Gizemli kaptan Piri Reis ölümsüzleşecek

Araştırmacı ve belgesel yapımcısı Gülşah Çeliker, Dünya Haritacısı- ünlü Türk Denizci Piri Reis Belgeseli’ni hazırlamak için kolları sıvadı.

  • 0
  • 1.298
Gizemli kaptan Piri Reis ölümsüzleşecek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Araştırmacı ve belgesel yapımcısı Gülşah Çeliker, Dünya Haritacısı- ünlü Türk Denizci Piri Reis Belgeseli’ni hazırlamak için kolları sıvadı. Kurucusu olduğu Köprüler Production olarak Sabiha Gökçen  için hazırladığı ‘Türk Kızı, Gök Kızı, Atatürk Kızı: Sabiha Gökçen” projesi ile adını duyuran Çeliker’in çekeceği ve Mehmet Günsür’ün Piri Reis’i, Riccardo Scamarcio’nun Kristof Kolomb’u Deniz Özdoğan’ın Ester’i canlandıracağı, orijinal müziğinin Can Atilla’nın yapacağı 75 dakikalık drama belgesel’in çekimlerinin bundan sonrası için 2 milyon TL’ye ihtiyacı var.  

Gizemli Kaptan Piri Reis’in, Osmanlı arşivlerinden, gizli Vatikan, Venedik, İspanyol ve Portekiz Deniz arşivlerinde yaptığı global çalışmayla bir adım öne çıkarak bir drama belgesel olarak hazırlandığını belirten Çeliker, uluslararası filmle ile Piri Reis'in Kolomb ile olan ilişkisi, Keşifler çağına dair bulduğu gizli kalmış efsanevi hikayelerle dünya çapında ses getireceğine inanıyor.
Gülşah Çeliker, projesinin fikri doğusundan, gelişimine, araştırmasından prodüksiyonuna kendisi için serüvenin 2004 yılında düzenlenen Uluslararası Piri Reis sempozyumu ile başladığını söyledi.
Belgesel’in tıpkı Piri Reis'in yaşamı gibi, global ve Akdenizli olarak başladığını ve  ilk bir kaç yıl proje fikrini geliştirirken diğer yandan da sponsor arayışı içinde geçtiğini söyledi.

Çeliker, “2008 ortalarında Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle belgesel için ilk Akdeniz seyahatimi yaptım. Türkiye'deki zorluk ve  ikna güçlüklerine,  global vizyonu tam olarak verebilmek, önemli arşiv ve enstitülerle dirsek temasında olabilmek, Venedik,  Roma ve Türkiye arasında uygun bir dinamiği yakalayarak projeye maksimum verimi sağlamak isterken Piri Reis’in, Osmanlı Sınırları haricinde en çok İtalya’yı çizdiğini de görünce projeyi İtalya'ya taşıdım. Ortak deniz tarihimizi, daha derinden araştırmaya başladım. Vatikan, İtalyan Deniz Kuvvetleri arşivlerine daldım” dedi.

Napoli’nin Gaeta limanında Ünlü tarihi gemi, Signora Del Vento’da, 2013 yılında yapılan, Uluslararası Piri Reis Sempozyumuna katkıda bulunup, Türk ve Amerikalı hocaların katılmasına yardımcı olurken, kendisi de bir sunum gerçekleştirerek İtalyan ve Akdeniz arşivlerindeki araştırma ve çalışmalarını anlatan Çeliker konuşmasını şöyle sürdürdü: “Piri Reis'in Clombo Turco (Türk Kolomb ) olarak nitelendiği topraklarda onu hakkıyla anlatabilmek belgesel prodüksiyonu öncesi profesyonel bir tecrübe oldu. Sunumumun ardından, bana da global boyuttaki araştırmalarımla; bir bilim kuyusu (un pozzo di science) oluşturduğumu söylediler” diye konuştu.1929 yılında, Piri Reis Haritası’nın Topkapı Sarayı envanterinde bulunmasının ardından, bu keşfi dünyaya tanıtmak üzere 18’nci Şarkiyatçılar Kongresi’ne giden Ord. Prof. Paul Kahle’nin Piri Reis ve Kristofer Kolomb’un kayıp Amerika haritası arasındaki orijinal linki anlatmasından yola çıkarak Hollanda arşivlerinde iz sürdüğünü, araştırma ve röportajlar yaptığını ama Hollanda Kraliyet Arşivleri’nde de bulunan özel bir takım bir belgeler için ayrıca çalışma gerektiğini vurgulayan Çeliker, Amsterdam’ın kendisi için keşif ve arşiv araştırmalarımda hala önemli bir yer teşkil ettiğini açıkladı.

