Egeli Akademisyenler Türkiye’de Bir İlke Daha İmza Attı

Ege Üniversitesi(EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan akademisyenler ekip çalışması ile Türkiye’de ilk kez uygulanan bir tedavi yöntemine imza attılar.

  • 0
  • 608
Egeli Akademisyenler Türkiye’de Bir İlke Daha İmza Attı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi(EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan akademisyenler ekip çalışması ile Türkiye’de ilk kez uygulanan bir tedavi yöntemine imza attılar.

5 yaşındaki kız çocuğunun gözündeki tümörü tedavi eden bilim insanları göz bölgesinde oluşan çukuru ise kişiye özel dizayn ettikleri protez ile yeniden estetik görünümüne kavuşturdu. Tıp Fakültesinden beş anabilim dalı ve Diş Hekimliği Fakültesi’nin ortak çalışmasıyla multidisipliner anlayışla ulaşılan başarı örnek gösterildi.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, küçük kızı sağlığına kavuşturan ekibe tebrik ziyaretinde bulundu. Ziyaret sırasında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz Tıp Fakültesi akademisyenleri başarı hikâyelerine bir yenisini daha ekleyerek, Türkiye’ye örnek olabilecek disiplinlerarası bir çalışmaya imza attılar. Bu başarılarından dolayı akademisyenlerimizi kutluyorum. Son dönemde fakültemizin uluslararası düzeyde rekabet edebilirlik ödülüne layık görülmesi ve akademik performansta Türkiye birincisi olması bizleri gururlandırıyor. Bu başarılara sahip olan ve her geçen gün kendisini yenileyen Tıp Fakültemizin ülkemiz ve dünyada hak ettiği yere gelmesi için rektörlük olarak gereken desteği vermeyi sürdüreceğiz” dedi.
 
3D MODELLEME LABORATUVARI HASTALARIN HİZMETİNDE
Protezin kişiye özel hazırlanması nedeniyle uyum sürecinin son derece başarılı olduğunu ifade eden Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Gökmen, “Anatomi Anabilim Dalında 3 boyutlu modelleme laboratuvarımız var. İnovatif çalışmalar yaptığımız bu laboratuvarda hastalarımızın eksik dokularını modelleyerek herhangi bir asimetri ve düzensizlik olmadan yaşam kalitesi yüksek bireyler olarak yaşantılarına devam etmelerini sağlıyoruz. Küçük kızımızın hastalığında ise; hastamızın yüz asimetrisine neden olabilecek ve hayatı boyunca yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek kemik eksikliği kendi anatomik yapısına uygun olarak düzeltildi. Kızımızın tümör yinelemesi ve yan etkisi olmaksızın takibi devam ediyor. Bu tedavi sürecinde görev alan tüm ekip arkadaşlarım ile bir çocuğumuzun hayatına daha dokunduğumuz için büyük mutluluk duyuyoruz. Ayrıca bu tür bir tedaviyi ülkemizde uygulayan ilk sağlık kuruluşu olarak üniversitemiz adına da gururluyuz’’ şeklinde konuştu.

Türkiye’de daha önce bu tür çalışmaların yapılamadığını söyleyen Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Asım Özer de şöyle konuştu: “Daha önce bu tür protezler hastalarımızın ölçüleri alınarak yurt dışından tedarik ediliyordu. Bu durum da ülkemizden döviz çıkmasına ve maliyetlerin yükselmesine neden oluyordu. Oysa biz mevcut imkanları kullanarak hizmeti hastalarımıza çok daha az maliyetle sağlıyoruz” diye konuştu.
 
TÜRKİYE’YE ÖRNEK DİSİPLİNLER ARASI ÇALIŞMA YÜRÜTÜLDÜ
Sağ gözündeki şişlik nedeniyle EÜ Tıp Fakültesi Hastanesine başvuran 5 yaşındaki küçük kızın yapılan tetkikleri sonucunda sağ gözünde çocukluk çağına özgü çok ender görülen bir tümör tespit edildi. Tümör, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında, ekip çalışması ile göz çukurundan başarılı bir cerrahi girişimle çıkarıldı.

Ege Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalında ise küçük hastanın göz bölgesinde radyoterapiye bağlı oluşabilecek yan etkileri en aza indirmek için ışın tedavisi uygulandı.

Hastanın göz çukurundaki tümör dokusu çıkartıldıktan sonra oluşan çöküklüğü gidermek için ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim dalındaki Dijital Görüntüleme ve 3D Modelleme Laboratuvarında hastaya özgü kemik model hazırlandı. EÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde kemik dokusuna uyumlu hale getirilen protez, cerrahi girişimle eksik doku yerine başarıyla yerleştirildi.

Küçük kızın sağlığına kavuşabilmesi için Ege Üniversitesi Anatomi, Radyoloji, Diş Hekimliği, Pediatrik Onkoloji, Göz Hastalıkları ve Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalından öğretim üyeleri bir araya gelerek Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde uygulanan tedaviyi hayata geçirdiler.
Haber: Ali İhsan Mimtaş  İZMİR(Ege Ajans)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv