EGE’DE AŞI BİLİMİ KONGRESİ BAŞLADI

  • 0
  • 681
EGE’DE AŞI BİLİMİ KONGRESİ BAŞLADI
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 20 Mayıs Amfisi ilk kez Aşı Bilimi Kongresi ve Aşı Geliştirme Hattı Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı. Amaçlarından biri bilim adına bir aşı geliştirmek isteyenlerin geçecekleri aşamaları açıklamak ve onlara bir hedef sunmak olan kongreye yurtdışındaki çeşitli üniversitelerden aşı üreticileri ile Türkiye’deki üniversitelerden gelen öğretim elemanları katıldı.

Açılış konuşmasını Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Aşı Geliştirme Merkezi ve Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. A. Yüksel Gürüz yaptı.  Prof. Dr. Gürüz konuşmasında aşı geliştirme üretimi, yeni aşıların nasıl geliştirildiği hakkında özet bilgi, yeni kurulan Aşı Bilimi Derneği’nin çalışmaları ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde yer alan Aşı Geliştirme Merkezinin bilimsel faaliyetlerinden bahsedileceğini açıklayarak yurtiçi ve yurtdışından gelen tüm katılımcılara teşekkür etti.
        
University of California, Irvine Protein Microarray Laboratuvarı Başkanı ve Antigen Discovery Şirketi Kurucusu Prof. Philip Louis Felgner sunumuyla devam eden programda Prof. Felgner, yakın zamanda moleküler genetik, nano teknoloji ve özellikle biyoinformatik biliminde yaşanan gelişmeler sayesinde yeni aşı adayı antijenlerin genomik, proteomik, transcriptomik veya metabolomik çalışmalarla belirlendiğine değindi. Prof. Felgner kendi geliştirdiği “Antigen Discovery” (Antijen Keşfi) yöntemini anlatarak,  Çiçek virüsü, Brucella (Akdeniz Humması), HPV (genital siğil), Malaria (sıtma) gibi hastalıklar ve çeşitli pathojenler(hastalığa neden olan virüsler ve mikroplar) üzerine ait aşı adayı proteinlerin geliştirilmesinden bahsetti. Son olarak Antijen Keşfi çalışması üzerine çoğunlukla Afrika ülkelerinde yürüttükleri çeşitli DNA ve rekombinant protein aşı çalışmalarını anlattı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv