Emzik kullanımı 2 yaşına kadar bırakılmalı

  • 0
  • 895
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi PedodontiAnabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Küçükyılmaz, emziğin uzun sürelikullanımının, ağız-diş yapılarında kalıcı zararlara ve konuşma bozukluklarınaneden olabildiğini, emzik kullanımının 2 yaşında kadar bırakılmasının önemliolduğunu açıkladı.


“Konuşma bozukluklarına ve estetik problemlere neden”
Emziklerin kullanım şekline bağlı olarak ağız ve dişler üzerinde olumsuzetkileri olabileceğini aktaran İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Küçükyılmaz, bu alışkanlığın üst dişlerin öne, alt dişlerin içeriye doğrukonumlanmasına, damak yapısında daralmaya, alt ve üst çeneler arasında kapanışbozukluklarına dolayısıyla konuşma bozukluklarına ve estetik problemlere nedenolduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Küçükyılmaz “Emzik, bebeğin huzursuz olduğu durumlarda ya dayalnızca uykusunda verilmelidir. Uzun süreli emzik kullanan çocuklarda parmak-dil emme ve hatalı yutkunma gibi yanlış alışkanlıklar da görülebilmektedir. Dişyapısındaki bozuklukların tedavisinde öncelikle bu alışkanlığın terk edilmesigerekmektedir” dedi.

“Emziği temizlemek için kendi ağzınıza alıp daha sonra bebeğevermeyin”
Emziğin, anne sütünü yeterince alamayan, mamayla beslenen, parmaklarını yada giysilerini sürekli emmek isteyen, uyku sorunu yaşayan, huzursuz bebeklerdekullanılması gerektiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Küçükyılmaz, şunlarıkaydetti: " Çocuğun anne sütünü emmesini engellememek için emziğin 1.aydan sonra kullanılması önerilir. Emzik genelde uykuya dalmak üzere olanbebeğe verilmeli, uykuya daldıktan sonra ağzından çıkartılmalıdır. Ayrıca,emziklerin temizlenmesine özen gösterilmelidir. Ebeveynler ya da bebeğinbakımından sorumlu kişiler, emziği temizlemek için asla kendi ağızlarına alıpdaha sonra bebeğe vermemelidirler. Çünkü bu durum bebeğe çürük yapıcımikroorganizmalar dahil birçok mikroorganizmanın bulaşmasına neden olabilir”diye konuştu.


“Eski emzikleri kullanmayın. Silikon ya da kauçuktan yapılmış emzikkullanın”
Yrd. Doç. Dr. Küçükyılmaz, yıpranmış ve yarıklar oluşmuş eski emziklerinkullanılmaması, emziklerde "Bisphenol A" gibi zararlı maddelerinbulunmadığından emin olunması ve silikon ya da kauçuktan yapılmış emzikkullanımının tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yrd. Doç. Dr.Küçükyılmaz, “0-6 aylık bebeklere anne memesine benzer olduklarından damaksızemzikler, 6 ay üzerindeki bebeklere ise damak gelişimini bozmayacak anatomikbaşlıklı emzikler verilebilir. Dudak kenarlarını, çeneyi ve ağız içerisinitahriş eden emziklerin kullanımından kaçınılmalıdır” tavsiyelerinde bulundu.


“Alışkanlığa karşı apareyler var”
Yrd. Doç. Dr Küçükyılmaz, alışkanlığın devametmesini önlemek ve oluşan bozuklukların düzeltebilmek için 'alışkanlık kırıcıapareyler' ile ortodontik tedavi uygulandığını, emziğin 2 yaş civarındabırakılmasıyla dişlerde oluşan bozuklukların büyük kısmının kendiliğindendüzelebilmekte olduğunu sözlerine ekledi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv