Gebelik Öncesi Test Uyarısı

Jinekolog Zeynep Kuşku, gebelikten üç ay önce yapılacak muayene ve bazı testlerin hem anne hem de bebek sağlığına yönelik olumsuzlukların tespitini ve erken önlem alınmasını sağlayacağını söyledi.

  • 0
  • 646
Gebelik Öncesi Test Uyarısı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Jinekolog Zeynep Kuşku, gebelikten üç ay önce yapılacak muayene ve bazı testlerin hem anne hem de bebek sağlığına yönelik olumsuzlukların tespitini ve erken önlem alınmasını sağlayacağını söyledi. Bu testlerden biri olan anne ve baba adayının kan gruplarının tayininin yaşamsal önemi olduğunu belirten Opr. Dr. Kuşku, “çünkü olası bir Rh uyuşmazlığı durumunda bebekte sarılık, anemi, beyin hasarı ve kalp yetmezliği görülebilir ve hatta tedavi edilmediği takdirde bebeğin ölümüne yol açabilir” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Kuşku, çocuk sahibi olmak isteyen çiftleri, gebelik öncesi yapılması gereken testler konusunda uyardı. Gebelik ya da bir çocuğa sahip olmak gibi önemli bir olaya fiziksel ve psikolojik olarak hazırlanmak gerektiğini kaydeden Opr. Dr. Kuşku, “Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek, sağlıklı ve rahat bir doğum yapabilmek ve sağlıklı bir çocuk sahibi olabilmek için hamile kalmaya karar verildiğinden en az 3 ay öncesinde kadın doğum uzmanına başvurmak önemlidir. Muayenenin ilk aşaması ise görüşmedir” diyerek, şunları söyledi:

GEBELİKTEN ÜÇ AY ÖNCE MUAYENE VE TEST ÖNERİSİ
“ Bu görüşmede yaş, meslek, daha önce geçirilen hastalıklar ve operasyonlar, kullanılan ilaçlar, sigara  alışkanlığı, eşlerin ailesinde kalıtsal bir hastalığın varlığı ( genetik geçiş gösteren herhangi bir anomali ya da hastalığın olup olmadığı araştırılır ve böyle bir durum varlığında genetik biriminden danışmanlık hizmeti alınması önerilir), önceki gebelikler ilgili bilgiler (doğum, düşük , kürtaj, gebelik sırasında ortaya çıkmış problemler, bebeklerin doğum kiloları, doğum haftaları ve doğum şekli ) gibi sorgulamalar doktora gebelikte risk oluşturacak durumlar hakkında ipuçları verecektir. Görüşme sonrası genel fizik muayene ve jinekolojik muayene yapılır, son 1 yıl içinde yapılmadı ise pap-smear testi yapılır, ultrason ile rahim ve yumurtalıkların durumuna bakılır. Tansiyon, açlık kan şekeri, karaciğer ve böbrek fonksiyon, tiroid, HIV, hepatit gibi testler hem anne adayı hem de bebeğin sağlığı, ileriki yaşamı ile ilgili yapılması gereken önemli testlerdir. Yaşamsal önemi olan bir başka test ise anne ve baba adaylarının kan gruplarının tayinidir. Çünkü Rh uyuşmazlığı bebekte sarılık, anemi, beyin hasarı ve kalp yetmezliğine, tedavi edilmediği takdirde ölümüne yol açabilir. O nedenle anne adaylarından isteğimiz hamilelikte ne giyeceğini, doğumda odasını nasıl süsleyeceğini, bebeğine ne giysiler alacağını ikinci plana atmaları, kendi ve bebeklerinin sağlığı için gerekli önlemleri zamanında almalarıdır.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Arşiv