Düğün sektöründe dans ve oyun karmaşası

1 Temmuz'da başlayacak olan düğün, davet etkinlikleri için İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge 'halay yasak' dedirtirken, (DÜSOİŞ) ise genelgede dans etmeye engel madde olmadığını söyledi.

  • 0
  • 836
Düğün sektöründe dans ve oyun karmaşası
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

1 Temmuz'da başlayacak olan düğün, davet etkinlikleri için İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge 'halay yasak' dedirtirken,  (DÜSOİŞ) ise genelgede dans etmeye engel madde olmadığını söyledi.

Covid 19 salgını nedeniyle yasaklanan düğün, davet organizasyonları, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge çerçevesinde 1 Temmuz'da başlayacak. Düğün Saloncuları & Organizasyoncular İşveren Sendikası (DÜSOİŞ), çeşitli kısıtlamalarla başlayacak olan 2020 düğün-davet sezonuyla ilgili İzmir'de basın toplantısı gerçekleştirdi. İnciraltı'nda Casa De Garden'de yapılan toplantıya, DÜSOİŞ Genel Başkanı A. Barış Ay, DÜSOİŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Bölge Başkanı Gülşah Congur Uzun, DÜSOİŞ İzmir İl Başkanı Ahmet Ölmez, sektör temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

Yönetim sözcülüğünü de üstlenen Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Bölge Başkanı Gülşah Congur Uzun, genelgenin yanlış anlaşıldığını, dans etmeyi engelleyici bir maddenin olmadığını söyledi.

Congur Uzun, “'Covid 19 tedbirleri çerçevesinde mart ayında kapatılan düğün salonlarımız, 1 Temmuz itibarıyla hizmet vermeye başlayacak. İçişleri Bakanlığı 24 Haziran'da genelge yayınladı. Genelgeyi incelediğimizde, bizlere tavsiye edilen şartlar, DÜSOİŞ olarak da tavsiye ettiğimiz ve beklediğimiz kurallarla oluşturulmuş. Bizler halk sağlığının her şeyden önemli olduğunun bilinci ile çalışan profesyonel işletmecileriz. Buna göre genelgede bahsi geçen il hıfzıssıhha kurulunun şartlarını harfiyen uygulayacağımızı ve buna hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Hayatlarının en mutlu günlerine 3.5 aydır çeşitli endişe ve korkularla hazırlanan çiftlerimiz ve ailelerinin hak ettikleri mutlu düğünlerine kavuşmaları için salon işletmecileri olarak elimizden gelen her türlü tedbir ve kolaylığı sağladık'' derken 65 yaş üzerindeki, etkinlik sahibi ve yakınlarının etkinliğe katılabilmelerinin önünün açılması gerektiğini, çekirdek aile kavramına uyan, gelin ve damat ile birlikte mutluluklarını paylaşacakları imkanın, yine belirlenen fiziki ve sosyal şartlar çerçevesinde sağlanmasına imkan verilmesi hususunda ek düzenlemenin yapılmasını beklediklerini de ekledi.

Kayıtdışı organizasyon firmalarının, ruhsatlı olmayan işletmelerin denetlenmediğini ve tedbir almadıklarına dikkat çeken Gülşah Congur Uzun,  ''İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgenin özellikle 10, 11. ve 15. maddeler yanlış anlaşıldı. Buna karşı 11. maddeyi baz alırsak çekirdek ailenin dans edebileceğini anlayabiliyoruz. 15. madde için ise, sosyal mesafe kurallarına aykırılık oluşturacak oyunlar yapılmayacak ibaresinden de, horon, halay gibi çoklu, el ele tutuşulacak oyunların olmayacağını anlamalıyız. Bunun haricindeki oyunların olabileceğini ifade etmek istiyoruz. Zaten bunun aksi kabul edilemez. Bir gelinin annesi, ablasıyla, herhangi bir yakınıyla oynamadığı bir düğün töreni düşünülemez. Bu yanlış anlaşılmalardan dolayı gelinlerimiz, işletmelerimize, organizasyon firmalarımıza ağlayarak geliyor. Bu Covid 19 süreci hem çiftleri, hem de sektör temsilcilerini oldukça yordu. İptal ve iade talepleri çok fazla sayılara ulaştı. Ayrıca önemli bir konumuz daha var. Belirsizlik, etkinliklerin kaçak düğün yapılanmasına doğru kaymasına sebep oldu. Profesyonel olmayan, kayıt dışı organizasyon firmaları, herhangi bir işletme ruhsatı altında olmayan işletmelerde yapılan organizasyonların tedbir alma ve denetlenme şansı yok. Bu durumda hem bu tarz yerler, hem de kayıt dışı organizasyon firmaları, bulaş riskini artırmakta. Bu konuda yetkililerimizin çok fazla denetleme yapma sorumluluğunun olduğunu söylemek istiyoruz” diye konuştu.

Sendika olarak prof1esyonel çalışan meslektaş gurubu olduklarını ifade eden DÜSOİŞ Genel Başkanı A. Barış Ay ise vatandaşların yetkili organizasyon firması olmayan, işletme ruhsatına sahip olmayan yerlerde yapılan etkinliklerden uzak durmalarını önerdiklerini ve hükümetten acilen kaçak işletmelere yönelik ek bir genelge yayınlamamasının gereğini vurguladı.

DÜSOİŞ İzmir Başkanı Ahmet Ölmez de, 4 aydır Covid salgını nedeniyle zarar gören sektörlerin başında geldiklerini, süreçteki belirsizliğin işletmeleri zor durumda bıraktığını, maddi ve manevi olarak çok yıprandıklarını belirterek acilen devletin bu konuya el atmasını gerektiğini ifade etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi anıldı

Çanakkale Deniz Zaferi ve şehitler Foça'da anıldı

Çanakkale ruhuyla dimdik ayaktayız!

Vicdanım rahat bir şekilde ayrılıyorum

14 Mart Tıp Bayramı Coşkusu

İzmirli filozof Baha Tevfik APİKAM’da anılacak

Arşiv