DON PASQUALE, son iki temsille bu sezona veda ediyor…

  • 0
  • 732
Yazı Boyutu:

İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin 10 Ekim 2013’te prömiyerinigerçekleştirdiği Gaetano Donizetti’nin DonPasquale adlı üç perdelik komik operası, 8 ve 9 Ocak 2014’teki son ikitemsille sezona veda edecek.  

Roma’da, 19. yüzyılın birinci yarısında geçen ve tüm dünyadapek çok besteci tarafından değerlendirilen bir konusu olan Don Pasquale’de; aşık olan yaşlı soytarı ile onu yola getiren gençve kurnaz kadının öyküsü işlenmektedir. 

Metnini de Donizetti’nin yazdığı eser, İzmir’de TulioGagliardo ve Slavil Zdravkov Dimitrov yönetiminde sunuluyor. İstanbul DevletOpera ve Balesi’nden Recep Ayyılmaz’ın rejisi ile sahnelenen Don Pasquale’nin dekorları Ferhat Karakaya,kostümleri Çimen Somuncuoğlu tarafından hazırlandı. Koro şefliğini Hans JoachimGallus’un üstlendiği eserin koreografisi Nil Berkan’a ışık tasarımları da MüfitÖzbek’e ait. Don Pasquale’de solorolleri; Hasan Alptekin, Ali İhsan Onat, Teyfik Rodos, Eylem Demirhan Duru,Evren Işık, Caner Akın, Nejad Beğde, Murat Duyan, Cihan Özmen, Sühan Arslan,Barış Yener üstleniyorlar. 

Don Pasqulae’ninkonusu şöyle: Yaşlı, zengin ve pinti Don Pasquale, bekarlıktan bıkmış; genç vegüzel bir hanımla evlenmek için bahane aramaktadır... Yeğeni Ernesto’nun Norinaile olan ilişkisini onaylamamakta; ona öğütlerini dinlemediği içinöfkelenmekte; hatta kısa zamanda uygun bir kız bulup evlenmemesi halindemirasından mahrum edeceğini söylemektedir. Evlenme düşüncesini yakın dostu ve doktoru Malatesta’ya açar, ondanyardım ister. Malatesta, yaşlı dostuna bir oyun oynamak düşüncesindedir.Planladığı oyunu uygulamaya başlar; Norina’yı kardeşi olarak tanıtıp, kendisiile evlenebileceğine Pasquale’yi inandırır… Malatesta’nın planları işleyecek; yaşlıPasquale’nin genç bir kadınla evlenip mutlu olamayacağı kanıtlanacak; Ernestove Norina’nın evlenerek mutlu olacakları bir son yaşanacaktır.    

On dokuzuncu yüzyıl bestecileri içinde komik opera stilinehiçbir bestecinin başaramadığı kadar hükmetmeyi başaran Donizetti (1797-1848),yine o dönemde önemli bir prestij sayılan Paris Operası için beste yaparakününü pekiştirmiştir. Don Pasquale, Verdi’ninFalstaff operası tamamlanıncayadeğin İtalyan komik operasının başyapıtı olarak anılmıştır. Kısa sayılabilecekyaşamında yetmiş bir opera yazan Donizetti, Verdi’nin aksine politik olaylarakarşı duyarsız kalmıştır. Besteci, DonPasquale’yi büyük bir keyifle ve kısa sürede yazmasını; “Konu insanı memnunederse kalp konuşur, insanın kafası ileri doğru hamle yapar ve el yazar” sözleriyletanımlamıştır.    

Dünyada ilk kez 3 Ocak 1843’te Paris’te, ülkemizde de 11 Aralık1955’de Ankara’da sahnelenen DonPasquale, İzmir’de ilk kez 1992 yılında sahnelenmiş, İzmirlisanatseverlerce büyük ilgi ve beğeni ile karşılanmıştı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Arşiv