Geleneksel lezzetini yeni tadlarla buluşturdu

  • 0
  • 17.587
Geleneksel lezzetini yeni tadlarla buluşturdu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir’in simgeürünlerinden boyozu, geleneksel yöntemi olan odun ateşi ile pişirerek vefırınlanmış yumurta ile satan Alsancak Dostlar Fırını, tadilat çalışmalarınıtamamlayarak yeniden müşterilerine hizmet vermeye başladı. 31 yıldır sadeceboyoz üreten Alsancak Dostlar Fırını, artık öğlen saatlerinde patlıcanlı,patatesli, peynirli çeşitleri ve tatlı niyetine de pekmezli, reçelli çeşitlerleboyoza yeni tadlar katıyor. 

 

Dostlar Fırını’nınaçılışına İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, TGF Başkanı- İGCBaşkanı Atilla Sertel, Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice,Dostlar Fırını’nın ilk ustalarından Erdoğan Gürtuna ile kalabalık bir davetlikatıldı.

 

Boyozu dondurulmuşşekilde başka illere de satmayı hedefleyen Dostlar Fırını, ilk şubesiniİzmir’in Seferihisar ilçesinde açtı. Hedefte, bu yıl Karşıyaka ve ardındanÇeşme şubelerini açmak var. İlk etapta boyozun anavatanı İzmir’de şubeleriniyaygınlaştırmak isteyen Dostlar Fırını, ardından İstanbul’a da boyozunlezzetini taşımayı hedefliyor.

Tarihi fırını yeniyüzüyle önceki gün müşterilerinin beğenisine sunan Alsancak Dostlar Fırını, ekmekfırını olarak kullanıldığı 1983 yılında Mustafa Akar tarafından açıldı. MustafaAkar, 3 ustasıyla birlikte İzmir’de Musevi cemaati dışında boyozu bileninolmadığı o dönemde  3 ustasıyla birlikteboyoz üretmeye başlar ve tanıtım için Alsancak’ta tepsi tepsi bedava boyozdağıtır. Zamanla boyozu İzmir’lilere sevdiren Alsancak Dostlar Fırını,  bugüne kadar kesintisiz sürdürdüğü boyozüretiminde hiçbir zaman yapaylığa kaçmadı. Çiçekyağı, tahin başta olmak üzerehep kaliteli malzeme kullanılan boyozun olmazsa olmazı odun ateşi ise DostlarFırını’nın olmazsa olmazı. 

Tadilat nedeniylekısa bir süreliğine sadık müşterilerinden uzak kaldıklarını söyleyen AlsancakDostlar Fırını sahiplerinden Berrin Akar Rasuli, 1983 yılından bu yana hizmetverdikleri Alsancak’taki fırını yenilediklerini, yeni yüzüyle hizmet vermeyebaşladıklarını belirterek, “ Alışılan lezzetinde, geleneksel dokusu ama yenidekorasyon ve kaliteli hizmet anlayışıyla sevenlerimize tekrar kapılarımızıaçıyoruz” dedi.

 

BOYOZ TATLANDI  

İzmir’in boyozla,boyozun da İzmir’de Alsancak Dostlar Fırını ile özdeşleştiğini söyleyen AkarRasuli, “Kara fırın odun ateşinde pişen ve fırınlanmış yumurta ile bütünleşengeleneksel boyozun lezzetini günümüze taşıyabilen çok az fırın mevcut. Bu nadirfırınlardan biri olan Alsancak Dostlar Fırını, bundan böyle boyoz, en gelenekselpişirme yöntemi, bol çeşitli malzemelerle günün her saatinde Alsancak DostlarFırını’nda bulunabilecek” dedi. Boyozun bilinen sade, tahinli ve ıspanaklıçeşitlerinin yanında artık öğlen saatlerinde patlıcanlı, patatesli ve peynirliboyoz çeşitlerini de sunacaklarını belirten Berrin Akar, “ Burası İzmir fırınıve amiral gemisi boyoz. Biz ürünün doğallığını bozmadan ne katarız diyeçalışıyoruz. Müşterilerimiz sürpriz olarak artık tatlı niyetine de boyozyiyebilecek. Fırınımızda pekmezli, incir reçelli, vişne reçelli boyozlarüretmeye başladık. Bunun yanında İzmir’in geneleneksel içeceği olan subyeyi desatmaya başladık. Geçmişte İzmirli yaşadığı keyif saatlerini yenidencanlandırmak istiyoruz. Eylül ayından itibaren pazar günleri fırınımızdaboyozlu brunch vermeye başlayacağız” dedi. 

 

DAHA BÜYÜK İMALATHANE

Alsancak Dostlar Fırını’nın, İzmir’in geleneksel böreği boyozun lezzetinibaşka illere de taşımayı hedeflediğini, bu kapsamda izmir’de şubeleriniarttırdıktan sonra İstanbul’da da şube açmayı planladıklarını belirten BerrinAkar Rasuli, “Hedefimiz uzun vadede hem İzmir'de hem deİstanbul'da subeler acarak boyozu daha genis kitlelere yaymak. Bu hedefkapsamında toplu imalat yapmak ve dondurulmuş boyoz üretmek için Işıkkent vePınarbaşı’nda daha büyük bir imalathane kurmayı hedefliyoruz. Burada da odunateşinden vazgeçmeyeceğiz. Daha büyük adetlerde ve dondurulmuş halde üretilecekboyozları yurtdışına ve başka kentlere satma imkanı olacak” dedi.

Berrin Akar Rasuli, boyozun, İzmir’inkendine has bir böreğinin adı olduğunu, Musevi ustalarca geliştirilen ve İzmirmutfağına dahil olan bu böreğin ününün, İzmir’i çoktan aşıp şehrin simgesihaline geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “ İzmir’i her ziyaret edeninaradığı bir lezzet olan boyoz, evlerde uygulanamayacak kadar büyük ustalıkgerektiren bir teknikle açılır. Yapılışında diğer börek çeşitlerinden farklıolarak tahin kullanılır. Bu nedenle çok lezzetli ve sağlıklı bir besinkaynağıdır. Hele bir de kara fırından yeni çıkan bir boyozun lezzeti anlatılamaz.İlk piyasaya çıktığında çalışan kesimin sabah kahvaltısı olan boyoz, artıkgünün her saatinde herkesçe aranan ve sıvı yağ muhteviyatından dolayı güvenleyenebilen en sağlıklı unlu mamullerdendir.”


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Izmir’de Antakya esintisi

Ramazan sofralarının güzeli Swissôtel Büyük Efes’te...

Hatay lezzetleri Swiss'de

Denizkent Kafe’de glutensiz menü

Urla Mantısı (Kulaklı Mantı)

Fuarın da En Gözde’si

Arşiv