Genç Mühendislerden Akıllı Projeler

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri bitirme projeleriyle hem yaşamı kolaylaştırmayı hem de Türkiye’nin dezavantajlı bölgelerinde ekonomik gelişmeye katkı sağlamayı hedefledi.  

  • 0
  • 1.134
Genç Mühendislerden Akıllı Projeler
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri bitirme projeleriyle hem yaşamı kolaylaştırmayı hem de Türkiye’nin dezavantajlı bölgelerinde ekonomik gelişmeye katkı sağlamayı hedefledi.  

Ülkemizin taşra bölgelerinde suyun akıllıca ve verimli kullanımı için proje geliştiren gençler, yıldırım düşmesi sonucu yaşanan kaza ve afetleri önlemek için de bir araya geldi.  

Mühendislik eğitimleri boyunca edindikleri deneyimleri kullanarak birbirinden iddialı projeler geliştiren öğrenciler, projeleri hakkında şu bilgileri verdi:

AKILLI ENERJİ KULLANIMI
Proje: Akıllı Evlerde Enerji Verimliliği İçin KNX Protokolü ile Cihaz Kontrolü (Merve Akıncı-Gülnur Semahat Ungan, Ayşen Çindemir)
“Akıllı evler günümüzde lüksten çok ihtiyaç kategorisinde yer almaktadır. Güvenlik, enerji verimliliği ve konfor akıllı evlerin bize sunduğu imkanlardan bazıları olsa da hem ülke hem de aile ekonomisi açısından enerji verimliliği de dikkate alınmalıdır.  Bu projeyle dünyada popülerliği günden güne artan ev otomasyonu ve bina sistemi teknolojisi için kullanılan KNX protokolü kullanıldı. Böylece sıcaklık ve aydınlatma kontrolü sağlanıp enerji verimliliğini artırmak hedeflendi.   

KÖYÜN SUYU BOŞA AKMAYACAK
Proje: Akıllı Kuyu Depolama Otomasyon Sistemi (Yiğit Bakırlı-Mert Ökten)
“Ülkemizde taşra bölgelerinde susuz kalmadan, depoları taşırmadan kendi kendine çalışan bir kuyu depo otomasyon sistemine büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Kuyu ve depolar arasındaki en büyük problem aralarındaki uzak mesafeden dolayı ya depodaki su bittiği için susuz kalınması ya da kuyudaki dalgıç pompa motoru zamanında kapatılmadığı için deponun taşmasıdır. Bu sorunu aşmak için projeyle bir otomasyon sistemi kurarak kuyu ve deponun uzaktan otomatik kontrolü sağlandı.”

YILDIRIM YER TESPİTİ
Proje: Yıldırımın ve Yıldırım Yer Tespit Ağı’nın Matematiksel Modellenmesi ve Simülasyonu (Ozan Ertuğrul-Emrecan Bayrak-Ozan Koç)
“Yıldırımlar öngörülebilir fakat kesin zamanı ve yeri tahmin edilemeyen kontrolsüz ve tehlikeli doğa olaylarıdır. Kontrolsüz olarak gerçekleşen, değerleri 10 ile 100 mega volt arası değişen bu doğa olayı çeşitli kaza ve afetlere yol açmaktadır. Projeyle yıldırımın yer tespiti üzerine çalışıldı ve bu tespiti işlemini yapan prototip geliştirildi.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv