Düzenli egzersiz baş ağrılarına iyi geliyor

Buca Tıp Merkezi Nöroloji bölümünden Uzm. Dr. Hasan Ergün, toplumda sık görülen baş ağrıları ve tedavileri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

  • 0
  • 1.420
Düzenli egzersiz baş ağrılarına iyi geliyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Buca Tıp Merkezi Nöroloji bölümünden Uzm. Dr. Hasan Ergün, toplumda sık görülen baş ağrıları ve tedavileri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Uzm. Dr. Ergün, en sık gerilim ve migren tipi baş ağrılarına rastlandığını belirterek bu ağrılardan kurtulmak isteyenleri uyku düzensizliğine dikkat etmeleri ve düzenli egzersiz yapmaları konusunda uyardı.

Baş ağrılarının birincil ve ikincil baş ağrısı bozuklukları olarak ikiye ayrıldığını kaydeden Buca Tıp Merkezi Nöroloji bölümü uzmanı Dr. Hasan Ergün, birincil baş ağrılarının gerilim tipi baş ağrısı, migren ve küme baş ağrısı olduğunu, ikincil baş ağrılarının ise göz ve sinüs enfeksiyonları, beyin tümörleri, kafa travmaları, beyin damar hastalıkları, ilaçlara bağlı, trigeminal nevralji ve metabolik hastalıklarda görüldüğünü söyledi.

En sık görülen baş ağrısı tipinin gerilim baş ağrısı olduğunu anlatan Uzm. Dr. Ergün, bu tip ağrının yüz kasları ve kafatasında kanlanmanın azalmasına yol açan kas gerilimine bağlı olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“Gerilim tipi baş ağrısı moral bozukluğu, uykusuzluk, aşırı bir olaya odaklanma ve bazen diş gıcırdatma bu baş ağrısına yol açar. Ağrı basınç hissi karakterinde “şapka bant” dağılımında ve bazen başın arkasına yerleşiktir. Ağrı günün ilerleyen saatlerinde, öğleden sonra görülebilir. Sıklıkla 1-2 saatte geçer. Hastaya daha önce hiç yapılmamışsa beyin görüntüleme (beyin tomografisi veya beyin MR'ı) hastayı rahatlatmak için yapılabilir. Çoğu vakada ağrı kesiciler ve gevşeme egzersizleri yeterlidir. Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz programı yararlıdır. Kas gevşetici, sakinleştirici ve depresyon tedavi ilaçları kullanılabilir. İyileşmesi hastanın psikiyatrik belirtilerinin düzelmesine ve stresle başa çıkabilmesine bağlıdır. Bazen ömür boyu sürebilir.”

AĞRININ SÜRESİ 3 GÜNE UZAYABİLİR”

Toplumda sık görülen bir diğer baş ağrısı tipinin de migren olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Ergün, şöyle konuştu:

“Migren, auralı migren, aurasız migren ve komplike migren olarak kabaca sınıflanabilir. Kadınlarda daha sıktır. Çocukluk çağında bile görülebilir. Ağrının süresi 4 saatten 3 güne uzayabilir. Anne ve babadan kalıtımla geçer. Aura ile ilişkili ve ilişkisiz davranış değişiklikleri, uykusuzluk veya bulantı şeklinde ön belirtiler görülebilir. Beş hastanın birinde aura görülebilir. Bu durum ağrı öncesinde, sıklıkla görsel belirtilerle ilişkilidir. Örneğin tek gözde görme alanında körlük, ışık çakmaları, zigzak çizen çizgiler olabilir. Baş ağrısı hafif veya şiddetli olabilir. Genellikle zonklayıcı ve tek taraflıdır. Aurasız migrende tüm başta yaygındır. Işık hassasiyeti, bulantı ve kusma eşlik edebilir. Başını oynatmakla ağrı şiddeti artar. İş güç kaybına yol açan en önemli baş ağrısıdır.”

TÜKETİLECEK BESİNLERE DİKKAT

Hastaya tanı koymada öykü ve nörolojik muayenenin önemine değinen Uzm. Dr. Ergün, beyin tomografisi veya MR ile diğer baş ağrısı nedenlerinin dışlanması ve tedaviyi tetikleyen şeylerden (alkol, peynir, çikolata, nitrat içeren yiyecekler), sakınılması gerektiğini kaydetti. Uyku düzensizliği, stres ve açlığın baş ağrısını tetiklediğini hatırlatan Uzm. Dr. Ergün, “Akut ataklar için sessiz, karanlık odada istirahat, triptan tedavisi, ağrı kesiciler, kortizon türü ilaçlar, sakinleştirici ve bulantı giderici ilaçlar faydalıdır. Ayda üçten fazla atağı olan hastalara koruyucu tedavi mutlaka verilmelidir. Baş ağrıları yaşla birlikte genellikle kaybolur. Ancak devam etmesi de mümkündür” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv