Gökkuşağındaki renkleri içeren bütün gıdalar yenmeli

Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlen konferansta konuşan Uzmanı Dr. Gül Kitapçıoğlu, “Beslenme bizim toplumumuzun en büyük belası. Kadınlardaki kanserin yüzde 50’si, erkeklerdekinin ise yüzde 30’u beslenmeye bağlı sebeplerle oluşuyor. Kadınlardaki oranın daha yüksek olması erkeklerin sigara kullanımından kaynaklı” diye konuştu.

  • 0
  • 839
Gökkuşağındaki renkleri içeren bütün gıdalar yenmeli
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlen konferansta konuşan Uzmanı Dr. Gül Kitapçıoğlu, “Beslenme bizim toplumumuzun en büyük belası. Kadınlardaki kanserin yüzde 50’si, erkeklerdekinin ise yüzde 30’u beslenmeye bağlı sebeplerle oluşuyor. Kadınlardaki oranın daha yüksek olması erkeklerin sigara kullanımından kaynaklı” diye konuştu.
Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde Kanser Haftası Etkinlikleri kapsamında “Kanserden Korunmak İçin Beslenme” konulu konferans düzenlendi. Konferansı, Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Gül Kitapçıoğlu verdi.

Kanserin dörtte bir oranında önlenebilir olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Kitapçıoğlu,  “ Kalp hastalıklarından sonra en sık rastlanan ikinci hastalık kanserdir” dedi.
Uzm. Dr. Kitapçıoğlu “İnsan dünyaya ilk geldiğinde doğallığıyla birlikte geliyor, GDO’lu besinleri bilmiyor. Kanserin oluşması için birçok çevresel etken var, besinler de bunlardan bir tanesi” diye konuştu.

 Dengesiz beslenmenin kanser üzerindeki etkisinin yüzde 35 oranında olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Gül Kitapçıoğlu,   sigaranın yüzde 30, enfeksiyon hastalıklarının yüzde 10, mesleki nedenlerin yüzde 4 ve alkol kullanımının da yüzde 3 oranında etkili olduğunu ifade etti. Sigara içen on kişiden bir veya ikisinin kanser olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Kitapçıoğlu, “Beslenme bizim toplumumuzun en büyük belası. Kadınlardaki kanserin yüzde 50’si, erkeklerdekinin ise yüzde 30’u beslenmeye bağlı sebeplerle oluşuyor. Kadınlardaki oranın daha yüksek olması erkeklerin sigara kullanımından kaynaklı ancak artık bu oran da birbirine yakın hale geldi” dedi.
 
 
“EGZERSİZ YAPARAK MEME KANSERİ RİSKİNİ AZALTIN”
Kilo vermek isteyenlerin önce tabak boylarını küçültmeleri gerektiğine değinen Uzm. Dr. Kitapçıoğlu “Tabağınız küçülürse yemeğiniz size daha çokmuş gibi gelecek ve psikolojik olarak iyi hissedeceksiniz” dedi. Her zaman kendi toprağımızdan çıkanın daha sağlıklı olduğunu belirterek “Sağlıklı yaşam için gökkuşağındaki renkleri içeren bütün gıdaları yememiz gerekiyor” dedi.
Mevsime göre meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Kitapçıoğlu “Gıdalar ne kadar rafineleşiyorsa o kadar riskli üründür. Aslında bunların seçimi bizim elimizde. Sağlıklı kilonuza kavuşun ve onu koruyun, şişmanlık kansere yakınlaştırır” dedi. Haftada en az beş gün 30 dakika egzersiz öneren Uzm. Dr. Kitapçıoğlu, bununla birlikte meme kanseri riskinin yüzde 60’a düştüğünü belirterek “Zamanınız yoksa hızlı yürüyerek alışveriş yapın, otobüsten birkaç durak önce inin” diye konuştu.

Besinlerdeki en küçük renk değişminde hemen atılması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Gül Kitapçıoğlu “Bozuk kısmı kesip gerisini yiyerek karaciğer kanserine direkt olarak pasaport hazırlıyorsunuz” dedi.
Vahşi okyanus balıklarının ağır metal içerdiğine değinerek küçük balıkların tercih edilmesine, en sağlıklı balığın sardalya olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Kitapçıoğlu, acı biberli besinleri çok tüketenlerde yemek borusu ve mide kanseri riskinin yüksek olduğunu söyledi.
Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden birinin besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasında doğru yöntemler olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Kitapçıoğlu, “Gıdaları tuzlayarak değil dondurarak saklamak gerek, aşırı tuz mide kanserine neden olabilir. Pişirmede kızartma, kavurma, tütsüleme yöntemleri zararlıdır, kızartma ve mangal sırasında kanserojen maddeler meydana gelir. Yağın dengeli kullanımı ile kanser riski azaltılabilir. Hormonlu bitki ve etler, sürekli tüketildiğinde vücudun dengesini bozarak kansere neden olabilir” dedi.

İŞTE YEMEK PİŞİRME ÖNERİLERİNDEN BAZILARI
Uzm. Dr. Kitapçıoğlu “Yemekler kendi suyunda ağır ağır pişmeli. Mikrodalga gibi hızlı pişirme yöntemleri besin kayıpların yol açarak kanserojen olabilir. Teflonun hammaddesinin kanserojen olduğu ileri sürüldüğünden pişirme için en uygun kaplar toprak ve cam; ikinci tercih olarak çelik ve kalaylı bakırdır” diye konuştu.
Kanserden korunmak için ilaç önerisinin olmadığını söyleyen Uzm. Dr. Kitapçıoğlu “Beslenme ve ilaç tedavisi farklı şeylerdir. İnsanlar sağlıklı iken ilaç kullanmamalı, hasta ise tedavi edilmelidir. Besin ürünleri ilaç değildir, ilaç gibi kullanılamaz” dedi. Bazı bitkisel ürünlerin kemoterapi ilaçlarının etkilerinde azalmaya yol açtığını belirterek doktor tavsiyesi dışına çıkılmaması gerektiğini söyledi.  İZMİR ( Ege Ajans/Debi Keskin – Cemre Kurtdere)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv