanituristlerin daha uzun vakit geçireceği ve bol harcama yapacağı özel bir cazibemerkezi yaratılmalıdır” dedi.

 

Sağlık turizmiartmalı

Bir diğer fırsatın da sağlık turizmi alanında olduğunubelirten Akman, “Bugün Amerika’da fast food alışkanlığı sebebiyle 300 bindenfazla hasta obezite cerrahisi için sıra bekliyor. Güneş fakiri, yaşlı Avrupahalkında ise özellikle fizik tedavi-rehabilitasyona ve hatta diş protezinebüyük ihtiyaç var. Rusya ve çevresinde Çernobil faciasının etkisi ile her üçkişiden biri kanser hastası. Plastik ve estetik cerrahi ameliyatlarının yurtdışındaki maliyetleri de göz önünde bulundurulduğunda tüm bu hastalıklarıntedavileri için İzmir’de ikliminin yumuşaklığı ve kent içinde mesafelerinyakınlığı yurt dışından gelecek hastaların rahatı için çok büyük avantaj.Yatırımların bu yöne kaydırılması ile 12 ay boyunca devam eden bir turizmistihdamını yakalamak mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Arşiv