Dört bölge için Dünya Mirası statüsü

Türkiye'deki Ege ili İzmir, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan dört bölge için Dünya Mirası statüsü arıyor: Tarihi Liman Kenti, Birgi köyü, Gediz Deltası ve Foça, Çandarlı ve Çeşme kaleleri. Çalışmalar devam ediyor diyen Başkan Tunç Soyer, “İzmir'i daha fazla UNESCO Dünya Mirası statüsüne taşımak için İzmir başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm ortaklarla özveriyle çalışıyoruz. Çünkü İzmir, kültürel ve doğal değerleriyle dünya ölçeğinde çok önemli bir bölge ”dedi.

  • 0
  • 3.101
Dört bölge için Dünya Mirası statüsü
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye'deki Ege ili İzmir, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan dört bölge için Dünya Mirası statüsü arıyor: Tarihi Liman Kenti, Birgi köyü, Gediz Deltası ve Foça, Çandarlı ve Çeşme kaleleri. Çalışmalar devam ediyor diyen Başkan Tunç Soyer, “İzmir'i daha fazla UNESCO Dünya Mirası statüsüne taşımak için İzmir başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm ortaklarla özveriyle çalışıyoruz. Çünkü İzmir, kültürel ve doğal değerleriyle dünya ölçeğinde çok önemli bir bölge ”dedi.

Başkan'a göre İzmir, sürdürülebilir turizm anlayışıyla UNESCO sitelerinin sayısını ve şehrin marka değerini artıracak.
Efes Antik KentiBergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, Pergamon olarak da bilinir ve Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne alınmıştır.

Efes Antik Kenti, deniz kanalı ve liman havzası ile Roma liman kentinin seçkin bir örneğidir. Kazılar, Celsus Kütüphanesi ve Büyük Tiyatro gibi Roma İmparatorluk dönemine ait büyük anıtları ortaya çıkardı. Akdeniz'in dört bir yanından hacılar çeken “Dünyanın Yedi Harikası” ndan biri olan ünlü Artemis Tapınağı'nın küçük kalıntıları. 5. yüzyıldan itibaren Efes'ten yedi kilometre uzaklıktaki kubbeli, haç biçimli bir şapel olan Meryem Ana Evi, Hıristiyan haclarının önemli bir yeri haline geldi.

Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj AlanıPergamon, Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemi katmanlarını içerir. Helenistik Bergama Krallığı'nın başkenti olan şehir, önemli bir eğitim merkeziydi. Daha sonra Roma İmparatorluğu'nun Asya İmparatorluğu'nun başkenti olan Bergama, döneminin en önemli sağlık merkezlerinden Asklepion'a ev sahipliği yaptı.
Tarihi liman şehriKadifekale ile Kemeraltı arasında yer alan 2.500 yıllık kültürel hafızaya sahiptir. Helenistik dönem, Antik Roma, Bizans, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin izlerini barındıran çok katmanlı bir açık hava müzesi olarak tanımlanıyor. Dünyanın en büyük ve en eski açık hava alışveriş merkezlerinden biri olarak bilinen Kemeraltı çarşısı, camileri, kiliseleri ve sinagogları ile oldukça renkli bir kültürel yapıya sahiptir. İki binden fazla tescilli anıtsal ve mimari örnek bulunmaktadır.

Birgi köyü , kendine özgü geleneksel mimari dokusunu günümüze kadar korumuş ender yerleşim yerlerinden biridir. Konakları, camileri, türbeleri, medreseleri, hamamları, çeşmeleri ve daha birçok eseri ile günümüze kadar gelen çok sayıda tescilli yapıya sahiptir.
Foça, Çandarlı ve Çeşme kaleleri Ceneviz ticaret yolunun bir bölümünü oluşturur. Foça kalesi, Ceneviz döneminde önemli bir ticaret limanıydı. Çandarlı kalesi sağlamlığı ve görkemli yapısı ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Yıl boyunca 289 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan
Gediz Deltası , Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biridir. Delta, Önemli Kuş Alanı ve Önemli Biyoçeşitlilik Alanı ve aynı zamanda Ramsar Sahası olarak belirlenmiş Önemli Biyoçeşitlilik Alanı olarak sınıflandırılmıştır. UNESCO Dünya Miras Listesi, Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenir. Her ülke listedeki doğal ve kültürel varlıklarının korunmasını garanti eder.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Arşiv