Ek gıda anne sütünün önüne geçmemeli

  • 0
  • 596
Ek gıda anne sütünün önüne geçmemeli
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Özel Tınaztepe Hastanesi ve Buca Tıp Merkezi Beslenme ve Diyetetik bölümü uzmanlarından Dyt. Sevgi Ersoy Akça, bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemi hakkında annelere önemli bilgiler verdi. Dyt. Ersoy Akça, "Özellikle 6-8 aylık dönemde bebeğin beslenmesinin yüzde 70'i anne sütünden karşılanmalıdır, yüzde 30'u ise ek gıdalarla tamamlanmalıdır" dedi.

Bebek beslenmesinde ilk 6 ay anne sütünün bebeğin gelişimi ve büyümesinde önemli rol oynadığını vurgulayan Dyt. Ersoy Akça, pek çok yanlış uygulama sonucu ek gıdaya geçiş döneminin hem anne hem de bebek için zorlu bir süreç olduğunu söyledi.

Dyt. Ersoy Akça, "Bebeğime ne vereceğim, yutamaz mı, boğulur mu, ne kadar yedirmeliyim?" gibi sorularla kafası karışık olan annelere şu bilgileri verdi:
"Ek gıdaya geçiş sürecindeki ilk aşama bebeğin besinlerle tanıştırılmasıdır aslında. Yani 6 aylık bir bebeğin hala ana besini anne sütüdür, bu durum yaşamın ilk bir yılı tamamlanana kadar da böyle olacaktır. Bu dönemde ek gıdaların amacı bebeği beslemek değil, katı gıdalarla bebeği tanıştırmaktır. Bu tanıştırma hem damak tadı hem de sindirim sistemini kapsar. Çünkü bebeğin sindirim sistemi henüz tam gelişmemiştir ve pek çok besin için hazır değildir. Anne sütü annenin yediklerine göre aromalansa da besinlerin kendi lezzetlerine ve kıvamlarına alışmak bebek için belli bir zaman ister. Bu sebeplerden dolayı bu dönemde kesinlikle aceleye ve zorlamaya yer yoktur."

3 GÜN KURALINA DİKKAT
Bebek ne kadar iştahla yese de 6-8 aylık dönemde ek gıdanın anne sütünün önüne geçmemesi gerektiğini anlatan Dyt. Ersoy Akça, ilk denenebilecek besinlerin yoğurt, sebze ve meyve püreleri olduğunu belirterek dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları söyledi:
"Ek gıdaya geçiş döneminde dikkat edilmesi gereken nokta, her bir besini tek başına 3 gün deneyip sonra yeni bir besin eklenmesidir. Buna 3 gün kuralı diyoruz ve bunu alerji riski için uyguluyoruz. Bebekte herhangi bir döküntü, kusma, ishal benzeri durum gerçekleşirse o besin bir müddet beslenmeden çıkartılmalıdır. Besin kesildikten sonra belirtilerin geçip geçmediği takip edilmelidir. Ek gıdaya geçiş sürecinde alışması amacıyla bebeğin eline göre kesilmiş olgun muz, avokado, elde tutarken dağılmayacak şekilde buharda haşlanmış brokoli, kabak, havuç, patates elma, armut gibi besinler verilebilir. Bu sayede bebek besinlerin dokusunu tanıyacak, kendi kendine beslenmenin keyfini çıkaracak ve bu konuda becerisini artıracaktır. Ayrıca ilk bir yıl içinde alerji riskinden ve bebeğin sindirim sisteminin hazır olmamasından dolayı tuz, şeker, bal, inek sütü, bakla, çikolata, kakaolu besinler, çay ve patlıcan gibi gıdalar verilmemelidir."
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Arşiv