Doktorlardan hastalarına supriz

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kemoterapi Ünitesi’nde tedavi alan hastalara “1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası” nda doktorları ve birim çalışanları tarafından anlamlı bir sürpriz gerçekleştirildi.

  • 0
  • 777
Doktorlardan hastalarına supriz
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kemoterapi Ünitesi’nde tedavi alan hastalara “1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası” nda doktorları ve birim çalışanları tarafından anlamlı bir sürpriz gerçekleştirildi.
 
Ellerinde karanfillerle Kemoterapi Ünitesi’ne giren doktorları karşılarında gören hastalar, şaşkınlık ve mutluluğu bir arada yaşadılar.  Tıbbi Onkolog Uzm. Dr. Pınar Gürsoy ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu “1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası” nedeniyle hastalarını tedavi esnasında ziyaret ederek karanfil dağıttılar. Bir anda sıcak bir aile ortamına dönen Kemoterapi Ünitesi, hastaların şen kahkahaları ile doldu. Tedavi gören hastalar uzun ve moral gerektiren tedavi süreçlerinde her zaman yanlarında olan doktorlarına ve tüm çalışanlara teşekkür ederek desteklerinin kendileri için çok kıymetli olduğunu ifade ettiler.
 
Hastalarımıza Bazen Arkadaş Bazen de Evlat Gibi Oluyoruz
Kanserle mücadele konusuna değinen Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu erken teşhisin hayat kurtarmadaki öneminden bahsederek, hastanenin kanser teşhis ve tedavi olanaklarının en üst seviyede olduğunu belirtti. Kömürcüoğlu “Kanser çağımızın en önemli hastalıklarından bir tanesi ve 2000’li yıllardan bu yana da dünyada hem kanser oranları hem de kanserden ölüm nedenleri artmıştır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her 6 kişiden biri kansere bağlı olarak hayatını kaybediyor. Erkeklerde en çok akciğer, kadınlarda ise meme ve genital (rahim) kanserlerinden sonra akciğer kanseri üçüncü sırada görülmekte.  Erken tanı kanserle mücadelede çok önemli rol oynuyor ve tedavideki başarı oranını oldukça yükselmektedir. Hastanemizde bulunan ileri seviyedeki teşhis imkânları sayesinde birçok hastaya zamanında müdahale ederek iyileşmelerini sağlıyoruz. Bu noktada PET-CT dediğimiz görüntüleme yöntemi ile erken tanıda çok önemli avantajlar sağlıyoruz. Bu görüntüleme yönteminde tomografide akciğerde tespit edilmiş olan kitlenin veya nodülün kanser mi yoksa iyi huylu bir hastalık mı olduğu ayırt ediliyor. Ayrıca vücudun diğer bölgelerine yayılma olup olmadığı da PET-CT tarafından tespit ediliyor. Erken teşhis konusunda toplumun bilinçli olması gerekir ve özellikle de sigara kullanımının bütün kanser türlerine neden olması sebebiyle sigara kullananların yılda bir kere kanser taraması yaptırması gerekir. Özellikle uzamış öksürük, nefes darlığı, balgamda kan olması, göğüs duvarında ağrı olması akciğer kanseri habercisi olabilir. Erken evrede cerrahi ve diğer yöntemlerle tama yakın bir iyileşme mümkün olurken, orta ve ileri evrede kemoretapi, radyoterapi yine cerrahi müdahale ile birlikte ömür uzatıcı olabiliyor. Özellikle ileri evrelerde şimdi moleküler hedeflere yönelik ilaçlar var. Ülkemizde genetik analizler sonucunda bu tür ilaçlara başlıyoruz. Hastanemizde cerrahi müdahale yapılması gereken kanser hastalarına en geç bir hafta içinde randevu veriliyor. Ameliyata uygun olmayan hastalara da kemoterapi ve radyoterapi uygulanıyor. Hem ömrü uzatmak hem de hastanın yaşadığı hayatı kaliteli hale getirebilmek, ağrısız, kilo kaybı olmadan, yatağa bağlanmadan yaşaması için her türlü tedavi ve desteği hastalarımıza vermeye çabalıyoruz. Kanser psikolojik olarak hastaları olumsuz etkileyen bir teşhis olduğu için depresyon ve yıkıma neden olabiliyor. Bu yüzden hastalarımıza psikolojik destek ortamı da sağlıyoruz.  Kanser hastalarına özel grup tedavi çalışmaları yapılıyor. Her türlü psikolojik destek kanser hastalarını hayata bağlıyor ve tedavinin etkinliğini de artırıyor. Bu nedenle hasta gerek ailesi ve çevresi gerekse de burada hastane ortamında bizlerle yakın bir iletişim içinde olmalıdır. Biz bu anlamda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, çünkü moral onlar için çok önemli. Hastalarımıza bazen arkadaş bazen de evlat gibi olduğumuz için onların bu zorlu süreçlerine çok yakından şahitlik ediyoruz.” dedi.
 
Sevgi ve İlgi En Güzel İlaçtır 
Hastane Yöneticisi Uzman Dr. Enver Yalnız, hastanenin kanser teşhis ve tedavi düzeyinde Türkiye de önemli bir dal hastanesi merkezi olduğunu söyleyerek “Kanser maalesef ki günümüz insan hayatını tehdit eden ve ölüm oranı yüksek olan bir hastalıktır. Ancak kaydedilen bilimsel gelişme ve teknolojik ilerleme ile bugün kanserle mücadele önemli başarılar getirmektedir. Özellikle de erken teşhisin önemli olduğu ve hayat kurtardığı kanser vakalarında hastanemiz sahip olduğu her türlü imkânla kanserle mücadele ederek hizmet vermektedir. Hastanemizde tedavi gören hastalara gerek yönetim gerekse çalışan ekip olarak yakından ilgilenmeye ve onlara moral olmaya gayret ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki sevgi ve ilgi en güzel ilaçtır.” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız

162 bin araç, 1 milyon civarında kişi

Arşiv