Dokuz Eylül’e Sağlık Bakanlığı’ndan iki ödül

  • 0
  • 1.045
Yazı Boyutu:


Her gün 3-4 bin ölümün gerçekleştiğiülkemizde, son üç yılda Türkiye’nin en çok organ bağışı yapılan 5 sağlık kurumuarasında yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Sağlık Bakanlığı’nındüzenlediği törenle ödüllendirildi. Her yıl Kasım ayının ilk haftasındagerçekleştirilen “Organ Bağışı ve Nakli Haftası” kutlamaları çerçevesindeAnkara’da düzenlenen etkinlikte, Türkiye’nin en iyi 5 hastanesi arasında yeralan DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas’a ve “Organ NakilKoordinasyon Ekibi” adına DEÜ Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Uzm. Hem.Pakize İstan’a plaket verildi.


          Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu,Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Sağlık Hizmetleri Genel MüdürüProf. Dr. İrfan Şencan, Türkiye Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterleri,Bölge Koordinasyon Ekipleri ve yaklaşık 2000 davetlinin katıldığı programda, BaşhekimProf. Dr. M. Refik Mas ve Uzm. Hem. Pakize İstan, iki ödül alarak büyük onuryaşadı.   


          Organ naklinde çok deneyimliekiplerle Türkiye’nin her bölgesinden gelen hastalara hizmet verdiklerinibelirten Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, her bağışın yeni bir yaşamanlamına geldiğini, bilinç ve duyarlılığın artması yönünde çaba harcadıklarını ifadeetti. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde son üç yılda 54 beyin ölümününtespit edildiği, 27 ailenin organ bağışında bulunduğu belirtildi.  


         DokuzEylül Üniversitesi Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen hastalarınailelerinin, en acılı anlarında aldıkları paha biçilmez karar ile 97 organnakli bekleyen hastaya yeni yaşam hediye ettiklerini belirten Uzm. Hem. Pakizeİstan şu bilgileri verdi:  “Türkiye geneline bakacakolursak; her gün bin ölümden ancak üç-dört tanesi beyin ölümü olup, gündeyaklaşık 10, yılda 3650 beyin ölümü tanılanması gerekmekte. Resmi kayıtlarda isebeyin ölümlerinin ancak yüzde 40’ının tanılanarak bildiriminin gerçekleştiğinigörüyoruz. 2012’de ülkemizde 1474 beyin ölümü gerçekleşti ve 347 aile (yüzde24) organ bağışında bulundu. Ege Bölgesi ve İzmir pek çok konuda olduğu gibi“Organ Bağışı ve Nakli” konusunda lider olma özelliğini sürdürdü. Resmikayıtlara göre; 2012’de kadavra donörden organ temininde İspanya, dünyaülkeleri arasında milyon nüfus başına (pmp) 35 oranı ile ilk sırada yeralırken, bu oran Batı Avrupa’da 18, Kuzey Amerika’da 17, Türkiye’de ancak 4.7oldu. Ege Bölgesi’nde ise bu oran 8.1, İzmir’de 17.1 olarak kayıtlara geçti.Bir başka deyimle; İzmir, Batı Avrupa Ülkeleri düzeyinde yer aldı. Kentimizinbu başarısının temelinde; Ege, Dokuz Eylül ve Katip Çelebi ÜniversiteHastaneleri, Bozyaka ve Tepecik Eğitim Araştırma Hastaneleri gibi toplam 6 binyatağa sahip köklü merkezleri bünyesinde barındırması ve bu hastanelerin donörtanılama ve organ bağışı konusundaki özverili çalışmalarının yattığını görüyoruz.Son yıllarda düzenlenen bilinçlendirme kampanyaları ile organ bağışlarındaciddi artış oldu. Ancak nakil bekleyen hasta sayısı düşünüldüğünde bu artışmaalesef yetersiz. Bugün, 23 bin 840 hasta nakil bekleme listesinde. Geçen yıltoplam 3985 nakil gerçekleşti. Bunların 2891’i böbrek, 1001’i karaciğer (yüzde98), 61’i kalp nakli oldu.    

Nakillerinancak yüzde 20-25’i kadavra donör kaynaklı olup, geri kalanı canlı donörkaynaklı nakiller olarak gerçekleşti. Bağış yetersizliği nedeniyle beklemelistesine kayıtlı hastalarımızın çoğu da ne yazık ki organ nakli olamadanhayatını kaybediyor.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv