Gediz'de Masal terapi

  • 0
  • 873
Yazı Boyutu:

Gediz Üniversitesi, yurtlardaki ve sığınma evlerindekitravma geçirmiş çocuklar için kolları sıvadı. Terk edilmiş, şiddet görmüş, suçişleme potansiyeli yüksek her küçüğe özel masal yazılıp drama tekniğiyle okunacak.Örnek olacak bu proje için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’yle el eleverildi  

Gediz Üniversitesi, çocuklara yönelik sosyal sorumlulukprojelerine bir yenisini ekliyor. İlkokul öğrencilerini, Nasreddin Hoca veKeloğlan karikatürlü hikayelerle obeziteden korumak, onlara küçük yaştasağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmak için geçtiğimiz günlerde kollarsıvanmıştı. İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü’yle yürüten bu çalışmanın birbenzerine de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü işbirliğiyle imza atılıyor.Şimdiki hedef ise yuvalarda ve kadın sığınma evlerinde kalan travma geçirmiş çocuklar...

Terk edilmiş, şiddet görmüş, suç işleme potansiyeli yüksek küçükleri,eğitim yaşamına ve topluma kazandırmak için masalların sihirli gücündenyararlanılacak. Türk Dili ve Edebiyatı ile Psikoloji bölümlerindenakademisyenler, her çocuğun psikolojik durumuna ve başından geçenlere görepsikoterapi işlevi görecek özel hikayeleri öğrencileriyle beraber yazacak. Dahasonra yurtlara ve kadın sığınma evlerine tekrar gidilecek, bu masallar dramatekniği kullanılarak oyunlarla anlatılacak. Çocuklar da masalındaki kahramanıbizzat kendisi canlandırarak terapinin parçası olacak. Onlardaki değişimgözlemlenerek rapor edilecek. 

Sağlıklı büyüsünler...
Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik ve Aileve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürü Zafer Yıldırım bu amaçla protokolimzaladı. Prof. Dr. Çevik, projenin Türkiye’ye örnek olacağını açıkladı,“Toplumumuzun geleceğini ilgilendiren bu çalışmaya büyük önem veriyoruz. Yarınlarımızakatkısı olacak her işe varız. Hedefimiz, sağlıklı ve iyi yetişmiş nesillerigeleceğe kazandırmak” dedi. Yıldırım ise Gediz Üniversitesi’ne teşekkür etti,“Böyle bir proje hazırlaması bizi çok sevindirdi, çünkü bu çocuklar hepimizin. Onlarınsorumluluğunu paylaşma adına gösterilen bu örnek duyarlılıktan dolayı şükranlarımızısunuyoruz” diye konuştu.

Proje yöneticisi Gediz Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı BölümüÖğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Bayraktar da masalların iyileştirici gücünükullanacaklarını dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Bayraktar şu bilgileri verdi:

Olumsuz izleri silecek
“Masallar iyiye ve güzele yönlendirir, sorumluluklarımızı hatırlatır.Önemli bir eğitim aracı olan masallarda, toplumla uyum içinde olmanın yollarıve şartları gösterilir. İstenilen davranışların kazandırılmasında veistenilmeyenlerin ortadan kaldırılmasında rolü büyüktür. Gediz Üniversitesiolarak bu gerçekten yola çıktık. Psikoloji Bölümümüzden Öğretim Görevlisi ErvinGül’ün de desteğiyle her çocuğun psikolojik durumunu kağıda döküp, masallarlabir bakıma tedavi uygulayacağız. Bu sayede psikolojik ve sosyolojik olarakrahatlayacaklar, pozitif düşünme yeteneği kazanacaklar, istenilmeyendavranışlardan uzaklaşacaklar, özgüven sahibi olacaklar. Uygulayacağımız buyöntem çocukların yaşadığı ya da içinde bulunduğu travmanın izlerininsilinmesini, psikolojik olarak sağlıklı gelişmelerini sağlayacak.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv