Fikir Yaratan Çocuklar Fuarda 

85. İEF’ye katılan Maker temsilcileri, bugüne değin Türkiye’de en büyük alanda ve en çok ziyaretçiyi kucaklayan etkinliklerinin yanı sıra Drone Yarışları ile de ziyaretçilere heyecanlı dakikalar yaşattı. 13 yaşındaki mucitin acil müdahale robotu ise takdir topladı.

  • 0
  • 13.523
 Fikir Yaratan Çocuklar Fuarda 
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

 85. İEF’ye katılan Maker temsilcileri, bugüne değin Türkiye’de en büyük alanda ve en çok ziyaretçiyi kucaklayan etkinliklerinin yanı sıra Drone Yarışları ile de ziyaretçilere heyecanlı dakikalar yaşattı. 13 yaşındaki mucitin acil müdahale robotu ise takdir topladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen 85. İzmir Enternasyonal Fuarı “inovasyon” temasını yansıtan etkinlik ve tanıtımlarla ziyaretçilerini ağırlıyor.  4 Eylül 2016 tarihine kadar sürecek fuarda, eğlence ve öğrenme iç içe yer alıyor. 85. Enternasyonal Fuarı, inovasyon örneklerini yaratıcı fikirlerle buluşturuyor.

Dünyada hızla yayılan ve her geçen gün daha çok insanın dahil olduğu yeni akım Maker Hareketi, “Mini Maker Faire İzmir” adıyla fuar ziyaretçilerine yaratıcı fikirlerini gerçekleştirme konusunda rehber oluyor. “Kendin Yap” kültürünü benimseyen ve teknolojiyi kullanmaya meraklı her yaştan insanın, bir maker üyesi olduğunu savunan akım, Türkiye’nin dört bir yanından gelen temsilcilerini Kültürpark 2 No’lu holde buluşturuyor. Maker Hareketi, örgü örmekten tasarım işlerine, elektronik devreler oluşturmaktan 3 boyutlu yazıcı kullanmaya ve çeşitli boyutlarda robotlar üretmeye kadar her türlü yaratıcı işe imkan sağlıyor. Ziyaretçiler, yeni bir tasarımın üretim süreci ve özellikleri hakkında profesyonel destek alabiliyor.
MİNİK MUCİTTEN TAKDİRLİK ROBOT
Mini Maker Faire İzmir’in fuardaki en küçük üyesi 13 yaşındaki Şinasi Görke Gökalp ilgi odağı oldu. Antalyalı 7. sınıf öğrencisi Gökalp, depremde enkaz altında kalanları düşünerek geliştirdiği projesiyle takdir topladı. Depreme dayanıklı olarak geliştirdiği robotun akıllı telefon veya kumanda ile 1 kilometre uzaklıktan kontrol edilebildiğini söyleyen küçük mucit, enkaz altındaki yaralıların acil müdahalesine imkan yaratmayı amaçladığını ifade etti. Robotta bulunan özel bölgelerle ilaç ve acil müdahale ürünleri taşınabilen robota ihtiyaç halinde parçalar da eklenebiliyor. Gökalp, darbelere dayanıklı ve ses dalgaları sayesinde kendini koruyabilen robotunu geliştirmek, yenilerini üretmek için çalıştığını söyledi.
9 Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksek Okulu Mekatronik Programı Koordinatörü Yardımcı Doç. Dr. Taner Akkan ise Maker ruhuna verdikleri önemi eğitimlerine yansıttıklarını belirtti. Yardımcı Doç. Dr. Akkan, “Akıllı makinaların her geçen gün önem kazandığı günümüzde, proje tabanlı bir eğitim veriyoruz. Öğrencilerin fikir üretmesi ilk amacımız, daha sonra bu fikri gerçeğe dönüştürmesinde destek oluyoruz. Özellikle çocuklara, başarabileceği inancını hissettirerek yaklaşıyoruz. Kendimizi ifade edebildiğimiz bu fuar, bizim için önemli. Ziyaretçilerimizi standımızda yer alan öğrenci projelerini incelemeye davet ediyoruz” diye konuştu.

KEYİFLİ ATÖLYELER VE HEYECAN BİR ARADA
Fuarda, çocukları heyecanlandıran robotların, kuklaların ve drone araçlarının yanı sıra endüstriyel ve iç mimariye yönelik özel tasarımlar da büyük ilgi görüyor. Özel malzemeler ve 3 boyutlu yazıcılarla ziyaretçilerin önünde üretilen anahtar, gece lambası, dekoratif objeler özel boyalarla renklendirilerek ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Kültürpark 2 No’lu holde, çocukların hayal gücünü destekleyici, heyecan ve meraklarını giderici etkinliklerin yanı sıra her yaşa yönelik düzenlenen atölyeler de bulunuyor.
Maker Hareketi, ziyaretçilerine Drone Yarışları ile hareketli dakikalar da yaşattı. Red Bull desteğiyle gerçekleştirilen yarışlarda katılımcılar kıyasıya mücadele etti. Yarışmanın kazananı Ersin Gürel olurken, ikinci Mustafa Güren ve üçüncü de Levent Oktay oldu. Yarışma sonunda ödül olarak birinciye FPV drone gözlüğü, ikinciye görüntü aktarıcı ve üçüncüye LiPo pil verildi.
Yazılım, bilişim, elektronik, ileri malzeme teknolojileri, tasarım, nanoteknoloji, otomotiv, yenilenebilir enerji ve sağlık alanlarında inovatif çalışmaları bünyesinde barındıran teknoparklar da Kültürpark 2 No’lu holde yer alıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Teknopark, Dokuz Eylül Üniversitesi Teknopark,  Hacettepe Üniversitesi Teknopark, Yaşar Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, ODTÜ Teknokent, Zafer Teknokent, Fırat Teknoloji Transfer Ofisi ve Marmara Teknokent, geleceğin teknolojisini İEF’ye taşıyor. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv