Erken teşhis hayat kurtarır

  • 0
  • 979
Yazı Boyutu:

Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Gültepe Semt Merkezi’ndeki kursiyerleri ve semt sakini kadınları ‘Meme ve Rahim Ağzı Kanseri’nde Erken Tanı’ konusunda bilgilendirdi. Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Erken Tanı ve Eğitim Merkezi (KETEM) işbirliğinde gerçekleştirilen sunumda erken teşhisin hayat kurtaracağı vurgulandı.

KETEM Doktoru Demet Şimşek’in konu hakkında yaptığı çarpıcı açıklamaları büyük bir ilgiyle izleyen kadınlar, zaman zaman merak ettikleri soruları Doktor Şimşek’e yönelttiler.

Her kadının bedenini tanıması, sık sık kendi kendilerine meme muayenelerini yapmaları gerektiğine dikkat çeken Dr. Şimşek, kendi memesini tanıyan ve düzenli kontrol eden kadının anormalliği hemen keşfedeceğini belirtti. Dr. Şimşek, “Farklı bir durumu fark eden kadın hemen doktora başvurduğunda erken tanı ve teşhis konmasını sağlar. Bu da tedaviyi daha başarılı kılar. Rahim ağzı kanserini engellemek veya teşhisin erken konması için de cinsel ilişkisi başlayan her kadının düzenli olarak kontrollerini yaptırması gerekir. Her iki kanserde de erken teşhisin tedavide büyük rolü var. Erken teşhis çoğu zaman hayat kurtarabilir” dedi.

Meme kontrolünü ve simir testini es geçmeyin
Meme kanserinde 50-69, rahim kanserinde ise 20-65 arasındaki kadınların kontrol yaptırmalarının hayati önem taşıdığına dikkat çeken Dr. Şimşek, şunları söyledi:    “Her banyodan sonra kadınlar, basit bir şekilde meme kontrollerini yaparak memelerinde değişiklik olup olmadığını gözden geçirmeli. Ellerine gelen şişlik, pütürlük veya meme ve meme başında şekil, renk değişikliği varsa bir uzmana görünmelerinde fayda var. Rahim kanseri riski için de smear (simir) testi yaptırılmalı. Bu testi herhangi bir yaşta ilk cinsel ilişkisi başlayan kadınlar yaptırabilir. Hiç cinsel ilişkiye girmemiş kadınlarda rahim kanseri riski düşüktür. Çünkü rahim ağzı kanseri genellikle partnerine sadık kalmayan eşlerden, cinsel ilişkiyle geçer. Bu nedenle özellikle cinsel hayatı aktif olan kadınların yılda en az bir-iki kere smear (simir) testi yaptırması gerekir. Rahim ağzından sıvı alınmasıyla yapılan, ağrısız, acısız, çok basit ve kısa süren bir testtir. Lütfen kendinizi ihmal etmeyin.”

Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Filiz Gümeli seminer sonrası isteyen kadınları KETEM’e götürerek Dr. Demet Şimşek’in simir testi yatığını, sadece bu ay 100 kadını simir testine götürdüklerini belirtti. Dr. Gümeli, bilgilendirme seminerlerinin ve simir testlerinin devam edeceğini söyleyerek, Dr. Şimşek’e teşekkür etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv