Fiş ve Fatura Kullanan tacirlere önemli uyarı

  • 0
  • 890
Yazı Boyutu:

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası BaşkanıFeyzullah Topçu, fiş ve fatura kullanan tacirlere önemli hatırlatmalardabulundu. Başkan Topçu, belgeleriniyeni döneme göre hazırlamayan ticari işletmelerin yüklümiktarlarda para cezasıyla karşı karşıya kalacağına dikkat çekti.

Yeni yılda fiş ve faturalarda da yeni dönem başlıyor. 1 Ocak 2014’ten itibaren  gerçek ve tüzel kişi tacirler ticarimektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde“ticaret sicil numaralarına yer vermek (veya MERSİS numarası ), internet sitesiaçmak zorunda olan firmalar ise, hem “ticaret sicil numaralarına (veya MERSİSnumarası )” hem de “tescil edilen internet sitesi adreslerine” yer vermekzorunda. Belgelerini yeni döneme göre hazırlamayan ticari işletmeler, yüklü miktarlarda para cezasıyla karşı karşıyakalacak.

12gün sonra uygulama başlıyor
Uygulamayailişkin bilgiler veren Başkan Topçu şunları söyledi: "Söz konusu uygulama12 gün sonra zorunlu hale gelecek.6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 39Maddesine göre,  (1) 1 Ocak 2014tarihinden itibaren, tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticarimektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerdetacirin sicil numarasının, ticaret unvanının ve işletmesinin merkeziningösterilmesinin zorunlu olacağını söyledi. Ayrıca buna ilave olarak bağımsızdenetime tabi şirketlerin internet sitesi oluşturma yükümlülüğü varsa tesciledilen internet sitesinin adresinin gösterilmesinin de zorunlu olacağını ifadeeden Topçu, 'Ticaret Sicili Yönetmeliği'nin ilgili maddesinde Merkezi Sicil KayıtSistemi'ni (MERSİS) kullanmaya başlayan müdürlüklerde MERSİS numarası ticaretsicili numarası yerine geçecek. Dolayısıyla ticaretsicili müdürlüklerince kendilerine MERSİS numarası verilen tacirler, ticaretsicili numarası yerine bu numarayı, verilmeyenler de ticaret sicilinumaralarını ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtlarındayandığı belgelerde gösterecekler.Buna göre, internet sitesi oluşturma yükümlülüğü olmayan gerçek ve tüzelkişi tacirlerin, işletmeleriyle ilgili olarak düzenledikleri ticari mektuplardave ticari defterlere yapılan kayıtların dayanağını oluşturan belgelerde, MERSİSnumarası olanlar bu numara, olmayanlar ticaret sicili numarası, ticaret unvanıve ticari işletmenin merkezi bilgilerine yer vermeleri gerekmektedir."

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununa  göre,sadece bağımsız denetime tabi olan sermaye şirketlerinin internet sitesioluşturma yükümlülüğü bulunduğuna işaret eden Topçu, bağımsız denetime tabiolan sermaye şirketlerinin bu bilgilere ek olarak tescil edilen internet sitesiadreslerini de fiş, fatura ve gider pusulası gibi belgelerde göstermelerininzorunlu olduğunu kaydetti.

Bilgiler gösterilmezse para cezasıuygulanacak
Ticariişletme sahiplerini para cezası konusunda da uyaran Topçu, söz konusubilgilerin, tacirler tarafından 1 Ocak 2014 tarihi ve sonrasında maddekapsamındaki belgelerde gösterilmemesi halinde, kanunun ilgili maddesigereğince her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak güncellenen idari paracezası uygulanacağını söyledi. Bu cezanın 2014 yılı için 2 bin 240 liraolduğuna dikkat çeken Topçu, şunları kaydetti: 'Tacirlerimizin idari paracezasıyla karşılaşmamaları bakımından 1 Ocak 2014 tarihi ve sonrasındadüzenleyecekleri madde kapsamındaki belgelerde bilgilere yer vermeleri önemtaşımaktadır."
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv