Flamingoların çifte mutluluğu

  • 0
  • 1.032
Flamingoların çifte mutluluğu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim ÜyesiProf.Dr.Mehmet Sıkı, “Tuz Gölünde uygulanan yanlış su ve tarım politikalarısonucu oluşan kuraklık nedeniyle flamingo yavruları açlıktan ölürken İzmirKuşcenneti’ndeki flamingolar huzurlu bir şekilde yavrularını büyütüyor” dedi.

 

Prof.Dr.Mehmet Sıkı, “İzmir Kuşcenneti’ni ve burada yaşayantüm canlıları ve onların yaşama ortamı olan tatlı-tuzlu su ekosistemlerinikorumak için İzmir’deki kamu kurum ve kuruluşları ile Sivil Toplum Kurumlarıuyumlu bir şekilde çalışarak bugünkü başarıda pay sahibi olmuştur. İşbirliğiiçinde yapılan çalışmalar sonucu tatlı su eksikliği nedeniyle sazlıklarda 26yıldan beri görülen kuraklık Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr.VeyselEroğlu’nun talimatı ile sorun olmaktan çıkmış, Anadolu’da Seyfe Gölünün kuruduğuve Tuz Gölündeki suların çekildiği Temmuz ayında İzmir Kuşcenneti sazlıklarındakuraklık söz konusu değildir. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, Orman ve Su İşleriBakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü ile Menemen Sol SahilSulama Birliği imkanları ile sazlıklara istediğimiz zaman tatlı su verme imkanıbulunmaktadır” diye konuştu.

 

Flamingolar ve diğer kuşların kuluçkaya yattığı Mart-Ağustosayları arasında kuşları rahatsız etmemek için kuşcennetinin güvenliğinin  Binbir Gıda Çamaltı Tuz İşletmesi Müdürlüğü,Doğa Koruma ve Milli Parklar İzmir Şube Müdürlüğü ile İzmir Kuşcennetini Korumave Geliştirme Birliği personeli tarafından sağlandığını ifade edenProf.Dr.Mehmet Sıkı,   “Diğer taraftan2004 yılında Genel Kurmay Başkanlığı kuluçkaya yatan kuşların rahatsız olmamasıiçin Çiğli 2. Ana Jet Üssündeki eğitim uçaklarının rotasını değiştirmiş olup2014 yılı üreme döneminde de helikopterlerin Kuşcenneti üzerindeki uçuşuyasaklanmıştır” dedi.

 

Prof.Dr.Mehmet Sıkı, “İzmir Kuşcenneti’ndeki flamingo neslinikorumak için yapılan çalışmalar; 2012 yılında Binbir Gıda Çamaltı Tuzİşletmesinin merkezi kısmında 6 bin 460 metrekare kuluçka adasının KuşcennetiBirliği tarafından yapılması ile başlamıştır. 2012 ve 2014 yılında Tuzla veBirlik personeli yardımı ve bizlerin rehberliğinde dünyanın en büyük yapayflamingo adasının taşları toplanmış, ada yüzeyi çapalanarak yuva yapmaya uygunhale getirilmiş ve 270 çamurdan yapay flamingo yuvası yapılmıştır. Hattaflamingoların bu adaya gelmelerini teşvik etmek için bazı yuvalara yapayflamingo yumurtası ve flamingo maketleri konmuştur. Yapılan bu çalışmalarflamingoların 2014 yılı kuluçka döneminde yeni adaya gelmeleri ile semeresinivermiştir” diye konuştu.

 

“Tuz Gölünde yüzlerce flamingo yavruları kuraklık nedeniyleaçlıktan ölürken İzmir’deki flamingolar hem yeni üreme adalarına sahip olmanınhem de 6 bin yavruyu dünyaya getirmenin çifte mutluluğunu yaşamaktadır” diyenProf. Dr. Sıkı,  “20 bin flamingonesillerinin devamı için Kuşcennetinde kuraklık sorununu bitiren Orman ve Suİşleri Bakanı Veysel Eroğlu başta olmak üzere kendileri için kuluçka adasınıyapan İzmir Kuşcenneti Birlik Başkanı Aziz Kocaoğlu ile tüm İzmirlilereminnettardır” diye konuştu.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelsiz yaşam’ için yol yardım desteği

Menderes’te İlk Meclis

Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Ekmek 5 TL

Buca'da ilk meclis

İlk ziyaret Kaymakam Fatih Aksoy’a

Arşiv