Erkekler daha çok kansere yakalanıyor

Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve  Uygulama Merkezi (EÜKAM) Müdürü  Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, Dünya Kanser Günü için yapılan çalışmaları ve kanserin önlenmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

  • 0
  • 1.079
Erkekler daha çok kansere yakalanıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve  Uygulama Merkezi (EÜKAM) Müdürü  Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, Dünya Kanser Günü için yapılan çalışmaları ve kanserin önlenmesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Dünya Kanser  Gününün insanlarda kansere karşı bilinç oluşturmak için oldukça önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Haydaroğlu, “Kanserde önemli olan erken teşhis. Bu konuda insanları bilinçli bir hale getirdiğimiz müddetçe kanserin korkulacak bir yanı kalmayacaktır” dedi.
 
Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan çalışmalarla insanları bilgilendirmeye çalıştıklarını aktaran Prof. Dr. Haydaroğlu, “İnsanlar bedenleriyle ilgili olmalı. Kanser çeşitlerinin bir çoğu vücuttaki reaksiyonlarla kendini belli eder. Kişi kendi vücudunu ne denli iyi tanırsa erken teşhiste o kadar başarılı olunur. 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde, Ege Üniversitesi Radyoloji Onkolojisi Bölümü olarak bu konuda bireylerin bilinçlenmesi için özellikle sosyal medyada faaliyet gerçekleştirdik” dedi.
 
“ERKEKLER KANSER KONUSUNDA İLGİSİZ” 
1992-2015 yılları arasında,103 bin 364 kanser kaydının gerçekleştirildiğini ifade eden Prof. Dr.  Ayfer Haydaroğlu, bu dönemde erkeklerde daha fazla kansere rastlandığını söyledi. Medyada ve diğer yerlerde gerçekleştirilen çalışmalardan kadınların daha çok etkilendiğini kaydeden Prof. Dr.  Haydaroğlu, “Erkekler kanser konusunda kendisiyle ilgisiz. Kadınlar ise vücutlarını daha iyi tanıyor ve erken başvuruyor. Vücuttaki şişlikler ya da kanamalar kontrol edilmeli. 4 kanser türü önlem alındığı müddetçe engellenebiliyor. Bunlar, meme, bağırsak, rahim ve rahim ağzı ile prostat kanserleri. Erkekler prostat kanseri muayenelerinden çekiniyor. Kadınlar için de rahim kanseri kontrolleri oldukça zorlu fakat erkeklerde prostat için parmak ile kontrol hayati bir önem taşıyor. Ailede çoklu kanser vakaları gözlenmişse, belirli aralıklarla kontrole gidilmeli ve kanser konusunda tedbir alınmalı. Yani, kanserden değil, geç kalınmaktan korkmalı. Bu konuda danışmanlık hizmetleri veriliyor. Kanserden kaçınmak için benim buradan söyleyebileceğim önlemler ise; yağdan fakir, sebzece zengin besinler tüketilmeli, hava kirliliğinden uzak durulmalı ve özellikle alkol ile sigaradan tamamen vazgeçilmeli” diye konuştu.
 
“MORAL OLMAZSA OLMAZ”
 
Kanseri yenmede en önemli konulardan birinin de moral olduğu belirten Prof. Dr. Haydaroğlu, “Moral hastalığın yenilmesinde çok büyük bir etken. Kanser hastalığından kim olsa etkilenecektir. Biz de bu konuda hastalarımıza psiko-sosyal destek sağlıyoruz. Psikiyatri Anabilim Dalı ile ortaklaşa çalışarak insanların moralini yüksek tutmaya çalışıyoruz” dedi.
Son olarak gerek sonuç, gerekse seyri açısından en kötü kanser türü olan akciğer kanserine değinen Prof. Dr. Haydaroğlu, “Akciğer kanseri çok tehlikeli bir tür. Özellikle erkeklerde daha çok görülüyor. Oysa akciğer kanserinden korunmak çok kolay. Sigara içilmezse akciğer kanseri olma riski çok düşüyor. Hiç sigara içilmemesi lazım” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv