EKONOMİK VE SOSYAL TARİHİMİZ DOKUZ EYLÜL DE KONUŞULDU

  • 0
  • 577
EKONOMİK VE SOSYAL TARİHİMİZ DOKUZ EYLÜL DE KONUŞULDU
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti’nin Ekonomik ve Sosyal Tarihi Uluslararası Sempozyumu” etkinliği DESEM (Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi) 75. Yıl Salonu’nda başladı. Üç gün boyunca sürecek etkinliğin açılışında; Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yakup Mahmudov ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı, “Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’e varması ile birlikte kendisine ‘Başardınız Paşam’ diyenlere, ‘Mücadele, esas şimdi başlıyor’ demiştir. Türkiye Cumhuriyeti’ni Sosyal ve Ekonomik yönleriyle muasır medeniyetlerin gelişmişlik düzeyine taşımak için devrim niteliğinde yenilikler yapılmıştır. İzmir İktisat Kongresi ve Kabotaj Kanunu ilk olarak İzmir’de yapılması gereken düzenlemelerdi. Bizler de bu sempozyumda sosyal ve ekonomik gelişmeleri ele almayı uygun gördük. Bütün emeği geçen çalışanlara sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, “İzmir, Anadolu coğrafyasında kadim bir kent olarak yer almaktadır. Sahil kentleri tarih boyunca istilaların ve yağmalamaların merkezi olmuştur. İzmir’de tarih boyunca göçe zorlananların umut kapısı olduğu gibi yağma ve saldırıların kenti olmuştur. I. Dünya Savaşı zamanında da işgal altında kalan İzmir, Kurtuluş Şavaşı’nda da umudun simgesi olmuştur. Bugün ise zengin bir sosyal dokunun ve dünyanın önemli ticaret merkezlerinden biridir İzmir. 92 yıllık tarihi boyunca Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde yirmi yıllık bir savaş yatar. Bu açıdan bilim insanlarımız ülkemizin cumhuriyet dönemini enine boyuna masaya yatıracaklardır. Sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum” diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ise Dokuz Eylül’deki gelişmelerden kısaca bahsederek, “Üniversite olarak toplumla içiçe olmak gibi bir misyonumuz var bizim. Tarihimizin sosyal ve ekonomik açıdan ele alınacağı bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğumuzu belirtmek isterim. İzmir İktisat Kongresinde, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, İktisadi zaferlerle taçlandırılmazlarsa, meydana gelen başarılar sürekli olamaz. Az zamanda söner. Bu nedenle en parlak zaferimizin bile sağlam kalabilmesi için iktisadi zaferlerimizin sağlamlaştırılması gerekmektedir’ sözünü hatırlatarak, sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Bütün İzmir’in belediye başkanıyım

Aliağa’da 23 Nisan Coşkusu

23 Nisan coşkusu gün boyu sürdü

Arşiv