Farklı bir performans gösterisi: Kül Kızı

  • 0
  • 704
Farklı bir performans gösterisi: Kül Kızı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Sanatçı Mutlu Polat’ın Kül Kızı adlı adlı performansının galası Kıbrıs Şehitleri Caddesi  Muzaffer İzgi Sokak’ta bulunan Sardunya Cafe & Bar’da gerçekleşecek.  Külkızı’nın müziklerinin nefesli sazlarında ve doğaçlama müziğinde Alpago Polat yer alacak.

Kadının arkaik çağlardan beri süre gelen saklı doğası ve dili üzerine kurgulanan bir içe bakış, aydınlanma hikayesi olan Kül Kızı, bize içsel yolculuğunu anlatırken, yaşadığımız hayatın tüm karmaşasını da gösterinin içinde yer alan vizör aracılığıyla gözler önüne serecek. Hikayesi, modernize edilmiş geleneksel Türk Tiyatrosu’nun izleklerini taşıyacak. Gösteride bir kadın meddah sahneye çıkacak. Mutlu Polat, sinematik müzikal bir anlatım olan Kül Kızı adlı performans gösterisinin müziklerini ve video art’ını da yaptı. Kül Kızı, Güney Amerika, İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilen çekimlerin yanı sıra animasyonlarla da görsel anlatım zenginleştirildi.

Mutlu Polat:
1965 Bilecik doğumlu. Müzik yaşamına Vedat Çorbacıoğlu’ndan aldığı klasik piyano eğitimiyle başladı. 1985’deDokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne girerek Tiyatro Oyunculuk bölümünü tamamladı. 1991’de Universita di Bologna reji üstüne master yaptı.  İlk tiyatro grubu Dodele e Dodele ile savaş karşıtlığı üzerine İtalya’da kendi oyununu sergiledi. 1990 yıllından bu yana undergroundsanatlarla ilgilenen sanatçı, ayrıca Türkiye’ye döndükten sonra televizyon, sinema ve tiyatroda farklı görevlerle yer aldı. Bunlardan bazıları Son Osmanlı-Yandım Ali , Laleli’de Bir Azize , Azap Yolu, Çınaraltı, Üvey Baba... Oyunculuk çalışmaları yanı sıra Kara Kentin Çocukları, Çalınan Ceset, 24 Saat gibi yapımların, TV ve sinema filmlerinin müziklerini yaptı. Sinema hayatına Kartal Tibet’in yönetmen yardımcısı olarak başlayan Polat, Ferzan Özpetek gibi pek çok değerli isime yönetmen yardımcılığı yaptı. 2009’dan sonra kişisel çalışmalarına ağırlık verdi. Kendi içinde geliştirdiği ve Sinematik Müzikal Anlatım adını verdiği çalışmaları doğrultusunda Çoban Yıldızı ve Tünel’den sonra Alpago Polat ile MA grubunu kurdu. Kül Kızı adlı yeni çalışması ile seyirci karşısına çıkmanın heyecanını yaşamakta.


Alpago Polat:
1968 İzmir Doğumlu. Müzik yaşamına lise zamanlarında alto saksofon ile caz çalarak başladı. İzmir ile çevre turizim merkezlerinde rock ve caz çaldı. 1990’da Bilkent Üniversitesinin açtığı Türkiye nin ilk caz konservatuarı sınavlarına girerek burs kazandı. Burada okurken Ankara’da Neyzen Ali Babakbabalar dan ney üflemeyi öğrendi. Bilkent caz konservatuarından  ikinci sınıftayken ayrıldı. Bilkent sonrası Ankara’da, İstanbul’da iki sene çeşitli kulüpile barlarda trio ve quartetlerle caz çaldı. 1994’de Polonya ya yerleşti. Polonya’da 20 sene boyunca çeşitli Ethno Jazz gruplarında çaldı. Bunardan Stilo grubu ile Polonya televizyonunun yaptığı Nowa Tradycja (Yeni Gelenek) yarışmasında birincilik aldı. Alamut grubu ile Heinekien Open Air Festivali’nde konserlerininde sahne aldı. En son projesi Polonyalılar ile kurduğu ve ud, rebab, kanun, bendir, ney enstrumanlarının bulunduğu Osmanlı klasik eserlerinin seslendirildiği Naneli Lale projesini gerçekleştirdi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

Arşiv