Femtosaniye lazerle katarakt cerrahisi

Opr. Dr. Hülya Bolu, “Günümüzde katarakt cerrahisi, eskiden olduğu gibi sadece kataraktın çıkarılıp, yerine herhangi bir merceğin konulduğu ameliyatlar değildir. Katarakt cerrahisi aynı zamanda, yakın-uzak gözlüklerden de kurtulmayı hedefleyen bir ameliyat haline gelmiştir.”

  • 0
  • 960
Femtosaniye lazerle katarakt cerrahisi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Opr. Dr. Hülya Bolu, “Günümüzde katarakt cerrahisi, eskiden olduğu gibi sadece kataraktın çıkarılıp, yerine herhangi bir merceğin konulduğu ameliyatlar değildir. Katarakt cerrahisi aynı zamanda, yakın-uzak gözlüklerden de kurtulmayı hedefleyen bir ameliyat haline gelmiştir.”

Dünyada sık yapılan ameliyatların başında gelen katarakt ameliyatları, artık günümüzde “Femtosaniye Lazer” cihazlarının yardımıyla, eskiye oranla daha konforlu ve başarılı bir şekilde yapılabilmektedir.
Ekol Hastanesi Göz Kliniği’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hülya Bolu Dünya’da ilk olarak 2010 yılında FDA onayı alarak kullanıma giren Katarakt Lazeri’nin kısa süre sonra 2011-2012 yıllarında Türkiye’de kullanılmaya başlandığını söyledi. 

Daha Konforlu ve Güvenli
Çok daha emniyetli ve güvenli bir ameliyat yapabilme imkanı sağladığından dolayı, katarakt ameliyatında lazer kullanımı tüm Dünya’da çok hızlı bir şekilde arttığını kaydeden Opr. Dr. Hülya Bolu, “Günümüzde katarakt cerrahisi, eskiden olduğu gibi sadece kataraktın çıkarılıp, yerine herhangi bir merceğin konulduğu ameliyatlar değildir. Katarakt cerrahisi aynı zamanda, yakın-uzak gözlüklerden de kurtulmayı hedefleyen bir ameliyat haline gelmiştir. Giderek artan hasta beklentilerine cevap verebilmek amacıyla, göz içi mercek teknolojileri, ameliyat teknikleri ve cihazlardaki gelişmeler de hız kazanmıştır” dedi.

Uygun Hasta Seçimi
Katarakt ameliyatlarından sonra, hastanın yakın-uzak gözlüklerinden de kurtulabilmesi için, öncelikle hastanın bu işlem için uygun olması ve hasta için doğru merceğin seçilmesi gerektiğini vurgulayan Opr. Dr. Bolu, “Ancak bundan daha önemlisi komplikasyonsuz, başarılı bir ameliyatın yapılabilmesi öncelikli olandır. İşte bu nedenle, “Femtolazerle Katarakt Cerrahisi’’ hem hastalar, hem de doktorlar açısından tercih edilen yöntem haline gelmiştir. Katarakt ameliyatlarından sonra, iyi ve tatminkar bir görüş elde edebilmek için, seçilen merceğin hastaya çok uygun ve kaliteli olması yeterli değildir. Aynı zamanda bu merceğin, gözün içine konulduğu yerde, çok merkezi ve düzgün durması da görüş kalitesi için çok önemlidir.”

Klasik Fako yönteminde, ameliyatın tüm aşamaları cerrahın eliyle yapıldığından, her zaman aynı başarının sağlanamadığına dikkati çeken Opr. Dr. Bolu, “Merceğin konulacağı cep, her zaman aynı düzgünlükte olamayabileceğinden, istenilen merkezleme de her zaman aynı şekilde olamayabilir. Bu da hastanın görüş kalitesini bozabilecek bir durum yaratır. Lazerle ve bilgisayar kontrollü yapılan ameliyatlarda, merceğin konulacağı cep, her seferinde aynı düzgünlükte yapılabildiğinden, merceklerin bu cep içinde kayma durumu söz konusu olmaz.”

Lazerli Katarakt Cerrahisi’nin sağladığı avantajlar:

  • Bilgisayar kontrolünde, emniyetli ve güvenli
  • Ameliyat süresi daha kısa ve dokuların korunması
  • Komplikasyon ve ameliyat riski daha az
  • Göze konulan merceklerin tam merkezlenebilmesi
  • Göz içi merceklerinin kayma risklerinin aza indirilmesi
  • Özellikli göz içi merceklerinden (multifokal, trifokal, torik), daha çok fayda görebilme
  • Zor vakalarda, ameliyat başarısını artırır. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv