Gıda israfını önlemeye bilimsel destek

Yılda 26 milyon ton gıda israfının yapıldığı Türkiye’de, israfı önlemeye destek olacak bir Endüstri 4.0 projesi geliştiriliyor.

  • 0
  • 3.272
Gıda israfını önlemeye bilimsel destek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yılda 26 milyon ton gıda israfının yapıldığı Türkiye’de, israfı önlemeye destek olacak bir Endüstri 4.0 projesi geliştiriliyor.
Yaşar Üniversitesi ve İngiltere Plymouth Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan “Türkiye’de Gıda Tedarik Zincirlerindeki Kayıp ve İsrafları Azaltmak için Endüstri 4.0 ve Döngüsel Ekonomi Tabanlı Sürdürülebilir Çözümler Üreten Araştırma Ağı Geliştirilmesi” isimli proje ile bir araştırma platformu oluşturulması amaçlandı. İngiltere ve gelişen ekonomiye sahip ülkeler arasındaki bilimsel ve teknolojik işbirliğini destekleyen Newton Fonu’ndan 85 bin Sterlin destek alan projenin 1 yılda tamamlanması hedeflendi. 

Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhan Ada ve Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu ile Plymouth Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Sachin Kumar Mangla ve Prof. Dr. Stephen Childe koordinatörlüğünde gerçekleştirilen projeye, Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü Araştırma Görevlileri Yeşim Deniz Özkan Özen, Melisa Özbiltekin ve İşletme Bölümü Araştırma Görevlisi Mürüvvet Deniz Sezer de destek verdi.

EKONOMİK VE SOSYAL REFAHA KATKI
Projenin ekonomik ve sosyal refaha katkı sağlayacağının altını çizen Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, “Proje ile birlikte gıda tedarik zincirlerindeki kayıp ve israflara Endüstri 4.0 ve döngüsel ekonomi yardımıyla sürdürülebilir çözümler sunan bir araştırma platformu oluşturulması amaçlandı. Önerilen platform ile bu alanda eğitimlerine devam eden birçok yüksek lisans ve doktora öğrencisi, bilgi ve becerilerini geliştirme fırsatı bulurken sektörler arası iş birliklerinin artması ile düşük gelirli gruplar için yeni istihdam fırsatları yaratılması hedeflendi” dedi.

ÇALIŞTAYLAR, SEMİNERLER, SERTİFİKALI EĞİTİMLER
Türkiye ile İngiltere arasındaki bu projeyle düzenlenmesi planlanan eğitim ve programlar hakkında da bilgi veren Kazançoğlu, “1 yıl sürecek olan proje kapsamında, Endüstri 4.0. teknolojilerini ve sürdürülebilirlik perspektiflerini içeren araştırma faaliyetleri, yayınlar, çalıştaylar, seminerler, uzaktan eğitim sistemleri, öğrenci değişim programları ve sertifikalı eğitimler de düzenlenecek. İki ülke arasında iş birliğini mümkün kılan bir yapı oluşturma açısından da bilgi transferi sağlanacak.” diye konuştu. 

REEL SEKTÖRÜN SORUNLARINA ÇÖZÜMLER
Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhan Ada ise proje kapsamında yapılacak faaliyetleri şöyle anlattı:
“Proje süresince araştırmacıların bilgi alışverişi yapabilmesi için İngiltere ve Türkiye arasında ziyaret ve çalıştaylar düzenlenecek. Planlanan faaliyetler kapsamında, Yaşar Üniversitesi 3 ziyaret ve 2 çalıştaya ev sahipliği yapacak. Proje kapsamında yapılacak olan çalıştaylar ve seminerler ile birlikte hem akademik yayınların yapılması hem de akademi, sivil toplum, kamu kurumları ve özel sektörü bir araya getirerek reel sektörün sorunlarına çözümler oluşturulması hedeflendi.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Dijital arşiv” ile güvenli ve tasarruflu hizmet

Yapay zeka iş insanlarını eşleştirdi

Mikroplastik sorununa çözüm

Göz bebeği dronlar görücüye çıktı

Daha hızlı daha güvenli

Arşiv