SPONSOR GEREK
Gülşah Çeliker, sponsor bulunması halinde Amsterdam, sonraki ilk seyahat rotası Madrid ve Barselona limanları olacak. Madrid’de Kristof Kolomb’un torunu ve deniz arşivlerinin ve Kolomb’un gemilerinin olduğu Barcelona limanı ve yine iki denizcinin ortak noktası üzerine, kitap hazırlayan araştırmacı ile görüşecek olan Gülşah Çeliker, sözlerini şöyle tamamladı. “Piri Reis’in izinde süregelen bu seyahatler, beni 21’nci yy’dan, keşifler çağına, deniz gücünün yeni kıtaların, Amerika’nın keşfedildiği 15’ncinci yy’a ve müthiş bir serüvene  çıkardı. Ülkeler, limanlar, kentler ve kültürler arası, Akdenizli ama bir o kadar da global serüvenin sonunda büyük Amiral, kaptan ve kartograf Piri Reis’in izini denizlerde sürmek, aslında beni de onun kadar gezgin ve karadan bağımsız bir insan yaptı. Elbette, düzenli hayatımı özlüyorum elbette ancak bana kattığı zenginlik ve global dünya vizyonunu hiç bir şeyle kıyaslayamam, belki karada bir dikili ağacım yok ama tüm Akdeniz ve hatta dünya adeta benim evim oldu. Ben de biriktirdiğim akademik ve sosyal dostluklarımla, bu global dünyanın bir parçası olarak, çok daha özgür bir hayata sahip oldum.Nitekim bu senaryodan eklenecek drama bölümleri ile müziklerini Can Atilla’nın yapacağı ve Mehmet Günsür gibi ünlü bir Türk ve İtalyan oyuncuların da rol alacağı bir drama belgeseli bu yıl sonunda tamamlayarak, sinemalarda Türk ve Dünya izleyicilerine sunacağız.  Köprüler Production olarak bilinmeyen yönleri ve yanlış billinen Piri Reis hakkında en doğru ve en kapsamlı araştırmayı sürdüyoruz. Bu belgeselin sonunda, İtalya ve Akdeniz coğrafyasındaki seyahatlerimden araştırma ve belgelerle Piri Reis ve Kolomb ilişkisini de anlattığım; Haritacı ve Kaşif adlı bir tarihi roman kitabı yazmam da kaçınılmaz bir sonuç oldu. Ayrıca, araştırmalar, biriken anılarım ve not aldığım hikayeler ile bir film senaryosu da oluşturdu. Piri Reis'in Colomb ile olan hikayesini dünyaya anlatmak için sabırsızlanıyorum.”

BELGESELİN TAMAMLANMASIYLA ŞU SORULAR YANIT BULACAK
Kristof Kolomb’un  Amerika Seferi'ne gitmeden önce; Sultan II’nci Beyazıt’tan destek istemek için İstanbul'a gelip gelmediği,

Osmanlı'yı Cihan imparatoru yapmak isteyen Yavuz Sultan Selim’in; Piri Reis'in, 1513 dünya haritasını Mısır'da görünce 'Aman Allahım, bir Fatih için dünya ne kadar da küçükmüş.' Deyip demediğinin,

Piri Reis, Venedikli atlas ( portolan ) yapan Bartolemeo Dalli Sonetti'nin; Ege Atlas'ını ( portolan) ele geçirip ondan da etkilenip, ilham alarak, muhteşem ve çok daha büyük Akdeniz Atlası olan Kitab-ı Bahriyeyi nasıl yaptığının? ( Bu 27 sayfalık portolan ın  Venedik, Marciana Kütüphanesinden aldığı bir kopyası mevcut zira üzerinde çalışıyor.)

Piri Reis’in, Venedik'in efsanevi kuruluş hikayesini, Kitab-ı Bahriye'sinde nasıl anlattığı

Kemal Reis'in önderliğinde İspanyol Musevilerinin ( Seferadlarının ) gelişleri sırasında; gemilerden birinin kaptanı olan genç Piri Reis, gemideki bir Musevi bir kızla ( Ester ) aşk yaşayıp yaşamadığının,

Kristof Kolomb'a da haritacılık dersleri veren; İspanyol Abraham Zakuto, Piri Reis'e de dersler vermek üzere İstanbul' a da gelmiş miydi?  ( Bununla ilgili bir kitap yazan, İspanyol öğretim görevlisi doçent bayanla yazışıyoruz - Doç. Evrim Türkçelik de yardımcı olacak. )

Piri Reis'in 1513 Dünya haritası, Topkapı Sarayı'nın entellektüel kalıntıları arasında Atatürk'ün adadığı yeni müdür Halil Ethem Bey ve Alman Profesörler Adolf Deissmen ve Paul Kahle tarafından nasıl bulunduğunun,

Piri Reis'in Venedik'te kaldığı; Osmanlı'daki kayıp yılları ve Venedik'i neden terk etmek zorunda kalması, ( Venedik Dükünün, Kanuni Sultan Süleyman'a gönderdiği Tarih 24 Kasım 1546 tarihli ültimatom mektubu ile gönderilmesi, (mektup Venedik Arşivlerinde ( Archivo Stato ) bulunuyor. Çeliker Prof. María Pia Pedani ile 2013 yılında İtalya'da buldu. Devlet defterlerinde mevcut ve elimde çevrilecek olan bir kopyası bulunuyor)  ve gizemLi bir şekilde ölümü ile ilgili sorular yanıt bulacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv