En geniş bitki koleksiyonu Ege Üniversitesi’nde

Dünya doğal kaynaklarının önemli bir bölümünü bitkiler oluşturuyor. Dünyanın pek çok ülkesinde bu kaynakları tespit etmek, değerlendirmek ve zarar görmelerini önlemek için çok eskilere dayanan çalışmalar gerçekleştiriliyor.

  • 0
  • 1.347
En geniş bitki koleksiyonu Ege Üniversitesi’nde
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dünya doğal kaynaklarının önemli bir bölümünü bitkiler oluşturuyor. Dünyanın pek çok ülkesinde bu kaynakları tespit etmek, değerlendirmek ve zarar görmelerini önlemek için çok eskilere dayanan çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu çalışmaların bir kısmı Botanik Bahçeleri ve Herbaryum Merkezleri kurularak yapılıyor. Bitkisel çeşitliliği korumak, bu zenginliği ve dünyadaki bitki çeşitliliğini tanımak, araştırma ve öğretim hizmetlerine katkıda bulunmak amacı ile 1962 yılında EÜ Fen Fakültesi bünyesinde Botanik Bahçesi ve Herbaryum Merkezi kuruluyor.

Merkez, 48 bin 750 metrekare üzerine kurulu , yönetim binası, seralar, gösteri bahçesi, sistematik parseller, arboretum, meyve bahçesi, havuzlar, herbaryum merkezi gibi temel bölümlerden oluşuyor.
Seralar, toplam 1300 metrekare alan üzerine kurularak farklı büyüklüklerde 13 adet seradan oluşuyor. Bir adet tropikal, bir adet kaktüs, bir adet soğuk sera ve geri kalan bölümlerde ise süs bitkileri ve araştırma seraları yer alıyor. Bu bölümde ayrıca 250 tropikal kökenli ağaç, çalı ve süs bitkisi taksonu ile 200 kadar kaktüs türü görülüyor. 2010 yılı içerisinde de 300 metrekarelik bir alanda yeni bir tropik sera hizmete girdi.
Herbaryumlar, çeşitli konularda bilimsel araştırmalar ile bitki ithalat ve ihracatı yapanlara ve doğadaki bitkileri tanımak, isteyenlere bitkileri tanıtma, tanımlama ve yayılış alanları ile ilgili bilgi vermek amacıyla kuruluyor. Ege Üniversitesi herbaryum binasında 41 bin herbaryum örneği bulunuyor.

“2 BİN BİTKİ ÖRNEĞİMİZ VAR”
Türkiye’de en geniş bitki koleksiyonunun 150 farklı türle Mum Çiçeği olarak da bilinen Hoya bitkisiyle Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi’nde yer aldığını belirten Botanik Anabilim Dalı  öğretim elemanlarından Dr. Ademi Fahri Pirhan, yılda bir kez amatör “Hoya” severlerle toplantılar düzenlediklerini anlattı. Doğada tespit edilen bitkilerin türlerini bulamadıklarını söyleyen Dr.  Pirhan, “Bu durumda kendimiz ad koyuyoruz. Bitkileri muhafaza edebilmek için ilaçlama yapıyoruz. Çeşitli depolama yöntemleriyle herbaryumda tutuyoruz. 2 bin bitki örneğimiz var” dedi.
Botanik bahçesinin düzenlenen çeşitli etkinliklerle çocukların farkındalık hizmeti aldığı, çeşitli bitki ve böcek türlerini öğrendikleri yer olduğunu belirten Dr. Pirhan, ayrıca lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için burasının hem bir staj hem de bir laboratuvar alanı olduğunu belirtti.

HOYA NASIL BİR BİTKİ?
Asclepiadaceae familyasından olan Hoya cinsine ait mum çiçekleri ılıman bölgelerde yetişiyor. Dünyada 650 kadar türle bilinen Hoya çiçeğini en çok Hindistan, Çin, Tayland, Malezya ve Endonezya’da görmek mümkün. Filipinler, Yeni Gine ve Avustralya’da da birçok türe sahip bulunuyorlar. Bakımları zor olmasına karşın yaprak ve çiçek güzeli olduklarından dolayı evlerde süs bitkileri olarak yetiştiriliyorlar.  İZMİR (Ege Ajans/ Eyüp Yaşar, Yelda Tekin)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv