Dünyanın en iyi araştırma ödülü Ege Üniversitesi ekibinin

  • 0
  • 1.238
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi TıpFakültesi 6-9 Haziran tarihlerinde İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenen 4.Dünya Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu kongresinden iki ödülle döndü.86 ülkeden 2015 araştırmacının 463 araştırmayla katıldığı kongrede EgeÜniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi-Radyoloji ve Tıbbi Biyoloji AnabilimDalları tarafından gerçekleştirilen “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite BozukluğuAlt Tiplerinin Genetik, Nöropsikolojik ve Çoklu Beyin Görüntüleme YöntemleriyleDeğerlendirilmesi” çalışması, en iyiaraştırma ödülünü aldı.
 
Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan’ın başkanlığındagerçekleştirilen ve dünyada yöntem ve özellikleri açısından ilk olma özelliğitaşıyan çalışmada, Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalından Prof.Dr.CahideAydın,Dr. Ali Bacanlı, Dr. Serkan Süren ve Dr. Utku Yazıcı; Radyoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Cem Çallı; TıbbiBiyoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Buket Kosova ve Duygu Aygüneş yer almıştı.
Ege Üniversitesi’ne 2 ödül birden getirenekibi makamında kabul ederek kutlayan Rektör Prof.Dr.Candeğer Yılmaz, 3 TeslaMR’ın kendisinin başhekim yardımcısı olduğu dönemde alındığını, cihazın böylebir çalışmada ödüle dönüşmesinden son derece mutlu olduğunu belirtti. “Birikimiharekete geçirmek” sloganıyla bilim insanlarının özverili çalışmalarınındeğerlendirilmesi için çalıştıklarını belirten Rektör Prof.Dr.Yılmaz, “Üstyöneticinin alt yapıyı hazırlaması felsefesiyle tüm çalışmalardaarkadaşlarımızın yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.
 
Alınanödüllerin,ödül sahiplerine yeni sorumluluklar da yüklediğini ifade edenProf.Dr.Yılmaz, “Seneye yeni ödüller bekliyorum”diye konuştu.Törene Rektör Yardımcıları Prof.Dr.AtillaSilkü,Prof.Dr.Yeşim Kirazlı ve Prof.Dr.Semih Ötleş’te katıldı.Araştırmada Dikkat Eksikliği HiperaktiviteBozukluğu olan 201 çocukla 100 normal çocuk genetik, nöropsikolojik test performanslarıve beyin görüntüleme bakımından karşılaştırıldı. Tüm dünyada geçen ay kullanımagiren DSM-V tanı sistemi kullanılan çalışmada 3 farklı MR görüntüleme yöntemibir arada kullanıldı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında3 Tesla MR kullanılan çalışmada, Fonksiyonel MR kullanılarak beynin gri cevheraktivitesi, DTI ile beyaz cevher bağlantıları ve ASL kullanılarak beyninkanlanması ölçüldü. Tüm olguların genetik incelemeleri Tıbbi Biyoloji AnabilimDalında gerçekleştirildi. Bu araştırma birçok özellikleri bakımından dünyadayapılan ilk araştırma özelliğini taşıyor:İlk kez nöropsikolojik, genetik ve beyinMR bulguları aynı anda kullanılarak Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğuolan çocuklar incelendi.Tüm dünyada geçen ay kullanıma giren DSM-V tanı sistemikullanılarak sadece Dikkat Eksikliği olup hiç hiperaktivitesi olmayan olgularladiğer Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklarınkarşılaştırılması açısından da ilk çalışma.Bu çalışmanın sonuçları sadece Dikkat Eksikliğiolup hiç hiperaktivitesi olmayan çocukların diğer Dikkat EksikliğiHiperaktivite Bozukluğu olan çocuklara oranla daha yavaş olduklarını ve tepkiverme sürelerinin daha uzun DRD4 denen Dikkat Eksikliği HiperaktiviteBozukluğundaki en önemli genin bu çocuklarda daha farklı özellik gösterdiğidikkat gerektiren işleri yaparken beyinlerinin arka bölümünün (oksipital lob);yani görme merkezinin daha fazla aktive olduğunu ortaya koydu.En iyi araştırma turuna kalan araştırmaise 123 Otistik ve Hiperaktivitesi olan çocuğun, Dikkat Eksikliği HiperaktiviteBozukluğu tedavisinde en sık kullanılan ilaç olan Metilfenidat (Ritalin)tedavisine neden olumsuz yanıt verdiğinin genetik kökenleri araştırıldı. ÇocukPsikiyatrisinden Prof Dr Eyüp Sabri Ercan ve Ülkü Akyol Ardıç ile TıbbiBiyoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Buket Kosova ve Duygu Aygüneş tarafındangerçekleştirilen ve alanında ilk olan bu araştırma Otizmin şiddeti artıkçaMetilfenidat tedavisine yanıtın azaldığını ve daha fazla yan etkiye yolaçtığını ortaya koydu.  Sonuçlar Otistikçocuklarda aşırı hareketlilik tedavisi için ilaç kullanımı konusunda yolgösterici olmakla kalmayıp, ileride Otizmin meydana gelme nedenlerininbulunması için çok önemli ipuçları sağladı.

Enİyi Araştırma Ödülü:

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Alt Tiplerinin Genetik, Nöropsikolojikve Çoklu Beyin Görüntüleme Yöntemleriyle Değerlendirilmesi konusunda Prof. Dr.Eyüp Sabri Ercan, Dr. Ali Bacanlı, Dr. Serkan Süren, Dr. Utku Yazıcı, Prof. Dr.Cem Çallı; Doç. Dr. Buket Kosova, Duygu Aygüneş ve Prof. Dr. Cahide Aydıntarafından yapıldı.

En İyi Poster Turuna Katılan Çalışma:

Otizmde Metilfenidata Yetersi Yanıt: CES 1Enzim sizteminin rolü var mı?konusunda çalışmaları,Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan,Ülkü Akyol Ardıç, Doç. Dr. Buket Kosova ve Duygu Aygüneş yürüttü. Bu araştırmalar nedeniyle Prof.Dr. Eyüp Sabri Ercan,AmerikanSağlık Enstitüsü Psikiyatri Bölümüne(NIMH) araştırmacı olarak davet edildi.  Başarılı araştırmacılara Rektör Prof.Dr.Yılmaz tarafından dateşekkür belgeleri verildi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Arşiv