Ege Üniversitesi-Anadolu Otizm Vakfı el ele

  • 0
  • 1.441
Yazı Boyutu:

 Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nde, Rektör Pof. Dr. Candeğer Yılmaz ile Anadolu Otizm Vakfı Başkanı Dr. Burhan Özfatura ve Başkan Yardımcısı Nüvit Uyar tarafından imzalanan protokolle; Türkiye’deki otizmli olgulara tedavi, eğitim ve izlemlerinde bilimsel ve sosyal olarak en gelişmiş olanakları sağlamak amacıyla çalışmalar yapılacak. 
 
Yurt çapında 600 bin civarında otistik için pilot uygulamalar gerçekleştirilecek. Prof. Dr. Candeğer Yılmaz , Ege Üniversitesi’nin bilimsel rehberlikle otizmin sorunlarını, tanımlama ve tedavilerini gerçekleştirmek için konunun  uluslararası alanlarda tartışılmasını sağlayacağını belirtti. Dr. Burhan Özfatura ise, “Otizmi, ailelerinde olmayanlar bilmiyor. Biz Ege Üniversitesi gibi önemli bir kaynağa ulaştık. En büyük şansımız Ege Üniversitesi gibi dünyanın saygın üniversiteleri arasında yer alan bir üniversiteden destek almak. Bu şansımızı sonuna kadar kullanacağız”  diye konuştu.
Protokol törenine Prof. Dr. Yılmaz, Dr. Özfatura ve Nüvit Uyar’ın dışında Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Atilla Silkü, Prof. Dr. Semih Ötleş, Prof.Dr.Yeşim Kirazlı, Genel Sekreter Prof. Dr. Bülent Özkan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sülayman Doğan, Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ferda Özkınay ve Prof. Dr. Cahide Aydın’la öğretim üyeleri katıldı.
 
BİR SÜRE SONRA DEĞERLENDİRECEĞİZ
Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, ürettiklerini toplumla paylaşma sorumluluğunu derinden hisseden bir üniversite olduklarını, bu protokolle bu anlayışın toplumsal yarara dönüşmesi konusunda tekrar gündeme geleceğini belirterek, “Bir sene sonra bu çalışmanın muhasebesini yapmak üzere tekrar bir araya geleceğiz. Bu süre içinde büyük mesafeler kat etmiş olacağımızı ümit ediyorum.” diyerek sağlık konusuna verdiği önemi vurguladı.
Dr. Burhan Özfatura ise, Türkiye’nin otizm konusunda çok geç kalmış olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Ailede bu hastalığa sahip biri olmayınca, insanlar durumun vehametini bilmiyor. Bizim elimizde bir imkan var. İdealimiz buradaki tecrübe ve bilgi birikimimizi diğer 80 ile de aktarmak. Elde ettiğimiz verileri valiliklere ve belediye başkanlıklarına göndereceğiz. Vatandaşın ilgisini ve bilgisini artırmak istiyoruz. Ege Üniversitesi bizim için büyük şans. Bu konuda bizden desteğini esirgemeyen Ege Medyasına da teşekkür ediyorum.”
 
BİLİMİN ONAYLAMADIĞI BİLGİLERE İTİBAR ETMİYORUZ
Medyada otizmle ilgili olarak yer alan çeşitli haberlerle ilgili soruları cevaplandıran Prof. Dr. Ferda Özkınay, “Bilimsel platformlarda tartışılıp, bilimsel yayınlarda yer almayan, bilimin onaylamadığı, hiçbir bilgiye itibar etmiyoruz” dedi.
 
GELİŞMİŞ ÜLKELER DÜZEYİNDEYİZ
Otizmin ne tür bir hastalık olduğundan bahseden Prof.Dr.Cahide Aydın bu hastalıkta en önemli şeyin erken tanı ve tedavi olduğunu belirtti.” Otizm ne kadar erken fark edilirse hastanın özel eğitimi ve ailesinin bilinçlendirilmesi o kadar faydalı olur, çocuğun sosyal eğitimi daha iyi verilebilir” dedi. Aydın’ın sözlerini destekleyen Prof.Dr.Özkınay, üniversite olarak altyapımızın şuan gelişmiş ülkeler düzeyinde olduğunu, dünya kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını, bu protokolün büyük bir adım olduğunu ve önemli sonuçlar doğuracağını söyledi. İZMİR(Ege Ajans/ Azizhan Bayrak-Mehmet Tayyar- Sevdiye Dönmez-Emran Kaygalak)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv