Ege Üniversiteli olmak bir ayrıcalıktır

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, sekiz yıllık rektörlük görevi süresindeki deneyimlerini, yaptıklarını ve geleceğe dönük umut ve beklentilerini kitaplaştırdı.

  • 0
  • 1.124
Ege Üniversiteli olmak bir ayrıcalıktır
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz,  sekiz yıllık rektörlük görevi süresindeki deneyimlerini, yaptıklarını ve  geleceğe dönük umut ve beklentilerini kitaplaştırdı.

Prof. Dr. Yılmaz,  “Ege Üniversitesi Rektörü olarak geçirdiğim iki dönemlik görev sürem 6 Ağustos 2016 tarihinde sona ererken, sekiz yıllık rektörlük görevim süresindeki deneyimlerimizi aktarmak, değerlendirmelerimizi yapmak, bu iki dönemin hedefleri ve gerçekleştirdiklerimizle  geleceğe dönük umut ve beklentilerime ilişkin bir belge bırakmak amacıyla bu kitap yazılmıştır” dedi.

Ege Üniversitesi’nin modernleşme ve çağdaş dünyayla bütünleşme amacıyla kurulan, 60 yıllık birikim ve deneyimle zenginleşen 80 bin kişilik köklü bir kurum olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz,  “Ege Üniversiteliler olarak, ‘Ege Üniversiteli Olmak Bir Ayrıcalıktır’ felsefesi temel anlayışımız olmuştur. Ege Üniversitesinin; bu büyük, köklü, önder ve saygın üniversitenin, ilk kadın rektörü olmak da yaşamımdaki büyük ve ayrıcalıklı onurlardan birisidir” dedi.

BİRİKİMİ HAREKETE GEÇİRMEK
 Rektörlük görevine gelirken hedefinin, bölgenin ve ülkenin en büyük kurumlarından birisi olan Ege Üniversitesi’ni birikimini harekete geçirerek dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına çıkarmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz,   “ Üst yönetici olarak 2008-2016 yılları arasındaki dönemin; yönetim anlayışımız ve oluşan değişikliklerin desteğiyle bilimin ve aklın rehberliğinde, nitelikli eğitimin, özgün araştırmaların, yenilikçi güncel ürünlerin ve akreditasyonların arttığı; kültür, sanat ve sporun yoğun ve başarılı şekilde yaygın olarak yaşandığı, müzelerin birer laboratuvar olarak ele alındığı ve özgün müzelerin çoğaltıldığı; toplumla ilişkilerin yerel yönetimlerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliklerinin çoğaltılması ile sorumluluklarımızın daha yaygın olarak yerine getirildiği; üniversite sanayi ilişkilerinin çok geliştirilerek fikri mülkiyet ve patent farkındalığının arttırıldığı, ürün boyutunda Türkiye’de ilklere aracılık ettiği; teknoloji geliştirme bölgesi kurulması hedefimizin gerçekleştiği (ideEGETGB); değişik bağımsız değerlendirme kuruluşlarının ölçütlerine göre Türkiye’de en iyi beş üniversite arasında (bazı alanlarda birinci ve ikinci olarak) ve hedefimiz doğrultusunda dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında yer aldığımız; uluslararası ilişkilerin ve işbirliklerinin çok arttığı bir dönem olmuştur” diye konuştu.

Prof. Dr. Yılmaz,   “Eğitim-öğretim alanlarında yeni bölümler, meslek yüksekokulları ve fakülteler, lisansüstü ve çoğu ortak programlar açılarak artan öğrenci sayıları ve beklentilerine uygun yeni alanlar yaratılmış, araştırma laboratuvarlarımızın sayısı ve nitelikleri artırılarak akredite edilmiş, Ege Üniversitesi Stratejik Araştırma Politikası belirlenmiş Tematik Merkezi Araştırma Laboratuvarı kurulmuş, Merkezi Cerrahi Blok yapılmıştır. 2008 - 2016 yıllarında fikri haklara önem verilmiş, desteklenmiş ve bu dönemde kaynakları arttırılmıştır. Bu dönemde 129 yeni patent başvurusu yapılmıştır. Stratejik araştırma politikalarımız doğrultusunda araştırma projelerine sağlanan kaynaklarda ve bağışlarda önemli artışlar sağlanmıştır. 2008 - 2016 yıllarında üniversitemiz özel bütçesinde  yüzde  174’lük, döner sermaye bütçesinde yüzde  100’lük bir artış sağlanmıştır. Çoklu disiplinler arasında ulusal ve uluslararası çalışmalar başlatılmış, çoğalması özendirilmiş ve kümelenmeler oluşturulmuştur. Bunların sonucu olarak hedef büyütülmüş olup, son 3 yılda hedefimiz dünyanın en iyi 300 üniversitesi arasına girmek olarak seçilmiştir. Güncel bir gerçeklik olan sanayi 4.0 farkındalığını yaratmak için son 2 yılı yoğun biçimde değerlendirdik. Bu doğrultuda Almanya ve Avusturya’da araştırma enstitüleri ve üniversitelerle ilişkilerimizi yoğunlaştırdık. Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni (PLM) kurduk. Erasmus + Programından eğitici yetiştirmek için bir proje aldık. Sanayi 4.0 partneri olarak Ege Üniversitesini kabul ettirdik ve EBSO ile bir proje başlatarak bu konuya verdiğimiz önemi uygulama alanına koyduk” dedi.

BIKMADAN, YILMADAN, YORULMADAN…
Üst yönetim felsefesi olarak enlerin sihrine kapılmadan, dahanın sınırsızlığı ile birikimi harekete geçirmek için bıkmadan, yılmadan, yorulmadan çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz,  “Ege Üniversitesi Ailesi’nin bundan sonraki dönemlerde de, bilgili, deneyimli, çalışkan ve enerjik ekiplerin yönetiminde, misyonunu ve hedeflerini birlikte başarıyla sürdüreceğine, insanlığa, ülkemize, bölgemize ve dünyaya çok değerli hizmetler yapacağına olan inancım tamdır” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Arşiv