Engelli hakları, temelde insan hakları meselesidir

  • 0
  • 1.732
Yazı Boyutu:

İzmir Belediyespor'un 1.18 boyunda 70 kiloyu kaldırıp Türkiye şampiyonu olarak büyük bir başarıya imza atan 40 kilo ağırlığındaki engelli halterci Ebru Başar, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesini ziyaret ederek Engelsiz Üniversite Biriminden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal’la görüştü.
 
Engelsiz Üniversite Birim Sorumlusu, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Rehberlik Danışmanlık ve Kariyer Birimi Şube Müdürü Servet Kankaya’nın da hazır bulunduğu ziyarette, üniversite olarak Engelsiz Üniversite platformunda engelli milli sporcu Ebru Başar ile birlikte ortak çalışmalara imza atılabileceği vurgulandı. Ağırlığının 2,5 katı ağırlık kaldırarak Türkiye şampiyonu olan Başar, başarılarının tüm engellilere örnek olması gerektiğini ifade etti.
 
Engelsiz Üniversite Platformunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal, engelli öğrencilerin karar mekanizmalarına dahil edilmesinin yanında, engelsiz laboratuvarlar, erişilebilir malzemeler,  erişilebilir dersler sağlama,  üniversitelerde engelli öğrenci temsilcisi  ile engelli birimlerinde uzman kişiler bulundurma gibi noktalarda da üniversite olarak tüm imkanları sunmaya hazır olduklarını belirtti.
Engelli bir öğrencinin, üniversiteyi kazandığından itibaren fiziksel erişim ve sosyal hayata uyum konusunda belirsizliklerle dolu bir süreç yaşadığını belirten Prof.Dr. Uysal, “Özellikle küçük şehirlerde yaşayan ve daha önce farklı bir ortamda yaşamamış kişiler için durum daha da zor olabilmektedir. Böyle bir durumda özgüven ve bağımsız yaşam önemli bir faktördür. Bununla birlikte, üniversiteler, öğrenci üniversiteye yerleştikten sonra oryantasyon uygulamasına başlamalıdır” dedi.
 
Engelli haklarının, temelde insan hakları meselesi olduğuna dikkat çeken Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uysal, “Eğitim hakkı insan haklarının temellerinden birini oluşturmaktadır. Bu bağlamda engelli öğrencilere uygun eğitim ortamının sağlanmaması bir insan hakları ihlalidir. Engelli birimlerinin işlerliği ve etkisini arttırabilmek için her üniversitede mutlaka bir engelli öğrenci temsilcisinin seçilmesi şarttır” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Demir, A takımı ile bir araya geldi

Mine Piriştina son yolculuğuna uğurlandı

Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Haftaya asfalt çalışmasıyla başladı

Dikili’de yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Arşiv