Ege’de “Süleyman Ferit Eczacıbaşı Şifa Eczanesi Müzesi”

  • 0
  • 2.991
Ege’de  “Süleyman Ferit Eczacıbaşı Şifa Eczanesi Müzesi”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Şifa Eczanesi Müzesi’nde, Süleyman Ferit Eczacıbaşı’nın geçmişten günümüze ulaşan ilaçları sergileniyor.  Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Bülent Kıran, “Şifa Eczanesi buraya bir protokol ile kazandırıldı. Eczacıbaşı ailesi ile ortak yapılan bu sergi, Ege Bölgesi eczacılık tarihi açısından İstanbul’dan sonraki en önemli yer niteliğini taşıyor” dedi.

Eczacılık Fakültesi Süleyman Ferit Eczacıbaşı Şifa Eczanesi Müzesi eczacılık tarihine ışık tutuyor. Müzede ilaç kutuları, porselen ve cam ilaç saklama kapları, havanlar, teraziler, parfümeri ve kozmetik preparatları, bunlara ait şişeler, gözlük cam ve çerçeveleri, kılıflar, optik cam kesme makinesi, basılı kitaplar ve broşürler, eczacılık diploma ve ruhsatları, eczanenin orijinal dolapları gibi toplam 3 bin ’den fazla obje, araç ve gereç sergileniyor.

1922 yılı başlarında, İzmir’de sadece 4’ü Türk eczacılara ait 50 eczane vardı. Bu eczanelerden biri de Süleyman Ferit Bey’e ait Şifa Eczanesi. Osmanlı İmparatorluğu’nun en genç eczacısı olarak meslek yaşamına başlayan Süleyman Ferit Bey, Şifa Eczanesi’nde bir yandan Türk Eczacılığında yeni bir dönemin başlamasına öncülük ederken, diğer yandan da hemşerileriyle bütünleşerek yaşadığı şehrin sosyal ve kültürel hayatına bir toplum gönüllüsü olarak çok önemli katkılar yaptı.

Türkiye’nin eczacılık tarihinde önemli bir yeri olan Şifa eczanesi, başta eczacı olarak gençlere, araştırmacılara ve İzmir halkına eczacılık tarihini daha iyi tanıtabilmek amacıyla, İstanbul’daki  ilaç fabrikasından alınarak eczacılık eğitiminin akademik olarak verildiği EÜ Eczalık Fakültesi’nde kuruldu. 2008 yılında başlayan proje, 2009 yılında EÜ EczacılıkFakültesi ve Eczacıbaşı İlaç Sanayi A.Ş. işbirliğiyle Süleyman Ferit Şifa Eczanesi olarak Fakülte’deki  sergi alanında ziyarete açıldı.

Eczacılık Fakültesi Dekanlık Binası’nda yer alan müze, “Eczacılık Tarihi” derslerinin uygulamaları ve fakülteye yeni başlayan öğrencilerin “Eczacılığa Giriş” dersleri çerçevesinde de işlev kazanmakta; bazı dersler uygulamalı müze ziyaretleri şeklinde yaptırılıyor.

Yrd. Doç. Bülent Kıran, “1890 yılında İzmir’de tümü azınlık kökenli olmak üzere yaklaşık 40 kadar eczane yer alıyordu. 1922 yılına gelindiğinde İzmir’de 50 eczane vardı. Bunlardan sadece 4’ü Türk eczacılara aitti. Bu dördünden biri de Ferit Bey’e ait Şifa Eczanesi’ydi.  Ahmet Mithat Efendi’nin başhekimlik yaptığı Şişli Etfal Hastanesi’nde öğrenimini tamamlamış ve daha sonra İstanbul’da açılan ilk Türk eczanesinin sahibi Ecz. Hamdi Bey’in yanında bir süre çalışmıştır. Süleyman Ferit Eczacıbaşı’nın İzmir’deki ilk görevi Gurebay-ı Müslimin Hastanesi Eczacılığıdır. 1907 yılında Gurebay-ı Müslimin Hastanesi’nde baş eczacı görevine atanmıştır. Şu anda Ege üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin içerisinde bulunan Şifa Eczanesi’ni Süleyman Ferit Eczacıbaşı 250 altın karşılığında satın almıştır. Burayı İzmir’in en ünlü Türk eczanesi haline getirmiştir” diye konuştu.

Süleyman Ferit Eczacıbaşı Şifa Eczanesi, Cuma günleri 10.00-12.00 saatleri arasında Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde ziyaret edilebiliyor. İZMİR(Ege Ajans/ Ahmet Böyüker-Ozan Bekiroğlu)

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv