Genital Organ Sarkmalarına Kapalı Meş Cerrahisi

Pelvik organ sarkmaları yüzünden sıkıntı yaşayan kadınların yaşam kalitesinin olumsuz etkilendiğini kaydeden Özel Tınaztepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülçin Çetin Uysal, bu rahatsızlığı çeken kadınların mutlaka tedavi olması gerektiğini söyledi.

  • 0
  • 841
Genital Organ Sarkmalarına Kapalı Meş Cerrahisi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Pelvik organ sarkmaları yüzünden sıkıntı yaşayan kadınların yaşam kalitesinin olumsuz etkilendiğini kaydeden Özel Tınaztepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülçin Çetin Uysal, bu rahatsızlığı çeken kadınların mutlaka tedavi olması gerektiğini söyledi. Mesane (idrar torbası), makat sarkması ve rahim kubbesi gibi genital organ sarkmalarının açık cerrahi yerine laparoskopik (kapalı) meş cerrahisiyle de başarıyla tedavi edilebildiğini açıklayan Op. Dr. Uysal, "Bu ameliyat yöntemiyle doku ve organlara daha az zarar vererek sarkmaların tekrarlanma riski en aza indiriliyor" dedi.

Pelvik organ sarkması şikayetiyle Özel Tınaztepe Hastanesi'ne başvuran 82 yaşındaki Perihan Emek'e Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Ulaş Urgancı ile birlikte kapalı yöntemle meş cerrahisi uyguladıklarını kaydeden Op. Dr. Uysal, "Genital organ sarkmaları ileri yaşlarda daha da sık olmakla birlikte zorlu doğum, menopoz, gevşek doku yapısı ve sürekli basınca maruz kalma ile sık görülen durumdur. Hayat konforunu ciddi biçimde bozar. Sık idrar yolu enfeksiyonu, ülserasyonlar, dışkılama problemleri de sıklıkla eşlik eder" şeklinde konuştu.

İYİLEŞME SÜRECİ DAHA HIZLI
Op. Dr. Uysal, şu bilgileri verdi:
"Hastamız daha önce rahim alınması ameliyatı geçirmiş, ancak ele gelen vajinal kitle, idrar ve dışkılama problemleri ile de rahatsızdı. Yapılan muayeneler sonrasında 'vaginal cuff prolapsus' (vaginal kubbe sarkması), sistosel (idrar kesesi sarkması), rektosel (büyük abdest kanal sarkması) tanısı konduktan sonra tedaviye geçildi. Laparotomiye (açık ameliyat) kıyasla iyileşme süreci daha hızlı, enfeksiyon ve kanama riski daha az olan laparoskopik meş cerrahi (kapalı ameliyat) seçildi. Teknik yeterlilik, cerrahi deneyim ve iyi ekip çalışması gerektirmesi nedeniyle az sayıda uygulanabilen laparoskopik meş cerrahi ile başarılı sonuç elde edildi. Çoğunlukla klasik ameliyat yöntemlerinin kullanılmasına karşılık laparoskopik pelvik organ prolapsus cerrahisi, açık ameliyatlara göre hastaya göre doğru teknik, cerrahi ve ekip yeterliliği ile tıbben ve hayat konforu olarak üstündür. Hastamız ameliyat sonrası aynı gün ayağa kalkmış, ağrı olarak ciddi yakınması olmamış, şifa ile taburcu olmuştur."
Op. Dr. Uysal, genital organ sarkmalarının ileri yaşlarda daha sık görüldüğünü belirterek hastanın yaşam konforunu bozduğunu ve tedavi planının mutlaka hastanın durumuna göre yapılması gerektiğini söyledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv