Ege, 60 yaşında

  • 0
  • 734
Ege, 60 yaşında
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi 2015-2016 Eğitim – Öğretim Yılı Akademik açılışı Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
 
Açılışa İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, Hava Eğitim Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural,  Bornova Kaymakamı Mustafa Gündoğan, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlyas Doğan, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füsün, Yaşar  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dinçer,  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, senato üyeleri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
 
Ege Üniversitesi tanıtım filmiyle başlayan programda  konuşan Rektör Prof. Dr. Yılmaz, “Dünyadaki üniversitelerle kıyaslandığında 60 yıllık geçmiş belki kısa bir tarih olarak görülebilir”  diyerek ülkenin yükseköğretim tarihi ve bu süre içerisinde geçirdiği önemli sosyal, siyasal ve ekonomik dönüşümler dikkate alındığında, Ege Üniversitesi’nin köklü ve gelenekleri oluşmuş bir kurum olduğunu vurguladı.
Ege Üniversitesi’nin bölgenin ve ülkenin önde gelen araştırma kurumlarından biri olduğuna dikkatleri çeken Prof. Dr. Yılmaz, “Ege Üniversitesi ülkemizin yaşlanmayan fakat yaş alarak gelişen en eski ve köklü araştırma – eğitim kurumlarından birisidir. Türkiye yüksek öğretim tarihinin 4. sırada kulan üniversitesidir. Birun-ı Adab diye anılan , 1890 yılında Türkiye’de ilk kez futbol maçının, 1895 yılında yine Türkiye de ilk atletsizim yarışmalarının yapıldığı Bornova’da 20 mayıs 1955’te resmen kurulmuştur” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE İKİNCİ
Ege Üniversitesi’nin 2014-2015 URAP sıralamasında dünyadaki en iyi 500 üniversite arasına 487. sıradan girdiğini ve  Türkiye’de ikinci olduğunu ifade eden  Prof. Dr. Yılmaz, “Ege Üniversitesi yaşayan bir tarihtir.
Ege Üniversitesi'nin günümüzdeki başarıları 60 yıllık köklü geçmiş ile bağlantılıdır.Sürekli değişim ve gelişim içinde olarak hedefimiz deneyimlerimizle birikimimizi harekete geçirip yani ülkemizi çağdaş dinamik anlayışıyla en iyi şekilde temsil etmektir” dedi.
 
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EGE
Prof. Dr. Yılmaz, “1955 yılından beri ilgili ilkeli ve Cumhuriyet Üniversitesi olarak taşıdığı değerlere  sahip çıkan ve kamusal sorumluluğun daima bilincinde olan Ege Üniversitemiz kendisini yenileme ve geliştirme amacını hep korumuştur. Yönetimler değişse de Ege Üniversitesi’nin bu kararlığında bir değişim olmaz. Onun için hem araştırma faaliyetlerini ve kaynaklarını artırma yönünde gayretlerimizi sürdürüyoruz, hem de sayısı 64 bini aşan öğrencimize en iyi eğitim-öğretim kendini geliştirme uygulama ortamını sağlayarak çalışıyoruz” dedi.
Akademik yıl açılışında konuşan Ege Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Ahmet Aydın, öğrencilerin sorunlarını dile getirerek, öğrencilerin kesintisiz eğitim öğretim alma haklarını ve akademisyenlerin öğrencilerle paralel çalışmaları sonucunda başarının elde edilebileceğini vurguladı.
Etkinlikte Ege Üniversitesi Senatosu’nun aldığı kararla önceki rektörlere “Üstün Hizmet Madalyası” takdim edildi. Açılış dersini veren Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’na fahri doktora verildi
 
Ege Üniversitesi 2015-2016 Eğitim – Öğretim Yılı açılış dersini “Karaciğer Yolculuğu, Ankara-Pittsborg-Madison-İstanbul” konusu ile Prof. Dr. Münci Kalayoğlu verdi. Prof. Dr. Kalayoğlu, “Organ nakli tarihine baktığımızda mitolojiye kadar  uzanır. 1954’te ilk kez böbrek nakli yapıldı.1963’te ise ilk karaciğer nakli yapıldı. Ben dünyanın en şanslı insanlarından birisiyim. Çünkü Doktor  Savul  ve Dr. Belzer  ile çalışma imkanı buldum” diye konuştu.

SADRİ ALIŞIK’I AMELİYAT ETTİK
Prof. Dr. Kalayoğlu, “Amerika’da çalışmalarımızı sürdürürken Sadri Alışık ameliyat olmak için bize geldi. Başarılı bir şekilde ameliyatı gerçekleştirdik. O ameliyattan sonra Sadri Alışık “Kartallar Yüksekten Uçar” adlı bir film yaptı ve bu filmle Altın Portakal ödülünü aldı. Amerika’da çalışırken Türk olduğumuzu her zaman hatırladım ve gururunu yaşadım. 65 yaşına gelindiğinde Amerika’da idari görevler sona eriyor. Bende Türkiye’ye geldim. Öğrendiğim bilgileri ülkemdeki insanlarla paylaştım. Buradaki 10 yılımda hayatımın en güzel yıllarını yaşadım” dedi.

İZMİR İLK SIRADA
Prof. Dr. Kalayoğlu, “Türkiye’deki organ bağışı maalesef yetersiz. Organ çıkaramıyoruz. Kadavra durumumuz iyi değil. Ama İzmir kadavra ve bağış konusunda Türkiye’de birinci sırada yer alıyor. Bu sevindirici. Hastalarımız için organlar çok önemli. Hem öğrendim hem de öğretiyorum. Öğretmek hiç bitmeyecek. Bizden sonrada öğretmeye devam eden insanlar gelecek. Beni Ege Üniversitesi’ne açılış dersi yapmam için davet ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı öğrencilerinin EÜ 60. Yıl Marşı’nı okumasıyla tören sona erdi.
İZMİR(Ege Ajans/Kübra Baltacı-Fatih Özkılınç-KenanYeşil)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Arşiv