Dokuz Eylül’den Meslek Hastalıkları tedavisinde bir ilk

  • 0
  • 1.033
Dokuz Eylül’den Meslek Hastalıkları tedavisinde bir ilk
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Sağlık Bakanlığı’nın 2012 yılında uzmanlık alanı kabul ettiği Meslek Hastalıkları uzmanlığı ve hizmeti konusunda ilklere imza attı. 2013 yılında Meslek Hastalıkları Bilim Dalı’nı kurarak uzmanlık eğitimine başlayan ve Türkiye’nin ilk Meslek Hastalıkları Uzmanlık öğrencisini alan DEÜ Tıp Fakültesi, bu süreçte Meslek Hastalıkları Polikliniği’ni hizmete açtı. 1,5 yıldır devam eden hizmet sunumu ile yaklaşık 400 hasta değerlendirildi, 20 Nisan 2015’ten itibaren de Türkiye’nin ilk Meslek Hastalıkları Kliniği 3 yataklı olarak hizmete girdi.

ABD ve Avrupa’da uzun yıllardır uzmanlık alanı olan Meslek Hastalıkları Bilim Dalı’nın DEÜ Hastanesi’nde kurulmasına öncülük eden Meslek Hastalıkları Polikliniği ve Eğitimi Sorumlusu Prof. Dr. Arif Hikmet Çımrın şu bilgileri verdi:  “Türkiye’de üç tane Meslek Hastalıkları Hastanesi var.  Devlet bu kurumların dışında, 2012 yılından itibaren üniversite hastanelerine meslek hastalığı tanısı koyma yetkisi verdi. Türkiye’de Meslek Hastalıkları Uzmanlığı belgesine sahip 12 kişiden birisiyim. Uzmanlık belgemi aldıktan sonra, Türkiye’de yeni yeni gelişmekte olan bu bilim dalını kurumumuzda kurduk. Sonra Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları ile birlikte protokol ve eğitim programı oluşturduk, Bakanlık uzmanlık kadrosu açtı ve öğrenci kabul ettik. Yaklaşık 1,5 yıldır da poliklinik çalışmaları devam ediyor. Bu sürede 400’e yakın hasta değerlendirdik. Hasta kaynağımız, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), mahkemeler, iş yeri hekimleri ve diğer hekimler. Bunların tamamından hasta sevklerini kabul ediyor ve tıbbi tanı koyuyoruz, bunları SGK ve Sağlık Bakanlığı’na bildiriyoruz. 20 Nisan’dan itibaren Meslek Hastalıkları Kliniğimizi 3 yataklı olarak hizmete açtık. Burada iki önemli nokta var. Birincisi, Türkiye için büyük bir eksiklik olan uzmanlık eğitimini başlatmış olmamız. İkincisi, bölgemizde yaşayanların Ankara ya da İstanbul’daki meslek hastalıkları hastanelerine gitmeden, yüksek kalite değerlendirme ile durumlarının değerlendirilebiliyor olması. Üçüncüsü de yataklı hizmet verebilmenin tanı ve tedavi açısından sağladığı avantaj. Vücudu etkileyen tüm meslek hastalıkları ile ilgileniyoruz. Özel bir ayırımımız yok. Ülkemizde iş yeri hekimleri, iş yeri ortamında hizmet veriyorlar ancak sağlık sektöründe iş yerini bilen, dolayısıyla işle ilişkili sağlık sorunlarının değerlendirmesini yapabilecek kapsamlı bir eğitim verilmiyor. Bu ciddi bir eksiklik. Dolayısıyla hem bu insanların teşhis edilmesinde bu tür merkezler çok ciddi katkıda bulunacak hem de aynı zamanda iş yeri hekimlerinin danışman olarak hizmet kalitesinin artmasına katkıda bulunacak.”
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Meslek Hastalıkları Polikliniği’nde; Prof. Dr. Arif Hikmet Çımrın ile birlikte, Türkiye’de bu alanda yetişmiş ilk Uzman hekim Ayşe Çoşkun Beyan ile Uzm. Dr. Nur Şafak Alıcı ve Dr. Ayşe Vasfiye Ertuğrul görev yapıyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Arşiv